Mao döneminde yasaklanan Shakespeare, Çin’de yeniden sergileniyor. Bu kapsamda Royal Shakespeare Company Çin’deki ilk büyük turnesini bu yıl gerçekleştirecek.
1964-1977 yılları arasında eserlerine ambargo konan şair, Çin hükümeti tarafından kapitalizm ve feodalizm yanlısı olarak yaftalanmıştı. Fakat artık Çin’deki üniversitelerin müfredatına girmiş durumda. Şairin eserlerini Çinceye çevirmek üzere hayata geçirilmiş olan Shakespeare Folio Project, bu doğrultuda Çinli çevirmen, yazar ve tiyatro prodüktörleri ile birlikte çalışıyor. Pekin Üniversitesi Dünya Tiyatrosu ve Sineması Enstitüsü sanat yönetmeni Joseph Graves, seyircilerin yerlerinde otururken her an bir sonraki sahnede neler olacağını merak ederek gösteriyi izleyeceğini söylüyor.
Royal Shakespeare Company, ustanın ölümünün 400. yılı dolayısıyla İngiltere’de gerçekleşecek diğer etkinliklerin yanı sıra, Pekin, Şangay ve Hong Kong’ta IV. Henry ile V. Henry oyunlarını sahneleyecek. Temsiller seyirciyle şubat ve mart aylarında buluşacak.
Shakespeare’in Çin’le tanışması 19.yüzyılın sonlarında, İngiliz misyonerler aracılığıyla olmuştu. 1930 ve 40’larda Çinli akademisyen Zhu Shenghao şairin neredeyse tüm oyunlarını tercüme etmişti. Mao yasaklayana kadar Shakespeare Çin’de oldukça popülerdi.
* Kaynak: The Telegraph
* Çeviren: Özge Bölen
* 400. yıl etkinliklerinin detayları için: Shakespeare400
Yeni yorum gönder