Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Stieg yaşasaydı romanının metalaştırılmasına izin vermezdi"



Toplam oy: 730

Stieg Larsson’un hayat arkadaşı Eva Gabrielsson, Türkiye’de 13 ocakta vizyona girecek olan Ejderha Dövmeli Kız romanının Hollywood uyarlamasıyla bağlantılı olarak açıklamalarda bulundu. “Stieg Larsson hayatta olsaydı romanının metalaştırılmasına izin vermezdi” diyen Gabrielsson, “Stieg, eserinin etrafında oluşan gündemi romanı metalaştırmak yerine, kadına uygulanan şiddet ve ayrımcılığa karşı farkındalık yaratmak için kullanırdı. Biz asla ticarî olarak satış haklarını satmazdık. Bunun kitaplarla hiçbir ilgisi yok” şeklinde konuştu.

 

H&M adlı marka, kıyafet tasarımcısı Trish Summerville’in Larsson’un kitaplarındaki dövmeli anti-kahraman Lisbeth Salander’dan esinlenerek ürettiği “Ejderha Dövmeli” adlı koleksiyonunu piyasaya sürerken, romanın Hollywood uyarlaması da ABD’de bugün vizyona giriyor.

 

Biz o paraları derneklere bağışlıyoruz

 

Gabrielsson ve Larsson, 30 yıldan fazla bir süre birlikte yaşamış, fakat evlenmemişlerdi. Larsson da vasiyetini yazmadığı için ünlü yazar 2004 yılında henüz 50 yaşında kalp krizi sonucu ölünce, kardeşi ve babası miras olarak eserlerinin haklarını aldı. Larsson’un kardeşi ve babası da pek tabii, Gabrielsson’un “Larsson’un mirasını kâr amacıyla kullanıyorsunuz” iddialarını kabul etmiyor, aksine kazandıkları parayı Larsson’un gazeteci olarak çalıştığı ırkçılık karşıtı derginin de aralarında bulunduğu birçok yere bağışladıklarını söylüyorlar.

 

Bununla birlikte Gabrilesson, Larsson’un kitaplarında sezilen, feminist yaklaşımlar gibi birtakım politik boyutların filmin aldatmacasıyla gözden kaçacağı kaygısını dile getiriyor ve Larsson’un filmin dünyanın en eşitlikçi toplumlarından biri olan İsveç’te bile cinsiyet ayrımcılığının var olduğunu göstermesini istediğini iddia ediyor. “Kadının baskı altında tutulması, bu akıl almaz ayrım her yerde var” diyor Gabrielsson.

 

Stieg Larsson’un Milennium üçlemesinde, Salander ve gazeteci Mikael Blomqvist, seri cinayetler ve kadın ticareti skandallarını çözmek için işbirliği yapıyor. Filmde Ejderha Dövmeli Kız’ı canlandıran genç aktris Rooney Mara geçen hafta düzenlenen basın toplantısında, Salander’ın feminist olmadığını, kendini herhangi bir grubun ya da alt kültürün bir parçası olarak görmediğini söylemişti.

 

Gabrielsson ise buna inanamayarak verdiği cevapta, “Mara, nasıl bir filmde oynadığını biliyor mu acaba? Kitapları okudu mu ki?” gibi sorular sordu. Salander’ın tam olarak herhangi bir kategoriye girmediğini söyleyen Gabrielsson, “Fakat o, hareketin bir parçası. Onun varlığı, bir direnişi, bu dünyada kadının gelişemeyeceği ve en kötü durum senaryosunda, onun gibi suistimal edileceği anlamına gelen bir mekanizmaya karşı aktif bir direnişi simgeliyor” dedi. “Feminist tema, kulağa “çocuk kitabı” gibi gelen İngilizce başlığın konmasıyla kısmen kayboldu” diyen Gabrielsson, kitabın orijinal İsveççe adı Man som hatar kvinnor’dur (Kadınlardan Nefret Eden Adamlar) Larsson’un dünyasında, bu da kitapların temel konusuydu” dedi.

 

Kaynak: TARAF

 

Gabrielsson'un daha önceki eleştirileri için:

 

'Harika Hollywood filmi olur, yayımlayalım!'

 

“Larsson, ‘Ejdarha Dövmeli Kız’ ismine karşı çıkardı!”

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.