Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yasaklı Kitaplar Haftası



Toplam oy: 1077

Amerikan Kütüphaneler Birliği tarafından başlatılan “Yasaklı Kitaplar Haftası” bu yıl 25 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Her yıl sansürün zararlarına ve okuma özgürlüğüne dikkat çekmek için gerçekleştirilen etkinliklerde sansüre uğramış, yasaklanmış veya yasaklanmaya çalışılmış kitaplar gündeme getiriliyor.

İşte ABD’de en çok yasaklanmaya ve sansürlenmeye çalışılmış ilk on kitap:

1-ttfn; l8r, g8r – Lauren Myracle: Myracle’ın gençler için yazdığı bu kitaplar, Zoe Maddie ve Angela adında üç genç kızın başlarından geçenleri anlatıyor. Kitapların en ilginç yanı tamamen internet konuşmalarından ve emoticon’lardan oluşmuş olması.
Yasaklamak için sebepler: Çıplaklık, cinsel içerik, uyuşturucu, küfür, hedef kitleye uygun değil.

2-Tango Üç Kişiliktir – Peter Parnell & Justin Richardson: İki erkek penguen’in bir penguen yavrusunu yetiştirme hikayesi.
Yasaklamak için sebepler: Homoseksüellik.

3-İçekapanıklığın Artıları – Stephen Chbosky: Bir dizi mektup şeklinde yazılan roman utangaç ve popüler olmayan Charlie’nin lise hayatını anlatmaktadır. İçe kapanıklık, cinsellik ve uyuşturucu gibi konuları esprili bir şekilde işliyor.
Yasaklamak için sebepler: Homoseksüellik, cinsel içerik, aile karşıtlığı, uyuşturucu, intihar.

4-Bülbülü Öldürmek – Harper Lee: Pulitzer Ödüllü romanda Harper Lee 1930’ların Alabama’sında ırkçılığı ve eşitsizliği işliyordu.
Yasaklamak için sebepler: Irkçılık, küfür.

5-Alacakaranlık – Stephenie Meyer: Genç bir kızın bir vampirle olan aşkını konu alan kitap uzun yıllar çoksatan listelerinde bir numara olmuştu
Yasaklamak için sebepler: Cinsel içerik, dine bakış açısı.

6-Çavdar Tarlasında Çocuklar – J.D. Salinger: 50 yıl önce basıldığından beri Çavdar Tarlasında Çocuklar beyaz karşıtı olmaktan negatif örnekler içermesine kadar birçok sebeple yasklanmak istenmişti.
Yasaklamak için sebepler: Cinsel içerik, küfür.

7-Kız Kardeşim İçin – Jodi Picoult: 2009’da filmi de çekilen kitapta 13 yaşındaki Anna ablasına böbreğini vermesine engel olmaya çalışan ailesini dava eder.
Yasaklamak için sebepler: Cinsiyetçilik, homoseksüellik, cinsel içerik, dine bakış açısı, şiddet, uyuşturucu, intihar.

8-Dünya, Popom ve Diğer Büyük Yuvarlak Şeyler – Carolyn Mackler: Michael L. Printz ödüllü kitapta Carolyn Mackler ortalamadan büyük bir bedeni ve ortalama bir aşağılık kompleksi olan Virginia Shreves’in hayatını anlatır.
Yasaklamak için sebepler: Cinsel içerik, küfür.

9-Mor Renk – Alice Walker: 1983’te Pulitzer Ödülünü ve Ulusal Kitap Ödülünü kazanan roman 1930’larda siyahi kadınlara yönelik ırkçılığı konu alır.
Yasaklamak için sebepler: Cinsel içerik, küfür.

10-Çikolata Savaşı – Robert Cormier: 1974’te basılan kitap genç kahraman Jerry Renault’nun Trinity Lisesi’ndeki vahşi çetelere karşı çıkmasını içerir.
Yasaklamak için sebepler: Çıplaklık, cinsel içerik, küfür.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.