Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Özel Kütüphaneler 4 // Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi




Toplam oy: 579

10 yıl olmuş... 2007’de, Isparta’da düşen uçakta –bir çalıştaya katılmak üzere– bulunan bilim insanlarından biri de Özgen Berkol Doğan’dı. Şimdi ise onun ismi, 2012 yılı sonunda ailesi tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesinde yaşıyor: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi...

 

 

 

 

“Amacımız, bilimkurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayınlanmış eserlerin tümünü ve mümkün olduğunca diğer dillerdeki eserleri edinerek; bu eserlerle, bu eserlere ulaşmak isteyen okuyucuları buluşturmaktır.” Koleksiyonunu bu amaç doğrultusunda gün geçtikçe artıran Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde, şu anda on binin üzerinde kitap bulunuyor; başta bilimkurgu ve fantastik edebiyat olmak üzere, Türk ve dünya edebiyatı, sosyal bilimler, fen bilimleri, teknoloji, sanat, spor, sinema, felsefe ve psikoloji gibi farklı birçok alanda... Dergi koleksiyonu ile CD ve DVD arşivi de mevcut. Ayrıca bağış yoluyla edinilmiş imzalı ve çok değerli referans kitaplar da yer alıyor koleksiyonda. Bu kapsamda örneğin, gazeteci yazar Fikret Adil’e ait, Türkçe edebiyatın birçok önemli yazar ve şairi tarafından imzalanmış kitaplar “Fikret Adil Koleksiyonu” bölümünde sergileniyor.

 

 

 

 

Kütüphane, aynı zamanda bir etkinlik merkezi olarak da nitelendirilebilir. Yakın zaman önce yeni adresine taşınarak daha geniş bir alana kavuşan ve böylelikle düzenlenen etkinliklerin de niteliğinin değiştiği Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, düzenli etkinliklere, film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor; “Perşembe Söyleşileri”, “Pazar Sohbetleri” gibi başlıklar altında...


Bir üyelik sistemi var Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde; yani eğer kitap ödünç almak isterseniz üye olmanız gerekiyor ama yalnızca kitap okumak üzere ziyaret etmek istiyorsanız, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00 arası açık. Önceden katalog taraması yapmak isterseniz kütüphanenin internet sitesini kullanabilirsiniz (ozgenberkoldogan.com) Kütüphane sorumlusu İrem Ünsal da, size her zaman yardımcı olacaktır zaten.


Son olarak kütüphanenin, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ve ütopyacılığın gelişim sürecine dair geniş çaplı bir tarihsel araştırma niteliğindeki Ütopya Edebiyatı isimli kitabın yayımlanmasında rol aldığını da hatırlatalım. Umarız, yayınevlerinin böylesi özel kütüphanelerle işbirlikleri daha da artar. Hiç değilse bağış yoluyla, böylesi özel kütüphanelerin koleksiyonlarına katkıda bulunabilir ilgili yayınevleri.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fotoğraflar: Pelin Ulca

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.