10 yıl olmuş... 2007’de, Isparta’da düşen uçakta –bir çalıştaya katılmak üzere– bulunan bilim insanlarından biri de Özgen Berkol Doğan’dı. Şimdi ise onun ismi, 2012 yılı sonunda ailesi tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesinde yaşıyor: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi...
“Amacımız, bilimkurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayınlanmış eserlerin tümünü ve mümkün olduğunca diğer dillerdeki eserleri edinerek; bu eserlerle, bu eserlere ulaşmak isteyen okuyucuları buluşturmaktır.” Koleksiyonunu bu amaç doğrultusunda gün geçtikçe artıran Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde, şu anda on binin üzerinde kitap bulunuyor; başta bilimkurgu ve fantastik edebiyat olmak üzere, Türk ve dünya edebiyatı, sosyal bilimler, fen bilimleri, teknoloji, sanat, spor, sinema, felsefe ve psikoloji gibi farklı birçok alanda... Dergi koleksiyonu ile CD ve DVD arşivi de mevcut. Ayrıca bağış yoluyla edinilmiş imzalı ve çok değerli referans kitaplar da yer alıyor koleksiyonda. Bu kapsamda örneğin, gazeteci yazar Fikret Adil’e ait, Türkçe edebiyatın birçok önemli yazar ve şairi tarafından imzalanmış kitaplar “Fikret Adil Koleksiyonu” bölümünde sergileniyor.
Kütüphane, aynı zamanda bir etkinlik merkezi olarak da nitelendirilebilir. Yakın zaman önce yeni adresine taşınarak daha geniş bir alana kavuşan ve böylelikle düzenlenen etkinliklerin de niteliğinin değiştiği Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, düzenli etkinliklere, film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor; “Perşembe Söyleşileri”, “Pazar Sohbetleri” gibi başlıklar altında...
Bir üyelik sistemi var Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde; yani eğer kitap ödünç almak isterseniz üye olmanız gerekiyor ama yalnızca kitap okumak üzere ziyaret etmek istiyorsanız, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00 arası açık. Önceden katalog taraması yapmak isterseniz kütüphanenin internet sitesini kullanabilirsiniz (ozgenberkoldogan.com) Kütüphane sorumlusu İrem Ünsal da, size her zaman yardımcı olacaktır zaten.
Son olarak kütüphanenin, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ve ütopyacılığın gelişim sürecine dair geniş çaplı bir tarihsel araştırma niteliğindeki Ütopya Edebiyatı isimli kitabın yayımlanmasında rol aldığını da hatırlatalım. Umarız, yayınevlerinin böylesi özel kütüphanelerle işbirlikleri daha da artar. Hiç değilse bağış yoluyla, böylesi özel kütüphanelerin koleksiyonlarına katkıda bulunabilir ilgili yayınevleri.
Fotoğraflar: Pelin Ulca
Yeni yorum gönder