Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Temel Reis 85 yaşında!




Toplam oy: 952

Bir nesle ıspanağı sevdiren, annelerin favori çizgi film kahramanı, Safinaz’ın biricik aşkı Temel Reis, 85 yaşında! 85 yıl evvel karikatürist Elzie Segar tarafından yaratılan bu yaşlanmak bilmez denizci hakkında az bilinen sekiz şeyi derledik:

 

1. Temel Reis de Safinaz da aslında gerçek kişilerdi! Elzie Segar 1929’da Temel Reis’i yaratırken aslında memleketi Illinois’te tanıştığı bir adamdan esinlenmişti. Bu adamın adı Frank ‘Rocky’ Fiegal’dı. Temel Reis’in kavgaya düşkünlüğü ve o meşhur piposu da Frank ‘Rocky’ Fiegal’dan mirastı.  Safinaz’ın ilhamı ise Elzie Segar’ın komşusu Dora Paskel’di. Dora çok uzun boylu ve çok sıska bir kadındı ve saçını her daim topuz yapardı, tıpkı Safinaz gibi!

 

 

2. Temel Reis yayınlandığı ülkelerde çocukları ıspanak yemeye teşvik etti. Herkesin bildiği gibi, bu kavgacı denizci ne zaman güce ihtiyaç duysa ıspanak konservesine sarılırdı. Temel Reis’in ıspanağa olan bu düşkünlüğü Büyük Bunalım sırasında ıspanak tüketimini yüzde 33 oranında artırdı. 

 

3. Temel Reis aynı zamanda heykeli dikilen ilk çizgi kahramandır. Fakat heykel, ıspanak reklamı yapmak için dikilmişti. 

 

4. İlk taslaklarda Temel Reis gücünü ıspanağa değil şişme bir ördeğe borçluydu. Temel Reis'in insanüstü güçlerini kazanması için adı Bernice olan bu şişme ördeğin başını okşaması yetiyordu.

 

5. Temel Reis gazetenin karikatür sütununda ilk kez boy gösterdiğinde aslında bir yardımcı karakterdi.  Çünkü Elzie Segar hikayeyi Safinaz ile onun geniş ailesi üzerine kurmayı planlamıştı ama Temel Reis’in popülaritesi hepsinin önüne geçti.

 

 

6. Temel Reis’in 75. yaş günü şerefine Empire State binası yeşil spotlarla aydınlatılarak, ıspanağa benzetildi!

 

7. Temel Reis’in ekrana terfi etmesiyle beraber, işin içine dublaj sanatı da girdi. Bu sayede Temel Reis hayırlı bir işe de vesile oldu! Temel Reis ile Safinaz’ı seslendiren dublaj sanatçıları bu sayede tanışıp evlendi. 

 

8. Temel Reis’in kendi eğlence parkı vardı. 1980 yılında Robert Altman, Temel Reis karikatürlerini sinemaya aktarmaya karar verdi. Bu filmde Temel Reis’i Robin Williams canlandırıyordu. Bu aynı zamanda ünlü aktörün ekrandaki ilk büyük rollerinden biriydi. Film Malta’da çekildi ve filmin çekildiği set turistik bir parka dönüştürüldü. Malta’daki Temel Reis Köyü’nü gezmek hâlâ mümkün.

 

 


 

 

* Kaynak: Telegraph

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.