Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

250 yıllık ödül sahiplerini buldu



Toplam oy: 673

James Tait Black Memorial Ödülleri, Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 2012 yılının ödüllerine Britanyalı biyografi yazarı Fiona McCarthy ile Amerikalı romancı Padgett Powell değer görüldü. Powell kurmaca ödülünü son romanı You and I (Sen ve Ben) ile kazanırken, McCarthy Britanyalı ressam ve tasarımcı Edward Burn-Jones’un hayatını ele aldığı The Last Pre-Raphaelite: Edward Burn-Jones and Victorian Imagination (Rafael Öncesi Sanatın Son Savaşçısı: Edward Burn-Jones ve Viktoryen Hayal Gücü) kitabıyla ödülün sahibi oldu.

 

 

 

Padgett Powell

 

 

Organizasyonda konuşan Fiona McCarthy, kitap yazmanın “başından sonuna kadar saf eğlence” olduğunu söylerken, “Var olan en ciddi edebiyat ödüllerinden biri olduğunu düşündüğüm bu muhteşem ödülü kazandığım için çok mutlu ve heyecanlıyım” dedi. Powell ise kendi kitabını seçen öğrencilere ve kararı onaylayan kurmaca kategorisi jüri üyesi Dr. Lee Spinks’e teşekkürlerini sundu.

 

McCarthy’nin Edward Burn-Jones biyografisi, ödül kategorisinin jüri üyesi Dr. Jonathan Wilde tarafından “keskin merkezi” dolayısıyla övülürken, Lee Spinks ise Powell’ın; balıkçılıktan çocukluğa, film yıldızlarından ölüme uzanan değişik konular üzerinde çekişen iki yaşlı adam arasındaki serbest diyaloglarla kurulan romanını özgünlüğü nedeniyle övgüye değer buldu.

 

1919 yılında kurulan The James Tait Black Ödülleri, Britanya’nın en eski edebiyat ödülü olma özelliğini taşıyor. Edinburgh Üniversitesi Edebiyat Bölümü hocaları ve yüksek lisans öğrencileri -her öğrenci 12 kitap okuyor- ödülün kazananlarını seçiyor. Bölüm hocaları Wilde ve Spinks ise son liste ve nihai kazananlar konusunda son kararı veriyor. Ödül, kazananlara 10 bin pound (yaklaşık 28 bin lira) para ödülüyle birlikte veriliyor.

 

 

 

 

250’nci yıla büyük ödül var

 

 

Edinburgh Üniversitesi Edebiyat Bölümü, bu yıl 250’nci yılını James Tait Black Ödülü’nün en iyisini seçerek kutlayacak. Ödülün 93 yıllık tarihinin en kurmaca ödülü ise Londra’da aralık ayında düzenlenecek bir törenle sahibini bulacak.

 

 

 

“Saf eğlence”

 

 

 

Fiona McCarthy

 

 

 

Britanyalı biyografi yazarı Fiona McCarthy kitap yazmanın başından sonuna dek “saf eğlence” olduğunu söylerken, Amerikalı romancı Padgett Powell ise kurmaca dalında değer görüldüğü ödül için Edinburgh Üniversitesi Edebiyat Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri ve öğretim üyelerine teşekkürlerini sundu.

 

 

 

Kaynak: Guardian

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.