Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Antik dil Asurca sözlüğü 90 yıl sonra tamamlandı



Toplam oy: 858

Kimileri bunun biraz geç olduğunu söyleyebilir ama Chicago Üniversitesi Doğu Enstitüsü’nden bilim adamları nihayet, en az 2000 yıldır kullanılmayan bir dilin 28 bin sözcüğünü derleyerek Asur Dili Sözlüğü’nü tamamladılar. 

 

21 ciltte yayımlanan sözlük projesi 1921’de başlamıştı. Sözlüğü tamamlamak için 88 bilim insanı 90 yıl çalıştılar. Set olarak 1,400 dolar fiyat biçilen sözlük çoğunlukla üniversitelere satılıyor. Sözlük araştırma yapan öğrencilere yardımcı olacağı gibi, dünyanın ilk uygarlıklarından birinden kalan milyonlarca metnin kopyalarının okunabilmesine olanak verecek.  

 

Çivi yazısıyla kile yazılmış bu dil, dünyanın bilinen en eski dillerinden. 2500 yıllık yazı tabletleri bugünün Irak’ında yaşayan medeniyete ait. Tabletlerde kanunların, evliliklerin, boşanmaların, yasal münakaşaların, edebi eserlerin, dini metinlerin ve kişisel mektupların yazıldığı görülüyor.  

 

Sözlüğün derlenmesinde görev alan son üç editörden biri olan Martha Roth, “Bu sözlük antik tarih, sanat tarihi, dini tarih, bilim tarihi ve hukuk tarihi üzerine çalışan herkes için vazgeçilmez ve zorunluydı.” diyor. 

 

Bu sözlük Doğu Enstitüsü’nün kurucusu James Henry Breasted’ın fikriydi ve 90 yıl önce bu projeye “Asur Sözlüğü Projesi” adını vermişti. Ancak bilim adamları daha sonra Asur Dili’nin M.Ö. 2500 yıllarında ortaya çıkan ve Dicle ve Fırat arasında pek çok uygarlık tarafından İsa’ya dek konuşulan Akatça’nın bir lehçesi olduğunu öğrendiler. 

 

Sözlüğün hammaddesi bugüne kadar gelebilmiş çivi yazısıyla yazılan tabletlerdi. Proje başladıktan sonra dünyanın her yerinden yapılan tablet okumaları Chicago’ya gönderildi ve bu orijinal metinlerin sözcüklerinin titiz ve uzun süren bir çalışmayla dizilmesi sonucu bu kapsamlı sözlük 90 yıl sonra ortaya çıktı. 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.