Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Bilgin Adalı, son yolculuğuna uğurlanıyor



Toplam oy: 509

Çocuk kitapları yazarı, şair, çevirmen ve eğitmen Bilgin Adalı, önceki gün, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

Adalı’nın cenazesi bugün Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazını takiben Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

 

 

 

 

 

Bilgin Adalı, 11 Aralık 1944 tarihinde Safranbolu'da doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda radyo ve televizyon programcılığı konusunda öğrenim gördü. 1968-1976 yılları arasında TRT Ankara Televizyonu’nun ilk yönetmenlerinden biri olarak Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Atatürk devrimlerini konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı.

 

Daha ilkokul öğrencisiyken öykü ve şiir yazmaya başlamıştı. Lise çağındayken, yazdığı öykü ve şiirler günün edebiyat dergilerinde yayınlanmaya başladı. 70’li ve 80’li yıllarda o dönemin izlerini taşıyan şiirler yazdı. 1976’da Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sinema TV Bölümü’nde Öğretim Görevlisi, daha sonra Bölüm Başkanı oldu.

 

1984’te üniversiteden ayrılarak İstanbul’a gelen Bilgin Adalı bir süre çeşitli reklam ajanslarında reklam yazarı olarak çalıştı. Daha sonra, serbest reklam ve senaryo yazarlığı yaptı.

 

 

 

Kitapları

Aşık Garip (Halk Hikayesi uyarlaması) 

Barışın Tarihçesi (Şiirler) 

Yaralı Kuşlar Tanığı (Şiirler) 

Bencil Dev (Çocuk Oyunu) 

Belgesel Sinema (Araştırma) 

Kırlangıçlar Geçiyor Uzaktan (Öyküler) 

Güncel Türkçe Yazım Kılavuzu 

Havşan Öyküleri (Çocuk Öyküleri - 2 cilt) 

Zaman Bisikleti (Çocuk Romanı) 

Geçmişten Gelen Konuklar (Zaman Bisikleti- 2 - Çocuk Romanı) 

Dünyamızın İlk Şafağı (Çatalhöyük Öyküleri - 1 - Çocuk Romanı) 

Ateşin Çocukları (Çatalhöyük Öyküleri - 2 - Çocuk Romanı) 

Bolluk ve Savaş (Çatalhöyük Öyküleri - 3 - Çocuk Romanı) 

Mavi Gezegenin İlk İnsanları (Çocuk Romanı) 

Dünya Artık Daha Güzel (Çocuk Romanı) 

Çanakkale Destanı (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Dede Korkut Destanı (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Troya Savaşı ve İlyada Destanı (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Odysseia (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Gılgamış Destanı (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Kaledibi Sokağı (Roman) 

Oğuz kağan Destanı (Çocuklar ve gençler için manzum destan) 

Protesto (Çeviri) 

İyi Yaşamak İçin Yaratıcı Düşünmek (Çeviri) 

İstanbullu Kız (Çeviri) 

Beyaz Diş (Çeviri) 

Eski Tüfekler (Çeviri)

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.