Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Burroughs: Dünya halkları, hepiniz zehirlendiniz!



Toplam oy: 507

Nova Ekspresi'nin ilk sayfalarında, "Nova Tertibini" ifşa etmeye girişen William S. Burroughs şöyle sesleniyordu:

 

 

"Dünya halkları, hepiniz zehirlendiniz."




Zehirlenme benzetmesi, aslında modern edebiyatta, özellikle romanlarda sıklıkla görebileceğiniz bir şeye dayanıyor: Bireyin kendi yaşam deneyimi ile toplumsal hayatın ya da tarihin akışının çakışmasına. Burroughs için kendi yaşadığı uyuşturucu deneyimi, tüm toplumun damardan değilse de gözlerden, kulaklardan alınan uyuşturuculara bağımlılığından bağımsız ya da farklı değildir. Nova Ekspresi bu bağımlılıklardan kurtulmaya yapılan bir çağrıdır. (Sanıldığının aksine Burroughs, ölene kadar bağımlılığını sürdürmüş biri değildir, kitapta da bolca adı geçen ve bir metafor olarak da kullanılan apomorfin, henüz 60'ların sonunda bağımlılık tedavisi için kullandığı bir ilaçtır. Ona göre tüm toplumun apomorfine ihtiyacı vardır.) Derdi 'bağımlı' ve bu nedenle kontrol altındaki insanlardır. İfşa ettiği 'Nova Çetesi' suçluları, toplum, devlet ve kültürü temsil eder. Burroughs için en güçlü denetim aygıtı da 'Bilinçaltı Çocuk' dediği kültür, belki de daha doğrusu popüler kültürdür.

 

 

 

 

Kapitalist kontrol mekanizmalarıyla uyuşturucu bağımlılığı arasında paralelliği henüz 1956'da yazdığı "Tehlikeli Uyuşturucuların Usta Bağımlısından Mektup" da dile getirmiştir: "Uyuşturucu satıcıları malını müşteriye satmaz, müşteriyi malına satar. Malını geliştirmez, müşteriyi bozar ve basitleştirir." Gösteri Toplumu kavramının da fikir babası sayılabilecek Burroughs, Guy Debord'un Gösteri Toplumu'nun yayınlanmasından üç yıl önce yazdığı Nova Ekspresi'nde daha çok bugüne aitmiş gibi duran kavramlar kullanır, "Haber Devleti" ve "Gerçeklik Stüdyosu" gibi:





Kültür aracılığıyla zihin kontrolünü teşhir ederken bugün her yeri işgal eden reklamların doğasını anlatmakla kalmaz, Google'ın kullanılmaya başlamasından 27 yıl önce, "çakışma formülü" dediği şeyle neredeyse internet arama motorlarının çalışma prensiplerini anlatır...

 

 

 

 

 

Yazıldığı tarihle düşünüldüğünde (1964) 'kehanetleri' şaşırtıcı ve esinleyici bir kitap Nova Ekspresi: "MAKİNAYA YANIT VERMEYİN. KAPATIN ONU." Şimdi Burroughs'un gözünden haberler:



"Dünyanın Yönetimleri Kartelleri Hükümetleri, Verin—Geri "Kırmızıyı verin—Geri verin yalan söyleyen bayraklarınız ve Coca-Cola reklamlarınız için çaldığınız kırmızıyı—Geri verin o kırmızıyı penise ve kana ve güneşe— "Maviyi verin—Geri verin çaldığınız ve şişelediğiniz ve cank göz damlalıklarında gıdım gıdım dağıttığınız maviyi—Geri verin polis üniformalarınız için çaldığınız maviyi—Geri verin o maviyi dünyanın denizine ve göğüne ve gözlerine— "Yeşili verin—Geri verin paranız için çaldığınız yeşili—Ve sen, Yeşillik İnsanlarını Zorlayan Demir Pençe, geri ver Yeşil İş'in için, dünya halklarını satmak ve kadın elbiseleriyle ilk cankurtaran kayığına binmek için çaldığın yeşili—Geri ver o yeşili çiçeklere ve cangıl ormanlarına ve göğe— "Dünyanın Yönetimleri Kartelleri Hükümetleri geri verin çaldığınız renkleri—Geri verin Renkleri Hassan Ben Sabbah'a—"

 

 

 

 

 

Kaynak: Sel Yayıncılık

 

 

 

Videoları izlemek için kelimelerin üzerine tıklamayı unutmayın.

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.