Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (29 Ocak)



Toplam oy: 249

- Türkiye, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2015’te de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) hakkında ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ilişkin en fazla karar verilen ülke oldu. AİHM’in, 2015’te verdiği 28 ifade özgürlüğü ihlali kararının 10’unu Türkiye’den gelen davalar oluşturuyor.

 

- Yüksekova Haber, sendika.org ve Demokrat Haber sitelerine erişim Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kararıyla engellendi. 25 Temmuz 2015’ten beri Yüksekova Haber ikinci, sendika.org'a erişim sekizinci defa engellenmiş oldu. 

 

- Cumhurbaşkanlığı’nın şikayeti sonucu Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Musa Kart hakkında 8 Aralık 2015 tarihli karikatürü nedeniyle soruşturma başlatıldı. Suç duyurusunda, Kart hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iftira ve Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yasal işlem başlatılması talep edildi. Kart soruşturma hakkında “Bir kısım yargının, bir kısım medya gibi Saray tarafından yönlendirildiğini iddia ediyorum karikatürümde. Size diktatör denilmesini istemiyorsanız her iddiayı ceza tehdidiyle karşılamamanız gerekir,” dedi.

 

- MİT tırları haberlerinden dolayı tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez de müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcılık, 473 sayfalık iddianamede, gazetecilerin “paralel yapı”nın verdiği görüntüler üzerinden, T.C. devleti ve hükümetini terörle ilişkilendirme amacı doğrultusunda kurgu yazılar kaleme aldığını savundu. Öte yandan Gül ve Dündar’la görüşme talebinde bulunan ancak Adalet Bakanlığı’nın izin vermediği dünyanın önde gelen dört basın ve ifade özgürlüğü örgütünden temsilciler, Silivri Cezaevi önünde bir basın açıklaması yaptı. İki gazeteciye yönelik tecrit uygulamasını protesto eden Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Etik Gazetecilik Ağı (EJN) “Dündar ve Gül başta olmak üzere yaptığı haberler ya da dile getirdiği görüşler sebebiyle tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılması” çağrısında bulundu.

 

- Freedom House'un raporunda Türkiye “kısmen özgür ülke” kategorisinde gösterildi; basın özgürlüğünde "Özgür değil", internet özgürlüğünde ise "Kısmen özgür" ülke statüsünde yer aldı. Ayrıca raporda, Türkiye hükümetinin muhalefeti bastırmak için internet ayarlarında sert düzenlemelere gittiği ifade edildi. Freedom House, Türkiye'de hak ve özgürlüklerin bir önceki yıla göre geriye gittiğini de vurguladı.

 

- İlk baskısı 2014 yılının Kasım ayında yapılan Savaşta Barışta Özgürlükte Aşkta: Dağın Kadın Hali kitabının yazarı gazeteci Arzu Demir ile kitabı yayımlayan Ceylan Yayınları hakkında “Örgüt propagandası” suçlamasıyla soruşturma açıldı. 

 

- Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen canlı bomba saldırısı ile ilgili tweetlerin kaldırılması yönünde karar aldı; Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), diken.com.tr haber sitesinin de aralarında bulunduğu hesap sahiplerine kararı bildirdi. Böylece saldırı ile ilgili engellenen içerik sayısı 360’a çıktı. Diken karara itiraz edeceğini belirtti.

 

* Kaynak: dusun-think.net, Diken, bianet.org, t24.com.tr, radikal.com.tr

 

* Görsel: Nihan Sarı

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.