Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (3 Kasım)



Toplam oy: 676

Antalya Film Festivali’nde toplu sansür

 

Geçen sene Reyan Tuvi’nin "Gezi belgeseli" olarak bilinen Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’i Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlendi, bu yıl ise Festival yönetimi belgesel kategorisini tamamıyla kaldırma kararı aldı.

 

Karar üzerine, 150 sinemacı "Bu toplu bir sansürdür!" başlıklı ortak bir açıklamayla tepki göstererek festivalden çekildi, festival yönetiminin sansürcü yaklaşımını terk edene kadar Uluslararası Antalya Film Festivali’nin hiçbir etkinliğine katılmayacaklarını açıklayarak tüm sinemacıları da dayanışmaya çağırdı.

 

Yapılan açıklamada, festival yönetiminin kararı için “Belgesellerin siyasi içeriğinden korkulması ve yerli belgesellere toplu sansür uygulayarak bu ‘baş belası’ndan hepten kurtulma hevesidir” yorumunda bulunuldu.

 

diken.com.tr

 

 


 

 

 

Türkiye’de internet özgürlüğü üç puan geriledi

 

Freedom House İnternet Özgürlüğü 2015 Raporu’nu açıkladı. Raporda Türkiye kısmen-özgür ülkelerin en sonunda yer aldı.

 

Raporda internet özgürlüğünün dünya genelinde gerilediği, daha fazla hükümetin kamuoyunu ilgilendiren haberleri sansürlediği, içerik çıkarmak için daha fazla talepte bulunulduğu tespiti yer aldı.

 

Rapora göre, Türkiye 2014’e kıyasla üç puan geriledi. İçerik kaldırma taleplerindeki konu çeşitliliğinde Etiyopya ve İran’ın ardında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Çin ve Sudan ile aynı sırada yer aldı.

 

Türkiye’de Mayıs 2015 itibariyle 80 bin site erişime engellendi, onlarca sosyal medya kullanıcısı paylaşımları sebebiyle soruşturmaya uğradı. Soruşturmaların çoğunun başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere “devlet yetkililerine hakaret” gerekçesiyle açıldığı belirtildi.

 

Raporun tamamı için (sadece İngilizce):

https://freedomhouse.org/sites/default/files/FH_FOTN_2015Report.pdf

 

Türkiye bölümü için (sadece İngilizce):

https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2015/turkey

 

bianet.org

 

 

 


 

 

 

Koza-İpek Holding’e kayyum atandı

 

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Koza İpek Holding’e ait 22 şirkete Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ve Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla kayyum atandı. "Fetullahçı Terör Örgütü’ne finans desteği sağladığı" iddiasıyla bir süre önce baskın yapılan holdingin bünyesinde Kanaltürk televizyonu, Bugün ve Millet gazeteleri de bulunuyordu. 

 

dusun-think.net

 

 


 

 

* Görsel: Ömer Faruk Yaman

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.