Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (7 Ağustos 2014)



Toplam oy: 493

"Gezi Parkı yürüyüşü suç değil, haktır"

 

İzmir'de, Gezi Parkı gösterilerine katıldığı için yargılanıp beraat eden 24 çocuk hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Kararda, her yurttaşın önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri düzenleyebileceği ve görüşünü açıklayabileceği belirtilerek, Gezi Parkı eyleminin suç değil, hak olduğu ifade edildi.

 

İzmir'de, 1 Haziran 2013'te yapılan protesto gösterisinden sonra gözaltına alınan 24 çocuk hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu malına zarar ve görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla İzmir 5. Çocuk Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Yargılama sonunda 23 çocuk tüm suçlardan beraat ederken, yalnızca bir çocuğa mala zarar iddiasıyla beş ay 16 gün hapis cezası verilmiş ve bu da ertelenmişti.

 

Mahkemenin gerekçeli kararında, Anayasa'nın 26. ve 34. maddeleriyle herkesin düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkı ile önceden izin alınmadan gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu ve AİHM kararlarıyla da bu hakların garanti altına alındığı kaydedildi.

 

(27 Temmuz 2014/ radikal.com.tr)

 


 

Sanık polisten Sarısülük ailesine hakaret davası

 

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün öldürülmesine ilişkin davanın 23 Eylül 2013 tarihinde görülen duruşmasında yaşanan arbede nedeniyle sanık polis Ahmet Şahbaz'ın şikayetçi olması üzerine Ethem'in annesi ve kardeşleri hakkında "kasten yaralama ve hakaret" suçlamasıyla dava açıldı.

 

Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede sanık polis Şahbaz "müşteki", davaya bakan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de "mağdur" sıfatıyla yer alırken davanın ilk duruşması 17 Ekim tarihinde görülecek.

 

Dava ile ilgili açıklama yapan Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, sanık polis Ahmet Şahbaz'ın duruşmaya peruk, takma bıyık ve gözlükle katıldığını hatırlatarak ailenin bir suçu ortaya çıkardığını ve katil sanığın maskesini düşürerek yargılama usulünü yerine getirdiklerini belirtti.

 

(26 Temmuz 2014 / diken.com.tr)

 


 

Türkiye'ye dini özgürlük uyarısı

 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl yayınladığı Uluslararası Dini Özgürlük Raporu'nda Alevilerin ibadet sorunları ve yükselen Yahudi karşıtlığına dikkat çekildi.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından yayınlanan 2013 yılı raporunda Türkiye'nin geçtiğimiz yıl azınlıklara ait mülklerin iadesi ve başörtüsü yasağının kaldırılması gibi adımları övülürken, sayıları 15-20 milyon arasında oldukları tahmin edilen Alevilere ait Cemevleri'nin ibadet yeri olarak tanınmaması ve Musevi Türklerin şikayetçi olduğu anti-semitizme dikkat çekildi.

 

Raporda Başbakan Erdoğan'ın "Gezi Parkı eylemlerinin arkasında uluslararası Yahudi Lobisi var" sözü de yer alırken hükümetin Aleviliği aykırı bir Müslümanlık mezhebi olarak gördüğü ve bu yüzden maddi destek vermediği de belirtildi.

 

(29 Temmuz 2014 / hurriyet.com)

 


 

Mahkemeden Bahçeli'nin konuşmasına "sansür"

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 18 Şubat 2014 günü Meclis'te düzenlediği parti grup toplantısındaki konuşmasındaki Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile ilgili sözlerine mahkemeden yasaklama kararı geldi.

 

Söz konusu konuşmada Bahçeli; "Bilal karun kadar zenginleşti, soygunlarla küpünü taşırdı ve Bilo Ağa seviyesine terfi etti," ifadelerini kullanmıştı. Mahkeme tarafından bu sözleri içeren konuşmanın, yayınlanan internet sitelerinden çıkarılması kararlaştırıldı.

 

(30 Temmuz 2014 / cumhuriyet.com.tr)

 


 

TRT'den Demirtaş'a ‘yayını keseriz' tehdidi

 

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın yayınlarda kendisi ve Ekmeleddin İhsanoğlu'na az yer verildiğine ilişkin eleştirilerinin ardından yazılı bir açıklama yaparak "Demirtaş'ın TRT'yi hedef alan konuşmaları tekrarlaması halinde canlı yayını keseceklerini," söyledi.

 

Şahin açıklamasında; "Kendilerini yarışta daha şimdiden mağlup görenler, başka kişi ya da kurumlar üzerinden kendi başarısızlıklarına ucuz gerekçeler üretmekten vazgeçmelidir" dedi.

 

Diğer yandan Basın Konseyi, TRT Genel Müdürü Şahin'in yaptığı açıklamayı eleştirerek tarafsızlığını yitirdiğini ve istifa etmesi gerektiğini belirtti. Konsey, ödenen vergilerle yaşamını sürdüren TRT'nin Genel Müdürü'nün bu tarz açıklamalar yapma hakkının olmadığını ve adayların haklı eleştirilerini yayını keserek engellemek tehdidinde bulunmasının yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

 

(30 Temmuz 2014 / cumhuriyet.com.tr)

 


 

Akit'ten yine nefret söylemi

 

Akit Genel Yayın Yönetmeni ve akil insanlar heyeti arasında bulunan Hasan Karakaya gazetedeki köşe yazısında "O. çocuğu" "piç" gibi ifadelerle İsrail'e seslendi. Karakaya "Yahudi düşmanlığı ile, ırkçılıkla, ne ile suçlarlarsa suçlasınlar; hiç umurumda değil," dedi.

 

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili yazıda "Sizin çoğunuz orospu çocuğusunuz" demek, bir "hakaret" değil, "durum tespitidir" diyen Karakaya, Yahudiler'de soyun kadından geldiğine değinerek, "İşte bunun için diyorum ki; "İsrail çocuklarının çoğu piçtir!" ifadelerini kullandı.

 

(31 Temmuz 2014 7 radikal.com.tr)

 


 

AGİT Raporu'ndan Türkiye'ye eleştiriler

 

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye'ye bir ön gözlemci heyeti gönderen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), resmi internet sayfasında gözlemcilerin hazırladığı raporu yayımladı.

 

Raporda Türkiye'ye, seçim sürecindeki propaganda sisteminden, basın özgürlüğüne kadar pek çok konuda eleştiri geldi.

 

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için propagandasını "resmi devlet organizasyonları ile birleştirdiğine" vurgu yapılan raporda diğer adayların ise medya görünürlüğünün az olduğu tespiti yapıldı. Ayrıca basın özgürlüğü konusunda da Türkiye'ye ağır eleştiriler getirilirken gazetecilere açılan çok sayıda kamu ve hakaret davalarının oto sansürü arttırdığı belirtildi.

 

Diğer yandan raporda, Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanununu, İnternet Kanunu gibi yasal düzenlemelerin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler içerdiğinin altı çizildi.

 

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

 

(1 Ağustos 2014/ radikal.com.tr)

 


 

"Barış" yazısına önce gözaltı sonra para cezası

 

Büyükada'da çocuklarla gönüllü sanat çalışmaları yürüten heykeltıraş Necdet Kutlucan, düzenlediği atölye öncesinde ahşap bir duvara farklı dillerde "Barış" ve "Gazze" yazarken gözaltına alındı.

 

Zabıtaların şikâyeti üzerine polisin gelerek malzemelerine el koyduğunu ve kendilerini gözaltına aldığını aktaran Kutlucan, gözaltı gerekçesinin "çevreyi kirletmek" olduğunu söyledi. Gözaltına alınan Kutlucan ve iki sanat öğrencisi Kabahatler Kanunu'nun "afiş asma" ile ilgili maddesi gereğince 189 lira para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

 

(3 Ağustos 2014 / sendika.org)

 


 

TRT'den Bahçeli'nin konuşmasına sansür

 

Cumhurbaşkanlığı adaylarına yayınlarında ayırdığı zamanla ilgili tartışmalara neden olan TRT, Bahçeli'nin Afyonkarahisar mitingindeki konuşmasında kanalı eleştirmesi üzerine canlı yayını kesti.

 

Bahçeli, TRT Haber kanalında canlı yayınlanan miting konuşmasında, "TRT'nin patronu millettir. Ama TRT 500 saati Erdoğan'a, 5 saati bir adaya, 7 saati diğer adaya ayırır. Erdoğan patron olmuş, TRT ona hizmet ediyor" ifadelerini kullandı.

 

(4 Ağustos 2014 / taraf.com.tr)

 


 

Agos Gazetesi ve Fatih Akın'a tehdit

 

Türkçü Turancılar Derneği'ne ait Ötüken Dergisi, yönetmen Fatih Akın'ı ve söyleşi verdiği Agos Gazetesi'ni twitter üzerinden tehdit etti.

 

Akın, Ermeni Soykırımı'ndan sağ kurtulan ve iki kızını arayan bir adamın hikâyesinin anlatıldığı "The Cut" filmiyle ilgili geçtiğimiz hafta ilk söyleşisini Agos gazetesine vermişti.

 

Akın ile yapılan söyleşi üzerine Ötüken Dergisi'nin twitter üzerinden yayımladığı mesajda "Tehdit ediyoruz. O film Türkiye'de tek bir sinemada yayınlanmayacak. Beyaz berelerimiz ve Azerbeycan bayraklı planörümüzle gelişmeleri takip ediyoruz. Hodri meydan!" ifadeleri kullanıldı.

 

(4 Ağustos 2014 / bianet.org)

 


 

Gezi dayağı için 300 bin liralık dava

 

Antalya'da müzisyen Mustafa Düştegör, geçen yıl Gezi olayları sırasında kendisini sopa ve coplarla öldüresiye döven polisler hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen yaklaşık bir yıldır hiç bir hukuki işlem yapılmaması üzerine İçişleri Bakanlığı'ndan 50 bin TL maddi, 200 bin TL manevi tazminat istedi.

 

Söz konusu talep ile ilgili 60 günlük yasal sürede herhangi bir yanıt verilmemesi üzerine avukat Hakan Evcin, Düştegör adına Antalya İdare Mahkemesi'nde Bakanlık aleyhinde 300 bin TL'lik tazminat davası açtı.

 

İçişleri Bakanlığın 'hizmet kusuru' nedeniyle açılan davada 'İşkence gören, yaşama ve beden bütünlüğü hakları ihlal edilen Düştegör'e tazminatın olay günü olan 3 Haziran 2013 tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle birlikte ödenmesi istendi.

 

(5 Ağustos 2014 / hürriyet.com.tr)

 


 

TBMM'de "Kusura bakmayın faşistsiniz" kavgası

 

TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin gündeme getirdiği sınır komşularındaki çatışmalara Türkiye'den katılımın araştırılması önergesi konuşulurken başlayan gerilimin ardından AK Parti ve MHP'li vekiller arasında yumruklu kavga yaşandı.

 

Meclis'te yaşanan gerilim sırasında MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan,  AKP'nin Türkmen ayırımı yaptığını iddia ederek, "Irkçı, faşist zihniyetinizi kınıyoruz. Kusura bakmayın siz faşistsiniz, ırkçısınız" ifadelerini kullanması dikkat çekti. Oğan, Başbakan Erdoğan'ın miting konuşmalarında mezhep ve etnik kökene vurgu yapmasını da eleştirdi. AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in Oğan'a yanıtı ise "Kimin faşist olduğunu biliyoruz, görüyoruz," oldu.

 

Yaşanan kavganın ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, görüşmelere devam edilemeyeceğini belirterek birleşimi kapattı.

 

(5 Ağustos 2014 / bianet.org)

 


 

Sosyal medyada "buzlanma" yöntemiyle engelleme

 

Son dönemde Twitter'ın artan "buzlama" uygulamasını değerlendiren bilişim hukukçusu Serhat Koç şirketin gittikçe daha fazla ifade özgürlüğünü ihlal edici karar verdiğini söyledi.

 

Benzer bir sürecin Facebook ve Youtube'da da görüldüğünü belirten Koç, söz konusu şirketlerin Türkiye'deki ifade özgürlüğünü çok da önemsememeye başladığını ifade etti. Hükümetin dünyadan tepki çekecek "site engelleme" uygulamasının yerine bu yöntemi kullandığını ancak bunun bir geçiş süreci olduğu değerlendirmesini yaptı.

 

Koç, "Hükümet, bu süreçte teknoloji satın alımı yapıyor. Bir süre sonra URL bazlı engelleme yapacağını düşünüyorum," dedi.

 

(5 Ağustos 2014 / bianet.org)

 


 

* Kaynak: Antenna

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.