Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyat erkeklerin tekelinde



Toplam oy: 1262

Edebiyatla uğraşan kadınları desteklemek amacıyla kurulan Amerikan sivil toplum örgütü VIDA, yaptığı araştırmada edebiyat dünyasının ve edebiyat yayınlarının hala erkek egemen bir yapıda işlediğini ortaya koydu. The Times Literary Supplement, the New Yorker, New York Times Book Review ve London Review of Books gibi dünyanın önde gelen edebiyat dergilerinin incelemeye alındığı araştırmada, gerek kitap eleştirisi yazanların gerekse kitapları öne çıkarılan yazarların büyük bır kısmının erkek olduğu belirtildi.

 

 

 

 

Araştırma sonuçlarının edebiyat dünyasında kadınların aleyhine sistematik bir düzenleme olduğunu gösterdiği ifade edildi. Araştırma sonuçlarına göre, London Review of Books’taki kitap eleştirmenlerinin yüzde 16’sı (184 kişiden 29’u kadın) yazarların ise yüzde 26’sı (221 yazardan 58’i kadın): New York Review of Books’taki 254 kitap eleştirisinin yüzde 21’i kadınlar tarafından yazılmış, 152 kitabın ise sadece yüzde 13’ü kadın yazarların kitapları. 2011 yılında The Times Literary Supplement ’ta yer alan 1163 makaleden yüzde 30’unun, 1314 kitabın ise yüzde 25’inin yazarı kadın. Granta yüzde 53 ile kadınlara en fazla yer veren yayın olarak öne çıkıyor. Ne var ki, bu oranın da derginin bir sayısını feminizme ayırmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

 

 

2010’da the New York Times’ı “beyaz erkek edebiyatçıları” kayırmakla suçlayarak edebiyat dünyasında fırtınalar kopmasına yol açan Jodi Picoult, “Bu yayınlar, edebiyatta toplumsal cinsiyet açısından uçurum yaratılmasına katkıda bulunuyor” dedi. VIDA Eşbaşkanı Erin Belieu ise “Yayın oranlarındaki böylesi bir uçurum, editörlerin ‘iyi” veya ‘iyi değil’ şeklindeki karar mekanizmalarının ötesinde daha sistematik dış etkenlerin devrede olduğunu gösteriyor. Toplumsal cinsiyet zaten hayatımızın hemen her safhasına nüfuz etmiş durumda. Kadınların edebiyat dünyasında daha değerli bir konumda olmasını beklemek saflık olurdu” dedi.

 

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.