Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyatın Martı'sı kaza yaptı



Toplam oy: 609
Uçmayı felsefi ve ruhani konularla ilişkilendiren yazar Richard Bach, kendi kullandığı tek motorlu uçakla inişe geçerken elektrik hattına çartı ve ağır yaralandı.

Martı Jonathan Livingston novellasının yazarı Richard Bach’ın sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı. Bach, cuma günü ABD’nin Washington eyaletinde kendi kullandığı tek motorlu amfibi tipi uçakla inişe geçerken elektrik hattına çarpıp ağır yaralanmıştı. Ünlü yazarın oğlu James Bach, Associated Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, babasının uçağıyla kaza yaptığı sırada San Juan Adası’na bir dostunu ziyarete gittiğini söyledi. Bach’ın uçakta tek başına olduğunu belirten James Bach, Martı’nın yazarının başından yaralandığını ve omzunun kırık olduğunu ifade etti. Oğul Bach Twitter’dan yaptığı açıklamada da “Durumu daha iyi görünüyor. Doktorlar ihtiyatlı bir şekilde iyimser” yazdı.

 

 

 

 

İyileşip uçamazsa felaket olur

 

 

 

 

 


1970 yılında yayımlanan Martı Jonathan Livingston novellasında Bach, martı Jonathan Livingston’ın özgür olabilmek ve yüksekten uçabilmek için sürüsünden ayrılışını anlattı. Uçmanın felsefik ve ruhani yönlerini ele alan eserleriyle tanınan Bach’ın kısa romanı, 1970 yılında yayımlanışının ardından eleştirmenlerin dikkatini çekmese de iki yıl sonra birkaç hafta New York Times çoksatan listesinin zirvesinde yer aldı. 1973 yılında ise beyazperdeye aktarıldı.

 

Bach, uçak kullanmaya 17 yaşında başladı ve yazılarında çok sevdiği uçağının kokpitinde yaşadığı deneyimlerini anlattı. Martı’nın dışında Mavi Tüy Gönülsüz Bir Mesihin Serüvenleri, Sonsuza Uzanan Köprü, Bir ve Uzak Diye Bir Yer Yok gibi kitaplar yazan Bach, sıklıkla uçmayı daha derin ruhani arayışlarla bağlantılandırıyordu.



“Babam dinini ‘uçmak’ olarak tanımlıyordu. Çok hevesli bir havacıydı” diyen oğul Bach, “Eğer iyileşip de tekrar uçamazsa felaket olur. Bu adam uçmaya gereksinim duyuyor” derken, babasının 20 yıl önce Washington’daki San Juan Adaları’na taşındığını ve Orcas Adası’nda yaşadığını sözlerine ekledi. San Juan Adaları, Seattle’ın 160 kilometre kuzeybatısında bulunuyor ve doğal güzellikleriyle tanınıyor. Adaya ulaşım feribot ya da uçakla sağlanıyor.



Richard Bach salı günü Twitter’a “Çok çarpıcı, küçük Puff tekne olmak isteyip beni de beraberinde götürünce uygarlık nasıl da çabuk gözden kayboluyor, ikimiz yalnız başımıza denizi ve gökyüzünü geçip gittik” yazmıştı. Puff, Bach’ın kaza yaparken kullandığı 2008 Easton Gilbert Searey tipi uçağının adıydı. Geçen ay Bach, denize inen uçağının videolarını Twitter’dan paylaşmış ve “Muhtemelen uçma dışındaki konulara dönmem zaman alacak, fakat Puff ve ben neredeyse her gün uçuyoruz” yazmıştı.

 

 

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.