Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Eğitim yayınları Şubat ayında da ilk sırada



Toplam oy: 694

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) tarafından yapılan açıklamaya göre Şubat ayında satılan bandrol sayısı bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı. Ocak ayında yüzde 15 olarak gerçekleşen artışla yılın ilk iki ayındaki yükseliş yüzde 13.5 oldu. YAYFED Başkanı Bayram Murat, Ocak 2014'te yayımlanan kitap sayısının 23 milyon 365 bin 325 olduğunu söyledi. 2013’te gerçekleşen yüzde 13’lük büyüme eğrisinin sürdüğüne dikkat çeken Murat, yılın ilk iki aylık verilerinin bunu desteklediğini ifade etti.

 

Eğitim yayınları yine ilk sırada

 

 

Şubat 2014'de alınan bandrollerin dağılımına göre, ilk sırayı yine eğitim kitapları alıyor. Yardımcı ders kitapları ve test kitaplarının da bulunduğu bu kategoride Şubat içinde 6 milyon 788 bin 850 kitap yayımlanmış. Ocak ve Şubat toplamına bakıldığında toplam kitapların yüzde 34’ünün bu alanda yayımlandığı görülüyor.

 

Şubat ayında çocuk ve ilk gençlik kitaplarının sayısında önemli artış görülüyor. İki aya bakıldığında toplam içindeki oranları yüzde 13. Her tür yetişkin kitabı için bu oran yüzde 25’e yakın. Edebiyat, sanat, inceleme, araştırma türlerinde kitapların girdiği bu alana oran olarak yakın bir diğer kategori ise inanç kitapları. Yüzde 26’lık oranıyla her tür dini kitabın bulunduğu bu kategori ile birlikte; yetişkin, çocuk-ilk gençlik ve inanç türü kitapların toplamı, tüm yayımlanan kitapların yüzde 64’üne ulaşıyor. Akademik alanda yayımlanan kitaplar ise yılın ilk iki ayında yüzde 2’lik bir bölümü oluşturuyor.

 

2013'de bandrol alan yayınevleri araştırmasına göre, 30 yayınevi toplam bandrolun yüzde 40'ını almış. Toplamda 140 yayınevinin aldığı bandroller de toplamın yüzde 74'ünü oluşturuyor.

 

Gündemde "korsan" var

 

YAYFED Başkanı Murat, yayıncılık alanında görülen büyümenin ülkenin kültürel yaşamı için olumlu etkilerine dikkat çekerek, korsanla mücadelenin aralıksız sürmesinin önemine değindi. Basılı kitapta yaşanan korsanla etkin mücadelenin önümüzdeki dönemde fotokopi korsanlığının engellenmesinde alınacak başarılarla da sürdürüleceğini söyleyen Bayram Murat, dijital alandaki mücadele için ise, beklemekte olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) tasarısının yasalaşmasına duyulan gereksinimi hatırlattı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.