Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gizli dosyalar halka açılıyor



Toplam oy: 663
1963 öncesi, 250 milyon belge, 50 bin dosya...

Türkiye tarihinin sırları günışığına çıkıyor. Polisin, 1963 öncesine ait dosyaları kamuya açılıyor. Nazım Hikmet, Sabahattin Ali soruşturmaları, Şeyh Sait, Said Nursi belgeleri, Dersim notları ulaşılabilir olacak.



Devlet sırları tozlu arşivlerden çıkıyor... Emniyet, 50 yaşını doldurmuş tüm arşivini Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne devretti. Yaklaşık 250 milyon belgeden oluşan 500 bini aşkın dosya, birer dijital kopyasıyla birlikte Devlet Arşivleri'ne gönderildi.

 

 

 

 

 

 

Talimat genel müdürden

 

 

 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Emniyet arşivinde bulunan 50 yaşını doldurmuş tüm dosyaların, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi talimatını verdi. Talimat üzerine harekete geçen Arşiv Dökümantasyon Daire Başkanlığı, milyonlarca dosyadan oluşan arşivde kapsamlı bir çalışma yürüttü. 50 yılı aşan 500 binden fazla dosya bulunduğu saptandı. 1 Ocak 1963'ten önce açılmış dosyalarda yaklaşık 250 milyon belge var. Tek tek tüm belgelerin, ditijital kopyası alındı, 500 bini aşkın dosya, kamyonlarla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne götürüldü. Dosyalarla birlikte içlerindeki tüm belgelerin dijital birer kopyası da Devlet Arşivleri'ne verildi.

 

 

 

Sabahattin Ali cinayeti de listede

 

 

Arşivden çıkanlar arasında, ömrünün bir kısmını Türkiye'de cezaevinde geçirdikten sonra yurtdışına kaçan ve 1963'te Moskova'da hayatını kaybeden Nazım Hikmet Ran hakkındaki dosya da var. Emniyet, 1948'de Bulgaristan'a kaçarken olan 'Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti' (MİT) mensubu olduğu iddia edilen Ali Ertekin tarafından öldürülen Sabahattin Ali ile Peyami Safa gibi yakın tarihe damgasını vuran ünlü yazar, şair ve gazeteciler hakkında tuttuğu dosyaları da verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Nursi'nin mezarı belgede var mı?

 

Devİrle birlikte, başta 1925 tarihli Şeyh Sait İsyanı olmak üzere Osmanlı'nın son ve cumhuriyetin ilk dönemlerine damgasını vuran tüm Kürt isyanlarına ilişkin polis dosyaları da Devlet Arşivleri'ne geçmiş oldu.
Devredilen dosyalar arasında, Said Nursi'ye ilişkin polis çalışmaları da var. Dosyanın, uzun sürgün yıllarının ardından 1960'da Şanlıurfa'da vefat eden ve Halil-ur Rahman Dergahı'na defnedilen Said Nursi'nin 27 Mayıs darbesinin ardından bilinmeyen bir yere taşınan kayıp mezarına ışık tutacak belgeleri içerip içermediği merak ediliyor.

 

 

 

Dersim Notlarından - Emniyet 'Ermenice ayin yaptılar' demiş

 

 

 

Devlet Arşivleri'ne gönderilen bir diğer dosya ise binlerce kişinin hayatını kaybettiği Dersim İsyanı'na ilişkin. Dosya, 1937'de Dersim aşiretleriyle Ankara'daki merkezi hükümet arasında yaşanan anlaşmazlıklar üzerine başlayan ve 1938'de kanlı şekilde bastırılan Dersin İsyanı'na ilişkin polisin kaleme aldığı belgelerden oluşuyor.
O dönem, polis hazırladığı dosyaya 'Ermenice ayin' diye bir tutanak eklemiş. Tutanakta, isyandan kısa süre önce
Dersim'de kalabalık bir cemaatin Ermenice ayin yaptığına yönelik fişleme notu var.

 

 

 

 

Kaynak: Akşam, Soner Arıkanoğlu

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.