Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Guardian'dan 'Türkiye ile ilgili en iyi 10 kitap' listesi



Toplam oy: 847

Jason Goodwin, İstanbul ve Osmanlı üzerine kitaplarıyla ülkemizde de bilinen bir İngiliz yazar. İstanbul'a doğru yol alan modern bir seyyahı konu alan Bir Ucu Altın Boynuz (On Foot to the Golden Horn) ve Osmanlı tarihini konu edinen Ufukların Efendisi Osmanlılar: Bir İmparatorluğun Gayriresmi Tarihi (Lords of the Horizons: A History of the Ottoman Empire) isimli kitapların yazarı Goodwin'in yeni romanı An Evil Eye da yine Osmanlı'ya ve İstanbul'a uzanıyor: Kitabın kahramanı detektifliğe soyunan bir Osmanlı haremağası.

 

 

 

"Türkiye, sahilde güneşli bir yerden daha fazlası"

 

Goodwin'e göre, "Akdeniz turistlerinin gözde yerlerinden Türkiye, sahilde güneşli bir yerden daha fazlası. Hititler, Romalılar, Bizans, Osmanlılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu ülke pek çok fay hattının üzerinde duruyor: Ortadoğu ile Avrupa arasında, devletin sekülerliği ile halkın inançları arasında, tantanası ve şaşaası bol bir geçmişle patlamalı bir büyüme arasında..."

 

Cambridge Üniversitesi'nde Bizans tarihi okurken İstanbul'a aşık olan yazar, Guardian için "Türkiye ile ilgili en iyi 10 kitap" isimli bir liste hazırlamış.

 

 

 

Çoğunluğu Türkçeye çevrilmemiş


Listenin ilk sırasında Ateş Orga'nın editörlüğünü yaptığı "Istanbul: Poetry of Place" (İstanbul: Mekanın Şiiri) isimli kitap yer alıyor. Goodwin'e göre; "Bir cebinizde Hillary Sumner-Boyd'un Strolling Through İstanbul'uyla, diğer cebinizde bu ince kitapla Bizans'ın ve Osmanlı'nın başkentini keşfetmeye hazırsınız. Biraz düzyazı ve bolca şiirle dolu bu kitap, sultanlardan günümüz feministlerine şehrin sakinlerinin seslerini size ulaştırıyor."

 

Listenin ikinci sırasında ise Orhan Pamuk'un romanı "Kar" yer almış. Goodwin, kitapla ilgili, "Yalnızca insanlık hallerinin farklı yönlerini değil, 20. Yüzyıl Türkiye'sinin sekülerizm, dini özgürlük ve devrimle ilgili endişelerini de yansıtan roman, okuyucuya hareketli bir iddialar, karşı-iddialar ve çatışan öncelikler dünyası açıyor," yorumunu yapıyor.

 

Türkiye'de akademisyenlik yapan Norman Stone'un Türkiye tarihine ilişkin kitabının, Louis de Bernières'in mübadele yıllarını anlatan Birds without Wings (Kanatsız Kuşlar) isimli romanının ve bir dönem Ermeni Katliamı konusunda dile getirdikleri nedeniyle gündeme gelen Christopher de Bellaigue'in Rebel Land (Asi Topraklar) isimli kitabının da yer aldığı listedeki kitapların çoğunluğu Türkçe'ye çevrilmemiş.

 

 

Jason Goodwin'in "Türkiye ile ilgili en iyi 10 kitap" listesi:

 

1- Ateş Orga - Istanbul: Poetry of Place (İstanbul: Mekanın Şiiri)


2- Orhan Pamuk - Kar


3- Norman Stone - Turkey: a Short History (Türkiye'nin Kısa Tarihi)


4- Ayla Algar - Classical Turkish Cooking (Klasik Türk Mutfağı)


5- Ogier Ghiselin de Busbecq - Turkish Letters (Türk Mektupları)


6- Philip Mansel - Konstantiniyye: Dünyanın Arzuladığı Şehir 1453-1924 (Constantinople: City of the World's Desire)


7- Louis de Bernières -  Birds without Wings (Kanatsız Kuşlar)


8- AW Kinglake - Eothen


9- John Julius Norwich - A Short History of Byzantium (Bizans'ın Kısa Tarihi)


10-  Christopher de Bellaigue - Rebel Land (Asi Topraklar)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.