Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 601

İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik: 

 

Sergi - Aynadan İçeri

 

RTER Sergiler Direktörü Emre Baykal’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, adını Lewis Carroll’ın Aynadan İçeri başlıklı kitabından alıyor.

 

Tarih: 12 Haziran - 17 Ağustos
Saat: 11.00 - 19.00
Mekan: Arter - Beyoğlu / İstanbul

 

Tiyatro – Üst Kattaki Terörist

 

Emrah Serbes’in aynı adlı öyküsünden uyarlanan Üst Kattaki Terörist’te Sami Berat Marçalı yönetmenliğiyle Denizhan Akbaba, Banu Çiçek Barutçugil, Gözde Kocaoğlu ve Bedir Bedir yer alıyor.

 

Tarih: 18 Haziran Çarşamba
Saat: 20.30
Mekan: İkincikat – Karaköy / İstanbul


Tiyatro – Yaşamaya Dair

 

Nazım Hikmet’in ölümünün 50. yılı için düzenlenen oyunu Tülay Günay sahneye taşıyor. Hikmet’in Bursa Cezaevi’ndeki yaşamından, sürgün yıllarına uzanan oyunun yönetmenliğini Genco Erkal üstleniyor. Ayrıca Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik besteciler de Nazım şarkılarıyla yer alıyor.

 

Tarih: 19 Haziran Perşembe
Saat: 21.00
Mekan: Ali Paşa Han – Eminönü / İstanbul

 

Tiyatro – Kafka 360 Derece

 

Franz Kafka’nın eserlerinden yola çıkarak hazırlanan oyunda Kafka’nın hayatı, babasıyla ve kadınlarla olan ilişkisi geniş bir bakış açısıyla sahneleniyor. 

 

Tarih: 21 Haziran Cumartesi
Saat: 20.00
Mekan: Farabi Sahnesi – Ankara

 

Tiyatro – Pinokyo

 

Carlo Collodi’nin çocuk romanı Pinokyo’dan sahneye uyarlanan oyunu Gamze Aksoy ve Demet Küçüktürk yönetiyor.

 

Tarih: 22 Haziran Pazar
Saat: 11.00 – 14.00
Mekan: İzmir Sanat / Kültürpark - İzmir

 

Tiyatro – Aziz Nesin’den Beş Kısa Oyun

 

Ahmet Yapar’ın yönettiği oyunda Aziz Nesin’in Bir İnsan Başı Üzerine Üç Sesli Üzünç, Bir Kadın İçin Düet, Hazır Ol, Sen Gara Değilsin ve Yaşasın Kavuniçi eserleri sahneleniyor.

 

Tarih: 22 Haziran Pazar
Saat: 20.00
Mekan: Devlet Tiyatroları 75. Yıl Sahnesi - Ankara

 

Sergi – Araba Sevdası

 

Recaizade Mahmut Ekrem’in aynı adlı romanından adını alan sergi, Burçak Bingöl’ün ikinci kişisel sergisi olma niteliğini taşıyor. Kimlik sorunsalı ve arada olma hali gibi temaların işlendiği sergide Osmanlı ve İslam geleneğinin etkileri yeniden yaratılıyor.

 

Tarih: 10 Mayıs – 21 Haziran
Mekan: Galeri Zilberman – Beyoğlu/ İstanbul


Sergi – Elleri Var Özgürlüğün – Oktay Rifat 100 Yaşında

 

Oktay Rifat’ın doğumunun 100. yılı için düzenlenen sergide, şairin avukatlık mesleğinden kalan eşyaları, resmi belgeleri ve mektuplarının yanı sıra daktilosu, küllüğü, pardösüsü ve kasketi gibi kişisel eşyaları da sergileniyor. Ayrıca Rifat’ın şairlik dışında romancı, denemeci, avukat hatta balıkçı, marangoz ya da aşçı gibi yönleri de ziyaretçilerle paylaşılıyor.

 

Tarih: 23 Mayıs – 22 Haziran
Mekan: Yapı Kredi Kültür Merkezi – Beyoğlu / İstanbul


Sergi – Yarın Yapayalnız

 

Adını Selim İleri’nin kitabından alan sergide, kitapta da değinilen “duygusal kırıklıklarımızı dil ile tanımlamanın sınırlı kalışı” vurgulanıyor. Alican Leblebici, Dilan Bozyel, Melis Binay, Murat Salcı gibi isimlerin çalışmalarının yer aldığı serginin küratörlüğünü ise Gülben Çapan ve Mehmet Kahraman yapıyor.

 

Tarih: 27 Mayıs – 29 Haziran
Mekan: Mixer – Beyoğlu / İstanbul

 

 


 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.