Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İskoç PEN'den Ragıp Zarakolu için imza kampanyası



Toplam oy: 511

İskoç PEN’i Ragıp ve Deniz Zarakolu ile Büşra Ersanlı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırılmak üzere bir imza kampanyası başlattı. Bu kampanyalarının Türkiye’de de duyulup destek görmesi için çağrıda bulunuyorlar.

 

 

 

 



İmza çağrısı metninin kısaltılmış çevirisi şu şekilde:

 

 

 

Bu İmza Neden Önemli

 

 

 

Belge Yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu, fiilen ve hukuken devlet makamları tarafından 30 yıldır taciz edilmektedir. Ragıp Zarakolu’nun sahibi olduğu Belge Yayınevi Kürt ve Ermeni sorunları başta olmak üzere halkların sorunlarıyla ilgili yayınlara önem vermektedir. Bu konuların tartışılması hala Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi kapsamında bugünün Türkiye’sinde bir suç sayılmaktadır. Bu açıkça İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlalidir.

 

Ragıp Zarakolu, Türkiye İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucu üyelerinden biridir. Ayrıca Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Özgür Yayınlama Hakkı Komitesi başkanıdır. Yayıncıların özellikle Kürt yayınları yapan ufak yayınevlerinin haklarının korunması ve yayınlama özgürlüklerinin savunulması temel uğraşıları olmuştur.

 

Ragıp Zarakolu dürüstlük, sabır ve cesareti temsil ediyor. O, tutku dolu, insanlık dolu birisidir. Anadolu ve ötesinde farklı kültürler için çalışmaktadır. O, hakikat ve uzlaşma arayışı için durdurulamayan kararlılıkta olmuş birisidir.



Ragıp Zarakolu ve Profesör Büşra Ersanlı ifade özgürlüğünü yok etmek için Türkiye’deki anti-terör yasalarının artan kullanımına örnektir. (Terörizm nedeniyle dünyada mahkum olanların üçte biri Türkiye’dedir.) Onlar demokrattır ve ifade özgürlükleri terörizm olarak tanımlanmamalıdır.

 

Ragıp Zarakolu’na, 2003 yılında PEN / NOVIB Özgür İfade Ödülü ve 2008 Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yayınlama Özgürlüğü Ödülü verildi. Bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterildi.

 

Bjørn komitesi IPA Yayınlama Özgürlüğü Smith-Simonsen diyor ki: ‘davanın en erken bir yıl içinde başlaması bekleniyor. Ragıp Zarakolu’nun sağlığı iyi değil. Şu an içinde bulunduğu F-tipi (yüksek güvenlikli) cezaevleri korkunç. Ragıp Zarakolu’nun bu koşullarda hayatından endişe ediyoruz.’

 

 

İmza kampanyası için:

 

 

https://www.change.org/petitions/prime-minister-of-turkey-release-ragip-...

 

 


 

Kaynak: kirmizihaber.com

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.