Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kadınları kızdıran 'kadın romanları' bölümü kaldırılıyor



Toplam oy: 768

İngiltere'de bulunan W H Smith Kitabevi, 2 kadın müşterinin “kadın romanları” isimli bölümünü “küçümseyici ve alaycı” bulup şikayet etmeleri üzerine kaldırılıyor.


İkisi de 29 yaşındaki Claire Leigh ve Julia Gillick “kadın romanları” başlığı altında yer alan kitapları gördüklerinde şikayette bulunmuşlar. İngilizce öğretmeni Gillick, “Hafif, pembe dizi tadında kitapların bulunduğu rafta bir tane bile önemli yazar yoktu,” dediği bölümü daha önce müşteri hizmetlerine şikayet etmiş ama bir cevap alamamış.



Aktivist  Claire Leigh ise direk olarak kitapevi zincirinin kadın yöneticisi Kate Swann 'a yazdığı şikayet mektubunda kadınların “azınlık ya da niş pazarı” olmadıklarını ve bu küçümseyici ifadeyle hakarete uğradıklarını yazmış.



Kısa süre sonra genç kadınlara W H Smith Kitabevi'nin roman ve çocuk kitapları bölümlerinin şefi olan Jackie Wing tarafından yanıt verilmiş. Wing cevabında 'kadın romanları' tabirinin ticari bir terim olarak sıkça kullanıldığını ve chick-lit* yazarları temsil ettiğini yazmış. “Müşterilerimiz için uygun bir isim olmadığı konusundaki yorumunuzu kabul ediyorum. Gelecekte bu tabiri kullanmayacağımıza emin olabilirsiniz,” diyen Wing, bölümün isminin Kasım ayına kadar değiştirileceği sözünü vermiş.

 

* Chick-lit: Chicken literature, yani “piliç edebiyatı”. Bridgette Jones'un Günlüğü (Helen Fielding) gibi 'aşk romanları' için kullanılan bir terim.

Yorumlar

Yorum Gönder


İmla konusunda haklısınız, düzelttik. Konu itibariyle şart olmasa da Helen Fielding'i de ekledik. Tek değilse de esas haber kaynağı Telegraph.

41%
59%

merhabalar,
bu haberi zevkle okurken arada sorup düşündüklerimi paylaşmak istedim:
doğrusu kitapevi değil kitabevi değil mi?
helen fielding'in adını dipnotta anmak gerekmez mi?
bir de haber kaynağını belirtmenizi rica edebilir miyiz?
teşekkürler,
m

31%
69%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.