Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Keşmir’de ilk edebiyat festivali



Toplam oy: 903
Festivale katılacak olan İngiliz yazar Victoria Schofield ise Keşmir’de edebiyatın yeni gelişmediğini, bölgenin derin bir edebiyat tarihi olduğunu vurguluyor.

 

Güneyi Hindistan’ın, kuzeyi ise Pakistan’ın kontrolünde olan, çoğunluğu Müslüman halktan oluşan Keşmir, her iki ülke arasında kimi zaman çatışmalara yol açan bir bölge. Doğu bölgesinin 1960 yılından beri Çin tarafından işgal altında olduğu ve sık sık Hindistan’ın insan hakları ihlalleri ile gündeme gelen Keşmir, bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden gerillalarla bölgeyi kontrol eden devletlerin çatışmalarına ve yoksul bölge halkının eylemlerine de sahne oluyor.



Keşmir bu sefer bölgenin ilk edebiyat festivaline sahne olacak. Festival, görece sakin geçen bir yazın ardından, Eylül ayında gerçekleştirilecek. Srinagar kentinde gerçekleştirilecek Harud (Sonbahar) Edebiyat Festivali’nin amacı “bölgenin kültürel rönesansını” sağlamak.



Edebiyat Festivali’nin organizasyonu Racasthan’ın başkenti Jaipur’da yapılan edebiyat etkinliklerini de organize eden kişiler tarafından yürütülüyor. Festivalin denetleyicisi Delhi merkezli Teamwork Productions’dan Sheuli Sethi “Festival fikri, Keşmir’de kültürel etkinliklerle ve eğitimle uğraşan bir grup insan tarafından bize getirildi. Keşmir’de sanat için bir platform oluşturmak fikrinden yola çıktık.” diyor.



Festivale katılacak olan yazar ve sanatçıların isimleri bu hafta açıklanacak. Katılımı kesinleşen isimler arasında Rahul Pandita, Basharat Peer, Mirza Wahid, Siddhartha Gidoo, Fatima Bhutto, Salman Rushdie yer alıyor.



Katılımcılardan yazar ve gazeteci Rahul Pandita, bölgeyi terk etmek zorunda kalan Hindu aileler arasındaymış. “Bence festival iki neden yüzünden önemli. “Normallik” yavaşça ve adım adım geri döner. Eğer bir halk edebiyat hakkında konuşmak istiyorsa olaylar biraz normale dönmeye başlıyor demektir. İkincisi harika hikayeleri olan birçok genç var ve bu onların hikayelerini anlatmaları için iyi bir şans. Bence bu önemli bir adım,” diyen Pandita, şu an bugüne kadar 70.000’den fazla kişinin öldüğü Keşmir’de geçirdiği gençliğini kaleme alıyor.



“Keşmir, Ldakh ve Jammu’da canlı bir platform oluşturmayı düşünüyoruz,” diyen Sheuli Sethi, güvenlik ile ilgili sorulan sorulara ise güvenliğin dünyadaki her yer için önemli bir endişe olduğu ve her yerde olacak türden önlemler alacakları yönünde cevap veriyor.



Festivale katılacak olan İngiliz yazar Victoria Schofield ise Keşmir’de edebiyatın yeni gelişmediğini, bölgenin derin bir edebiyat tarihi olduğunu vurguluyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.