Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Kültür Bakanı ne düşünüyor?"



Toplam oy: 539

Şair Can Yücel'in anıt mezarının heykeltıraşı Mehmet Aksoy, yaptığı basın toplantısında suçun mezarı yıkanda değil, onu "örf, adete ters" açıklamalarıyla teşvik edenlerde olduğunu söyledi ve Kültür Bakanı'ndan bir açıklama beklediğini ekledi.




Şair Can Yücel'in mezarının parçalanması üzerine anıt mezarın heykeltıraşı Mehmet Aksoy basın açıklaması düzenlendi.
Taxim Hill Oteli'nde yapılan toplantıya Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı ressam Bedri Baykam, tiyatrocu Rutkay Aziz, Orhan Aydın, Gülsen Tuncer eski Kültür Bakanı ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) kurucusu Ercan Karakaş,  ressam Mehmet Güleryüz de katıldı.

 

 

 

"Beraber yaşama kültürü bu mu?"

 


Açılış konuşmasını yapan Bedri Baykam, Türkiye'nin her gün sanat eserlerine saldırılan bir ülke haline geldiğini söyleyerek, Kars'ta yıkılan "İnsanlık Anıtı"nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy'un parçalanan  Can Yücel'in anıt mezarının da heykeltıraşı olmasının tesadüfi olmadığını söyledi.
"İnsanlık Anıtı'nı yakan bu zihniyetin yine aynı şeyi yapması bir sürpriz değil. Hükümetin bu olaylar karşısında sessiz kalması sanata karşı bu acımasızlığı besliyor. Hoşgörü ve beraber yaşama kültürü bu mu?"

 

 

 

"Belediyeler heykel yıkma yarışında"

 


Mehmet Aksoy, AKP ilçe başkanının "gelenek görenek elden gidiyor" açıklamasının ertesinde Can Yücel'in özgür düşüncelerinden mezarında bile rahatsız olanların mezarı yıktığını söyledi.
"Asıl hedef mezarda şarap içirmemek değil, mezarı yıkmak. Suç saldırganı bu hale getirende. İnsanlık anıtını yıktınız, dini kullanarak insanları heykel düşmanı yaptınız."
Aksoy, diğer belediyelerin de adeta heykel yıkma yarışına girdiğini söyledi.
"Trabzon'da balıkçı heykeli kırıldı, parktan Bedri Rahmi ve Sabahattin Eyüboğlu'nun heykelleri kaldırıldı, Elazığ'da yol geçirme bahanesiyle 'Çayda Çıra' heykeli kaldırıldı."
Bu noktada sanatçıların daha güzel heykeller, şiirler, resimler yapılması gerektiğini söyleyen Aksoy, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu konuda ne düşündüğünü çok merak ettiğini söyledi.

 

 

 

"Başlatıcısı iktidardır"

 


Ercan Karakaş, bu olayın münferit ve tesadüfi olmadığını söyleyerek, bunun işaret fişeğini Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının verdiğini belirtti.
"Türkiye'de ifade ve sanatsal özgürlük güvence altına alınmadan ileri demokrasiden söz edilemez. Bu yapılanlar Türkiye'yi çölleştiriyor."


Mehmet Güleryüz, üç ay önce Can Yücel'in tekrar hatırlatmak ve anmak adına bir tiyatro gösterisi planladıklarını ancak diğerlerinin onu başka şekilde hatırladığını söyledi.

 

 

 

"Yücel bu duruma güzel bir şiir yazardı"

 


Rutkay Aziz, daha önce de Ruhi Su gibi birçok insanın mezarının parçalandığını hatırlatarak "Ülke parçalanıyor bu beni korkutuyor ve üzüyor. Ama umudumuzu elden bırakmayacağız" dedi.
"Eğer yaşasaydı Can Yücel böyle bir şey için çok güzel şiirler yazardı"
Orhan Aydın, "Can Yücel'e memleket bölünüyor dediklerinde, bölünsün demiş; bir yanda işbirlikçileri yandaşlar diğer tarafta işçiler onurlu insanlar. Ama memleket maalesef AKP eliyle bölünmek isteniyor" dedi.
Gülsen Tuncer, tiyatro, heykel, sinema ve mimariye yönelik saldırıların manevi dünyayı parçaladığını söyledi.
Fazıl Say da yazılı gönderdiği mesajda, sanatçıların tepesindeki gökyüzünün kararmasından çok endişe duyduğunu söyledi. (NV)

 

 

 


Kaynak: Nilay VARDAR, Bianet

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.