Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

New York'ta edebiyat başkadır



Toplam oy: 488

İngiliz yazar Louise Doughty, The Telegraph gazetesi için değerlendirdiği New York seyahatinde edebiyatın şehirdeki ayak izlerini sürmüş. Truman Capote, Dorothy Parker, F. Scott Fitzgerald, Norman Mailer gibi şehirle bütünleşmiş yazarları örnek gösteren Doughty, bizleri New York’un edebi hayatını keşfe çıkarıyor.

 

Louise Doughty yanına meslektaşı Jill Dawson’u da alarak yola koyuluyor. Otel tercihi ile şehre ilk adımımızı atıyoruz. Otel demişken aklımıza ilk gelen seçenek The Algorquin. Otel, 1900’lü yıllarda dönemin önemli sanatçılarının, nam-ı diğer Algorquin Yuvarlak Masa topluluğunun buluşmalarına ev sahipliği yapmış. Altı aylık bir restorasyon sürecinden geçen otel haziran ayında yeniden açılmış. Şehirdeki bir diğer tarihi otel de Hotel Chelsea. Otel, Mark Twain, Sir Arthur C. Clarke, Allen Ginsberg, Jack Kerouac (Yolda romanını burada yazmış) gibi birçok yazarı misafir etmiş. Chelsea’nin de şu an restorasyon sürecinde olduğunu öğreniyoruz.

 

 

İki yazar, 80’lerde Kanadalı yazar Ronald Wright’ın da kaldığı Gramercy Park Hotel’de kalmış. Otelden çıkıp şehrin içki kültürüne dahil oluyoruz. Bu konuda yazarların tercih ettiği yerler Greenwich Village bölgesiymiş. Burada iki yazar Caryl Philips ile buluşup White Horse Tavern’a geçiyor. Burası 1953 yılında Galli yazar, şair Dylan Thomas’ın ölmeden önce 18 adet viski içip sonrasında rahatsızlanıp yolda ölmesi ile tarihe geçmiş. White Horse’dan çıktıktan sonra üçlü Washington Square’deki North Square Bar’a gidiyor.

 

 

 

 

 

Buradan ayrıldıktan sonra tekrar iki yazar West Village’da bulunan Café Loup’a gidiyor. Bar, editörlerin ve ajans temsilcilerinin buluşma noktasıymış. Bir diğer mekanımız ise ücretsiz edebiyat akşamları düzenleyen Chelsea’deki Half King Restaurant. İki yazar buradaki ziyaretinde Richard Zacks’ın yeni kitabının tanıtımına denk gelmişler. Yayıncılar ve editörler bir yandan tanıtımı dinlerken diğer yandan yemeğin keyfini çıkarıyorlarmış.

 

 

Edebiyatla bütünleşen diğer mekanlar için Union Square’e doğru yol alıyoruz. Burada Union Square Café ve Gotham Bar & Grill gibi pahalı restaurantlar dışında The Newsbar adında hoş bir kafeyi keşfediyoruz. Şehrin yukarı yakasına doğru ilerlediğimizde Doughty, Truman Capote’nin meşhur balolarını düzenlediği Plaza Hotel’i öneriyor. Seyatin son durağı şehrin akciğerleri görevindeki Central Park. Shakespeare ve Robert Burns heykelleri arasından edebi gezintimizi sonlandırıyoruz.

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.