Nobel Edebiyat Ödülü’nü 2006’da kazanan Orhan Pamuk ile bu ödülü 2012’de alan Çinli Mo Yan İstanbul’da buluştu.
Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında bugüne kadar 94 entelektüel ağırlandı. Bu projenin en önemli misafiri ise Mo Yan'dı. Yazar, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi.
Bu kapsamda Mo Yan, "dostum" dediği Orhan Pamuk'la da görüştü. 2008’de Pekin’de de bir araya gelen iki yazar, dün akşam Pamuk’un evinde buluştu. Mo Yan, Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp, Pamuk’a verdi. Pamuk da Mo Yan’ı Nobel ödülü için tekrar tebrik etti ve Nobel’i Asyalı bir yazarın almasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Pamuk’un çalışma ortamından çok etkilendiğini belirten Mo Yan da, Türkiye’nin çeşitliliğine hayran kaldığını, Türkiye’yi sandığından çok daha gelişmiş bulduğunu dile getirdi. Çinli yazar, şu an Nobel’den sonraki ilk kitabını yazdığını hatırlatarak, yeni kitabının okuyucular tarafından eskiye oranla daha az beğenilmesinden endişelendiğini ifade etti.
Görüşmede Mo Yan ile Pamuk, birçok konuda görüşlerini paylaştılar. Mo Yan, iyi ya da kötünün yazar tarafından dikte edilemeyeceğini, buna okuyucunun karar vermesi gerektiğini söyledi. Pamuk’un, Nobel aldıktan sonra hayatında nelerin değiştiğine ilişkin sorusu üzerine de, artık daha çok tanındığını ve daha fazla kişi tarafından arandığını belirtti. İkili, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi ve akşam yemeği yedi.
Asıl adı Guan Moye olan Çinli Nobel ödüllü yazar, bugün de Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.
Yeni yorum gönder