Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Poe'nun kuzgunları evsiz kalmak üzere



Toplam oy: 737
Poe, “Berenice” adlı ilk gerçek korku hikayesini, bu evdeki küçük yatak odasında yazdı. Poe, hikayeyi Baltimore’da dişçilerin mezarlardan diş çaldıkları dedikodusundan esinlenerek yazdığını söylemişti. Poe’nun evi, yıllar boyunca gizemli hayranlarının her sene doğum günü olan 19 Ocak’ ta yarım şişe konyak ve üç adet gül bıraktıkları Westminster Mezarlığı'ndaki mezarına yalnızca 1600 metre uzaklıkta uzaklıkta.

 

 

Amerikan Edebiyatında romantik akımın öncülerinden Edgar Allan Poe’nun yaşamının önemli bir döneminde iki yıl boyunca yaşadığı ve müze haline getirilen evi, maddi destek bulunamazsa kapanacak.



Şehir yönetiminin geçen sene para yardımını kestiği ve şu an müze olan Baltimore’daki evde, öykü yazarlığının yanı sıra şiirleri ve edebiyat eleştirmenliği ile de tanınan Edgar Allan Poe, yoksulluk çektiği 1833- 1835 yılları arasında yaşamış.


Her yıl yapılan 85,000 dolarlık yardımın geçen sene kesilmesi ile yedek fon kullanılmaya başlanmış ancak fonun da gelecek yaza kadar bitmesi bekleniyor. Edgar Allan Poe Evi’nin finansal olarak kendi kendine idare edecek duruma gelmesi için yapılan planlar arasında,  daha çok ziyaretçi çekmek için serginin güncelleştirilmesi var. Ancak müze şehirden uzak olduğu için yılda sadece 5,000 ziyaretçi geliyor.



30 yıldan fazladır evin yöneticiliğni yapan Jeff Jerome, “Müzenin kapanması ironik olur çünkü bunca yıldır Poe’nun mezarının eve yakın olmasını duyuruyor ve bu yolla ziyaretçi çekiyoruz.” dedi.

 

Baltimore Planlama Departmanı yöneticisi Thomas J. Stosur, şehrin geçen sene büyük bir bütçe kaybı yaşadığını bu nedenle temel servis hizmetlerinin finanse edilmesinin öncelikli olduğunu dile getirdi. Öte taraftan şehir yönetimi, ziyaretçi sayısı daha fazla  ve şehrin merkezinde yer alıyor Babe Ruth Birthplace Müzesi’ne 55,000 dolarlık bir kaynak aktarmaya devam ediyor.

 

Poe Müzesi’ni kurtarmak için ise çeşitli çabalar sürüyor. Müze’ye yardım sağlamak için gösteriler düzenleyen Baltimore’lu oyuncuların yanı sıra Gaia isimli bir sokak sanatçısının sınırlı sayıda çizdiği kuzgun resimleri yerel bir galeride evin yararına satışa çıkarıldı. Şimdiye kadar 25 resim satılmış ve eve 10,000 dolar kazandırmış. Kendi kendini finanse eden Mark Twain Müzesi’ nin  yöneticisi Jeffrey L. Nichols , başrolde John Cusack’ın olduğu  ve yakında gösterime girecek olan “The Raven”  (Kuzgun) isimli Poe’yu anlatan filmin gelirleri arttıracağını söyledi. Geçen sene Twain’in sansürsüz otobiyografisinin yayınlanmasının ardından ziyaretçi sayısının rekor seviyede arttığını söylüyor.

 

 

Poe’nun kuzgunları, Berenice'in evi ve Baltimore'un dişçileri

 

Baltimore, Poe ile anılan bir şehir. Dehşet ustası, Kuzgunlar (The Ravens) adı verilen şehrin futbol takımının ismine bile ilham kaynağı olmuş.



Poe kuzeni Virginia ile şehrin 203 North Amity Sokağı’nda yaşamış. Virgina 13, Poe 27 yaşındayken evlendiler. Bugün müze olan evde Virginia’nın annesi Maria Clemm, erkek kardeşi Henry ve büyükannesi Elizabeth Cairnes Poe ile  yaşıyorlardı. Poe Amerikan Askeri Birliği’nden atıldıktan sonra eve taşınmış, 3 şiir kitabını burada yaşarken yayınlamıştı.Yazdıkları için çok az ücret alan Poe’nun ilgisi kısa hikayelere yöneldi. “The Baltimore Visiter” tarafından düzenlenen yarışmada, gemisinin fırtına yüzünden parçalanmasıyla kendini bir adada bulan bir denizcinin öldükten sonra hayalet tayfalı bir teknede bulmasını konu alan hikayesi ile 50 dolar kazanarak ilk edebiyat başarısını yaşamış oldu.



Poe, ölmekte olan kuzeninin dişlerine saplantılı bir şekilde bağlanmaya başlayan ve kuzeni öldükten ya da canlı canlı gömüldükten sonra mezarı açıp dişleri alan adamın hikayesini anlattığı “Berenice” adlı ilk gerçek korku hikayesini, bu evdeki küçük yatak odasında yazdı. Poe, hikayeyi Baltimore’da dişçilerin mezarlardan diş çaldıkları dedikodusundan esinlenerek yazdığını söylemişti.



70 yıl önce yıkımdan kurtarılan ve Baltimore Konut Kurulu’nun sahip olduğu Poe Evi kent simgesi olarak belirlenmiş. Bu nedenle ev kapatılsa bile yıkılması söz konusu değil. Poe’nun evi, yıllar boyunca gizemli hayranlarının her sene doğum günü olan 19 Ocak’ ta yarım şişe konyak ve üç adet gül bıraktıkları Westminster Mezarlığı'ndaki mezarına yalnızca 1600 metre uzaklıkta uzaklıkta.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.