Bilimkurgu edebiyatının kültleşmiş isimlerinden biri olan Ray Bradbury, bu sabah Los Angeles'taki evinde yaşamını kaybetti. Ülkemizde özellikle kitapların yasaklandığı bir dönemde ezbercilerden oluşan bir halk kurguladığı distopik romanı Fahrenheit 451 ile ünlenmiş olan Bradbury 91 yaşındaydı.
Bradbury'nin Türkçede yayımlanmış kitapları şöyle: Yakma Zevki (İthaki - 2012), Şimdi ve Daima (İthaki - 2010), Fahrenheit 451 (2009 - Epsilon), Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana (İthaki - 2000), Mars Yıllıkları (İthaki - 2000), Deliler Mezarlığı Bir Başka İki Şehrin Hikayesi (Nisan - 1992).
"Korkunç ama akla yatkın"
Sabit Fikir'e yazdığı "Bradbury’nin yanık hafızalar sarayında" başlıklı yazısında Oylum Yılmaz, Bradbury ile ilgili şöyle yazmıştı:
"Geleceğe gitmek, geleceği görmek içimizden bazıları için hiç de o kadar imkansız değildir ki… Bugüne şöyle bir bakmak yeter onlar için, bugünün kendi ruhuna verdiği acıyı, umutsuzluğu ve tüm umutları şöyle bir yoklamak… Bir şeyi kırk kez söylerseniz olmaz belki ama kırk kere, yüz kere, bin kere hissederseniz, olmuştur zaten.
Bilimkurgu edebiyatının, distopyaların temelinde kaçıştan ziyade bu yüzleşmenin, bu keskin duyarlılığın yatması sürpriz değildir öyleyse. Ray Bradbury’nin insanlığın geleceğine dair yazdığı, neredeyse takıntılı öykülerde, kurduğu distopyalarda da bunun izlerini görürsünüz. Masallarından, efsanelerinden, tarihinden, kültüründen ve hatta edebiyatından yavaş yavaş kopmaya başlayan bir toplumun bazen elli yıl bazen de birkaç yüzyıl içinde ne hale geleceğini kurgulamıştır Bradbury. Bilenler bilirler, bilimkurgu edebiyatının kültleşmiş isimlerinden biri olan Ray Bradbury korkunç bir gelecek öngörmüştür, ama işin fenası onun gelecek tahayyülünün feci bir şekilde akla yatkın olmasıdır. Neredeyse bugün kadar yakın ve gerçek…"
Büyük ve önemli bir yazardı Ray Bradbury.Güle güle Ray. Fahrenheit 451 ile ilgili yazımın linki
http://ezgi-umut.blogspot.com/2009/11/fahrenheit-451.html
Yeni yorum gönder