Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sakatların dünyasını nasıl yansıtıyoruz?



Toplam oy: 550
Ayfer Gürdal Ünal
Evrensel Basım Yayın

Evrensel Yayınları'ndan yeni çıkan Türk Çocuk Edebiyatında Engellilik adlı kitap, 40 yıllık bir dönemde çocuk kitaplarında sakatların yansıtılışını inceliyor, toplumun sakatları nasıl algıladığını gözler önüne seriyor.

 

Türkiye'de toplumun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan sakatları görünür kılmak için yapılan çalışmalar her ne kadar hâlâ çok yetersizse de giderek artıyor. Evrensel Basım Yayın'dan çıkan Türk Çocuk Edebiyatında Engellilik 1969-2009 adlı kitap bunlardan biri. 40 yıllık bir edebiyat taramasının üzerine kurulu olan kitapta, bu süre zarfında çocuklar ve gençler için yazılmış 40 kitapta toplumdaki sakat algısı ele alınıyor.

 

Ayfer Gürdal Ünal'ın eseri yüksek lisans tezinin kitaplaştırılması aslında. Ünal ilk tespitini ele aldığı kitapların içeriklerine geçmeden önce yapıyor. İncelenen dönem içinde 3-8 yaş arası gruba yönelik kitapların hemen hemen hepsinin baskısının tükenmiş olmasını "erken çocuklukta farklılığa saygı yaratabilmek için çok önemli olan çocuk edebiyatı eserlerindeki eksikliğe" bağlıyor yazar. 12-18 arası yaş grubunda da benzer bir durumun altını çiziyor.

 

Tahmin edileceği gibi, yazarın saptamalarına dayanak sağlayan eserlerde sakat ya da Ünal'ın tercih ettiği ifadeyle engelli karakterler bulunuyor. İncelemeye konu olan kitaplara bakarak sakatların aile tarafından algılanışına; okul çevresinde, mesela öğretmen-sakat öğrenci ilişkisinde, arkadaşlar arasındaki ilişkinin kuruluş biçiminde sakatların nasıl algılandığına dair sonuçlara varıyor Ünal.

 

 

Dilin deşifre edilişi

 

 


Gerek karakterin konumlanışı gerek olay örgüsü gerekse ideolojinin bir taşıyıcısı olarak eserin dili yazarın odaklandığı temel noktalar arasında. Ünal tüm bu noktalara eğilirken saptamalarını somut örneklerle destekliyor elbette: "Dilin engelsiz öznenin bakışından önyargı yaratacak biçimde kullanılmasına bir örnek 'tekerlekli sandalyeye mahkum" söylemidir. Tekerlekli sandalye yürüyemeyen için bir özgürlük sembolü olmasına karşın, muktedir öznenin bakışından bir mahkumiyet hücresi olarak söylemleştirilmiştir."

 

 

Türk çocuk edebiyatında rastlanılan kalıp tiplerin ve onların davranışlarının sakatlar özelindeki karşılıklarına da değinen kitap, Sevim Ak'ın bir sakatın gözünden öyküsünü anlattığı Horoz Adam ve Korsan gibi bu anlayışın dışında kalan az sayıdaki özel örneğe de yer veriyor.

 

Ünal'ın çalışması toplumun sakatlara bakışını ve bu perspektifteki değişimi gösterirken bir yandan çocuklara "ne öğrettiğimizi" de düşünmemizi sağlıyor.

 

 

 

Kaynak: Bianet

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.