Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Singapur'da hapis yatan İngiliz yazar Shadrake serbest



Toplam oy: 695
Shadrake’in kitapları Singapur’da yasak değil ancak kitapçılarda “bulunamıyor”, bu yüzden pek çok kaçakçı kitabı Malezya’dan satın alıp Singapur’a sokuyor.

 

 

Singapur’daki idam cezalarını eleştiren bir kitap yazdığı için 6 haftalık hapis cezasına çarptırılan, 76 yaşındaki İngiliz yazar Alan Shadrake şimdi serbest olamanın tadını çıkarıyor.



Hayatını yollarda yazı yazarak ve gazetecilik yaparak geçiren yazar,ailesinin başını belaya sokmasına alışkın olduğunu ancak Singapur meselesinin onları herzamankine göre daha çok endişelendirdiğini dile getirdi.



Hapishane tecrübesi için”Oldukça korkunç bir deneyimdi,” diyen Shadrake kariyerine 15 yaşında Hornchurc ve Upminister gazatelerinde başlamış. Berlin’e taşınmadan önce ise Manchester’da Daily Express gazetesinde çalışan Shadrake'in insan kaçakçılığı hakkında bir kitabı var.



Gezi yazıları yazmak için gittiği Singapur’da haberlerde izlediği iki cinayetten aranan İngiliz bir adamın ülkesine teslim edilmesi ve eroin kaçakçılığından asılan bir adamın hikayesi, Shadrake’in “çifte standart” üzerine düşünmesine sebep olmuş.



Bu olayın ardından celladı bulup onunla röportaj yapmaya karar vermiş. Cellatla sohbetlerinin ardından onunla ilgili bir biyografi yazmaya karar veren yazar, daha sonra konuyu genişletmiş. Kaleme aldığı “Once A Jolly Hangman (Bir Zamanlar Neşeli Bir Cellat)” idam cezası ve insan hakları ihlalleri konusunda en kötü istatistiklerden birine sahip olan Singapur’da idam cezası uygulamaları ve adalet sistemindeki sorunları konu ediniyor. Kitap piyasaya sürüldükten sonra Malezya’ya taşınan yazar, kitap tanıtımı için Singapur'a döndüğü gecenin sabahı polisler tarafından gözaltına alınmış ve 5 gün boyunca her gün 10 saatten fazla sorgulanmış. Özür dilerse ve bir daha benzer şeyler yazmazsa serbest bırakılacak olan yazar özür dilemeyi reddetmiş. Yazar, “Birden onların kendi tuzaklarına düştüklerini farkettim. Benimle ne yapacakları hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Onların aptallıkları sayesinde tanınır bir adam haline geldim,” diyor.



Hapse girmeden önce”Çıktığım andan itibaren Singapur için baş belası olacağım,” diyen yazar 50 yıllık kariyerinin en iyi eseri olarak tanımladığı kitap için pişmanlık duymadığını, aksine gurur duyduğunu belirtiyor. Şu anda İngiltere’de bulunan yazar kitaplarının çok sattığı Malezya’ya dönecek.  Kitaplarının Singapur’da değil Malezya’da çok satmasının nedeni de epey ilginç: Shadrake’in kitapları Singapur’da yasak değil ancak kitapçılarda “bulunamıyor”, bu yüzden pek çok kaçakçı kitabı Malezya’dan satın alıp Singapur’a sokuyor.



İnsan hakları savunucuları ve Singapurlu muhaliflerle iletişimde olan Shadrake “Singapur’da büyük bir destek var benim için.Kahraman değilim ama bana kahramanmışım gibi davranıyorlar,” diyor ve Singapur’un durumu için “Çok yavaş olacak. Belki 10 yıl alacak ama gidişat kesinlikle değişecek” yorumunda bulunuyor.
.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.