Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye Moskova Kitap Fuarı'na 2 bin eserle katılıyor



Toplam oy: 796
Türkiye, 7-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek "24. Uluslararası Moskova Kitap Fuarı"na, 2 bin kitaplık bir seçkiyle katılacak.


Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi Başkanı Ümit Yaşar Gözüm, AA muhabiri Meltem Uzun'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Türkiye'nin turizmde başarılı bir şekilde ortaklık yaptığı ülkelerden birisi olduğunu belirterek, bu alandaki başarıyı kültür, sanat, edebiyat alanında yeniden kurgulamak ve bu alanda çok yoğun bir diyalog kurmak istediklerini söyledi.



Türkiye'nin 3-4 yıldır Rusya'da çok değişik organizasyonlara imza attığını dile getiren Gözüm, bu sene de Türkiye'deki hemen hemen bütün yayıncıların eserlerinden oluşan 2 bin kitaplık bir seçkiyle fuarda yer alacağını söyledi.



Moskova'daki ziyaretçileri ağırlayacak Türkiye standında 3 telif ajansı yöneticisi, bir edebiyat eleştirmeni, gazeteci ve yayıncılardan oluşan heyetin, ülke edebiyatını tanıtacağını anlatan Gözüm, "Heyet, görüşmeler yapacak, telif alışverişinde bulunacak ve aynı zamanda Rus edebiyatından Türkçeye, Türk edebiyatından Rusçaya çeviri hareketlerini hızlandıracak" dedi.



KÜLTÜREL TANITMA VE TELİF ALIŞVERİŞİ BULUŞMALARI

 

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı "Türk Edebiyatı", "Türk Tarihi", "Türkiye'nin Plastik Sanatları", "Türkiye'nin Kültürel Mirası", "Nasrettin Hoca", "Türk Kahvesi" gibi İngilizce hazırlanan el kitaplarını, Rusya'daki entelektüellerle buluşturacaklarını ifade eden Gözüm, Türkiye'deki çeşitli meslek kuruluşlarının etkinliklerine ilişkin bilgilerin yer aldığı kitapların da Rus okurlara ulaştırılacağını kaydetti.

 

"Bu, çok yönlü bir çıkarma ve güzel bir iş birliği olacak" diyen Gözüm, şöyle devam etti: "Moskova'da Rusya Yayıncılar Birliği Başkanı, Rusya Yazarlar Birliği ve Moskova Yazarlar Birliği üyeleriyle görüşmelerimiz olacak. Türk heyeti, Rusya Kültürel İşbirliği Fonu yöneticileriyle de bir araya gelecek.



Ayrıca, ulusal komitenin kurumsal ortaklarından biri olan İstanbul Ticaret Odası, yaklaşık 30 civarında profesyoneli bir akşam yemeğinde buluşturacak. Ardından 9 Eylül'de iki ülkenin profesyonelleri kültürel tanıtma ve telif alışverişinde bulunmak için görüşecek.



Fuara katılacak 2 bin civarındaki prestij bir seçki, Moskova Üniversitesi Türkoloji Bölümü Kütüphanesi'ne, Rusya Milli Kütüphanesi'ne ve edebiyat araştırma merkezlerine 'Her Ülkeye Türkiye Kitaplığı Projesi' kapsamında bağışlanacak. "



TEDA KAPSAMINDA RUSYA'DA 27 ESERE DESTEK VERİLDİ

 

Çalışmaların yönünü belirleyen temel etkenin Türk, Kültür Sanat ve Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) Projesi olduğunu vurgulayan Gözüm, bu projeyle Türkiye'nin edebiyat alanına çok ciddi bir yatırım yaptığını belirtti.



Türkiye'nin TEDA kapsamında 911 esere destek verdiğine işaret eden Gözüm, "Rusya'da ise şimdiye kadar 27 civarında esere destek verildi. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Rusya'da yaklaşık yüz Türk eserinin yayınlanması için bir alt zemin yoklaması yapacağız" diye konuştu.



Meltem Uzun - AA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.