Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye'de ilk: Yayıncılık yüksek lisans programı açıldı



Toplam oy: 744

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin Marmara Üniversitesi ile ortak girişimi sonucunda Türkiye’de ilk defa yayıncılık yüksek lisans programı açıldı. Sıradışı program için son başvuru 9 Temmuz.

 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran ile Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nden (TBYMB) Hasan Hüseyin Doğru, Özden Demir, Muhammet Çiftçi, Osman Okçu ve Muharrem Kaşıtoğlu’nun yapmış olduğu görüşmeler neticesinde Yayıncılık Yüksek Lisans Programı açılması için ortak müzakereler başlatıldı.

 

Sonrasında Marmara Üniversitesi ile Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ortak girişimi ile Türkiye’de ilk defa yayıncılık yüksek lisans programı hazırlandı. Program, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şeyda Barlas Bozkuş ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nden Alpaslan Durmuş tarafından farklı ülkelerdeki yayıncılık bölümleri eğitim sistemi ve müfredatları üzerinde yapılan aktif çalışma ve çaba neticesinde ortaya çıktı.

 

Hazırlanan bu program Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 6 Haziran 2012 tarihli genel kurul toplantısında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde “Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı” ve “Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans II. Öğretim Programı” adı altında açılması uygun görüldü.

 

Hangi dersler var?

 

Yaratıcı yazarlık atölyesi, tasarım ve yayıncılık, elektronik yayıncılığa giriş, editörlük teorileri, görsel kimlik ve tipografi, dergi yayıncılığı, yayıncılıkta reklam-yönetim ve halkla ilişkiler, bilgi ve belge yönetimi, yayıncılık ve dil sorunları, uluslararası yayıncılık yönetimi, yayıncılıkta yeni eğilimler, elektronik telif hakları yönetimi, sektörel yayıncılık, yayınevi işletmeciliği, elektronik yayıncılık uygulamaları, çocuk yayıncılığı, yayıncılıkta finansal yönetim, sosyal medyada içerik yönetimi ve ölçümleme teknikleri, sosyal medyada yayın pazarlaması derslerinin yer aldığı yüksek lisans programı, sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak. Program aynı zamanda dünya yayıncılık standartlarının ülkemizde uygulanmasını ve yayıncılık alanında bilimsel çalışmaların yapılmasına olanak sağlayacak.

 

(Kaynak: Milliyet)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.