Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yumuşak Makine davası ikinci duruşması görüldü



Toplam oy: 1020
William S. Burroughs
Sel Yayıncılık

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun verdiği rapora dayandırılarak William Burroughs'un yazdığı ve Süha Sertabiboğlu tarafından dilimize çevrilen Yumuşak Makine adlı kitabın ikinci duruşması bugün (11 Ekim Salı günü) saat 09:30’da Çağlayan Adliyesi 2. Asliye Ceza duruşma salonunda görüldü.


Dava Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Çevirmenler Birliği (Çevbir), okurlar, yerli ve yabancı basın tarafından izlendi.


"Sanık" sıfatıyla yargılanan kitabın çevirmeni Süha Sertabiboğlu ve yayıncısı İrfan Sancı yazılı savunmalarını tekrar ederek, eserin Karşılaştırmalı Edebiyat profesörleri tarafından incelenmesi ve bilirkişi raporunun bu konudaki uzmanlar tarafından yazılması talebinde bulundu. Talep doğrultusunda mahkeme eserin, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinden iki öğretim görevlisi ve bir ceza hukukçusundan oluşan bilirkişi heyeti tarafından tekrar incelenmesine karar verdi.


Yayıncı İrfan Sancı eserin “edebi olup olmadığına” herhangi bir kurulun verdiği rapora dayanarak karar verilemeyeceğini, edebiyatın mahkemelere taşınıyor olmasının yanlışlığını ve sadece yayıncılık yaptığı için yargılandığını belirtti.


Çevirmen Sertabiboğlu ise söz konusu eserin çocuklara yönelik bir eser olmadığı halde çocuk kitabıymış muamelesi görmesinin yanlış olduğunu ve kendisinin de bir edebiyat çevirmeni olarak eseri aslında uygun çevirdiğini belirtti. Sertabiboğlu sözlerini “Türkiye dünya önünde bir çağdaşlık sınavı veriyor” diye bitirdi.


Dava, talepler doğrultusunda 01.12.2011 tarihine ertelendi.

 

Daha önceki davada söylenenler, savcılık iddianamesi ve savunmaları şurada bulabilirsiniz: http://sabitfikir.com/haber/ve-burroughs-hakim-karsisinda

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.