Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Hangimiz Ankaralıyız?




Toplam oy: 1121
Levent Cantek - Berat Pekmezci
İletişim Yayıncılık
Bir yalancının, alkoliğin, aylağın, yeteneksizin, hatta ispiyoncunun hikayesi...

İletişim Yayınları’ndan, okurları 1940’ların Ankara’sına taşıyan bir grafik roman yayımlandı. Levent Cantek’in yazdığı ve bu doğrultuda Berat Pekmezci’nin çizdiği ikişer sayfayı haftada bir Levent Cantek’e gönderdiği, Levent Cantek’in de hikayeyi tekrar tekrar yazıp şekillendirdiği bir yıllık dolu dolu bir emeğin ürünü bir kitap Emanet Şehir. Aslında bu çalışma, Levent Cantek’in Dumankara: Hayat Bir Yangındı ile başladığı “Ankara Üçlemesi”nin ikinci kitabı.

 

Hikaye, Demokrat Parti’nin kısa bir süre sonra seçimi kazanacağı, komünist avının yeni başladığı, devlet dairelerinde İnönü resimlerinin asıldığı, savaş yüzünden lokantaların bazen etli yemek çıkarmadığı, pantolon-ceket giyen kadınların sadece İstanbul’da görüldüğü ve Nâzım Hikmet’in hapiste, Orhan Veli’ninse onun için açlık grevi yapmak üzere olduğu yıllardayız. İşte böyle bir dönem için Levent Cantek, kitabına, –Orhan Veli’den esinlenerek– Orhan adlı bir şairle yakın arkadaş olan Şekip adlı bir memuru kahraman seçmiş. Hayatta içki içmek, tefrika yazmak, güzel kadınları öpmek gibi pek çok farklı ve derin arzuları olan ama içki içmek dışında hiçbirinde kayda değer bir başarıya ulaşamayan birinin, bir yalancının, alkoliğin, aylağın, yeteneksizin, hatta ispiyoncunun hikayesi bu kitap. Cantek’in, “Çıkış noktam vasatlıktı; o bohem ya da entelektüel çevrenin içinde olan yeteneksiz birini, yazamayan, başaramayan birini anlatmak istiyordum. Bu vasat adamın bir yalancı olması fikri bana ayrıca ilham veriyordu. Sürekli yalan söyleyen, söylediği yalanlara kendi de inanan biri kadar heyecan verici bir başka edebi figür, inanın bilmiyorum,” dediği Şekip karakteri, tüm atmosfere şahit oluyor, oradan oraya sürükleniyor. O sürüklenirken okur da bu şehir ve tarih hakkında pek çok bilgiye sahip oluyor.

 

“Komünizm” şüphesi ve kızıl avı da, Şekip’in bir türlü yeterince tanıyamasa da âşık olduğu –şefinin kızı– Fahriye’de vücut buluyor. Grafik romanın öne çıkan karakterlerinden olan Fahriye, Şekip’in yan yana yürümekten çekinerek, “Aman bir arada gören olmasın,” deyişine, “Bari biz gençler böyle şeylere itimad etmeyelim,” şeklinde karşılık vererek özgür, ileri görüşlü bir kız imajı çiziyor. Okur yazarlığıyla dikkat çekiyor.

 

“Siyasi bir hikaye değil Emanet Şehir, siyasetle ilgisi yok da diyemem, ucundan kıyısından solcuları anlatıyorum,” diyen Levent Cantek, Fahriye’ye okuyacağı kitapları veren Zeki Abi karakteri için de, Zeki Baştımar’dan ilham almış. Zeki Baştımar, “1951 Tevkifatı” adıyla anılan Türkiye Komünist Partisi davalarında en büyük cezayı alan isim.

 

Kitabın Şekip hariç tüm ana karakterleri, tıpkı Zeki Abi gibi, Ankara’dan göçüp İstanbul’a gidiyor. Daha doğrusu gidebiliyor, kaçıyor ya da taşınıyor. Kitap Ankara’yı emanet alanları, Ankara’da emanet duranları anlatıyor. Ankara neresi, kimlerin şehri sorularının yanıtlarının hâlâ arandığı yıllarda, bir doktorun ağzından şu cümleler dökülüyor: “Bizim değil bu şehir Şekip. Biz buraya dışarıdan geldik. Emaneten yaşıyorduk burada.”

 

Özgün bir çaba

 

Emanet Şehir’deki çizimlerin diliyse, Jason Lutes’in I. Dünya Savaşı sonrası Berlin’i anlattığı grafik roman serisini hatırlatıyor (Lutes’in Berlin üçlemesi şimdilik Berlin: Taş Şehir ve Berlin: Duman Şehir’den oluşuyor, üçlemenin son kitabı ise henüz yayımlanmadı.) İki grafik romanın da anlattığı yıllar ve sahip oldukları atmosfer birbirlerine çok yakın. Bu nedenle bu grafik romanlar art arda okunduğunda farklı bir keyif verebilirler.

 

 

 

 

Emanet Şehir’in son sayfalarında, ayrıca, Levent Cantek’in hem önsöz hem de sonsöz niteliğinde, hem de grafik romandaki karakterlerin gerçekte kimleri temsil ettiğini açıkladığı ve konuya hâkim olmayanlar için dönemin atmosferini genel hatlarıyla sunan bir yazısı da yer alıyor. Kısacası Emanet Şehir, Ankara’nın tarihini aralamak için özgün bir çaba... 

 

 


 

Emanet Şehir, grafik roman tarzında kaleme alınmış; üstelik kitabın sonunda da, Emanet Şehir’in grafik roman anlamında ülkemizdeki ilk örneklerden biri olduğu özellikle vurgulanmış. Bu yazının “disiplin başlığı” da çizgi roman olunca, bu iç içe iki kavram arasındaki farka dikkat çekmek istedim. Aslında konuya İngilizceden yaklaştığımızda bu iki kavram birbirlerinden çok ayrı duruyor: Graphic novel (grafik roman) ve comic book (çizgi roman). Ama Türkçede, her ikisi de “roman” sözcüğüyle nitelendiği için ve “çizgi” ile “grafik” arasındaki çizginin ince oluşundan dolayı bu iki “tür” arasında bir ayrım yokmuş gibi görünüyor. Evet, ikisinde de resimlerle bir hikaye anlatıyor belki ama sonuç olarak sunuluşları çok farklı. Örneğin çizgi roman seriler halinde, grafik roman ise tek bir kitap olarak yayımlanıyor çoğunlukla. Grafik romanlar daha çok tarihi olaylarda odaklanırken, çizgi romanlar doğaüstü kahramanlıkları aktarmalarıyla tanınıyor. Okur profili olarak da çizgi romanların daha çok gençlerin, grafik romanların ise daha çok yetişkinlerin ilgisini çektiğini söyleyebiliriz.

 

 


 

 

* Görseller: Kitaptan

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.