Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Karne: Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, Darwin ve Sonrası, Göğe Yakın Topraklar




Toplam oy: 990

GÖĞE YAKIN TOPRAKLAR

Bora Ercan

Paloma Yayınevi (25 cm X 20 cm)

 

 

BASKI // 1,5 yıldız

Bu kitap teknik açıdan son yıllarda gördüklerimin en özensizi; hem baskı hem de cilt... Söyleyecek tek pozitif şey bulamadım.

 

KAPAK TASARIMI // İki yıldız

Fotoğrafa dayalı bir kapak. Yayınevi logosunun en üstte ve başlığın bu kadar yakınında yer alması sık rastlanılan bir uygulama değil. Yatay bir kitap olarak rafta görünürlüğü güçlü ancak kapak baskı kalitesi ve selofan kaplama yüzünden soluk görünüyor. Arka kapakta fotoğrafıyla birlikte yazarın tanıtıldığı ve kitabın içinden bir alıntının yer aldığı üç paragraf yer alıyor. Her paragrafın yazıtipinin diğerinden farklı olmasının dışında da bir uyumsuzluk var. Sırt derli toplu.

 

İÇ SAYFA TASARIMI // İki yıldız

Mat dokusu ve beyaz yüzeyiyle iç sayfalar için kağıt tercihi isabetli. Fakat seçilen yazıtiplerinde arka kapaktakine benzer bir uyumsuzluk söz konusu. Bu uyumsuzluğun getirdiği karışıklığa sayfa kenarı süsleri de eklenince ciddi bir görsel kirlilik ve buna bağlı okuma zorluğu ortaya çıkıyor. Tibet yolculuğunu anlatan bir kitabın daha yalın bir tasarıma sahip olmasını beklerdik.
Fotoğrafların her biri bütün bir sayfayı kaplayacak şekilde kullanılmış, kitabın yatay yapısının da sebebi bu hiç kuşkusuz, dolayısıyla iyi bir tercih olmuş. Ancak baskı kalitesi tıpkı kapaktaki gibi fotoğrafların değerini aşağıya çekmiş. Künyesi yeterli.

 

 

 



DARWIN VE SONRASI

 


Stephen Jay Gould
Say Yayınları, Çeviren: Ceyhan Temürcü (13,5 cm X 21 cm)


BASKI // 3 yıldız
Katlamada özensizlik, ön ve arka baskıda ayarsızlık var. Yine de fazla sorunu olmayan bir kitap. Sırt biraz daha geniş tutulabilir ve sırtta yuvarlanma azaltılabilirdi.


KAPAK TASARIMI // 5 yıldız


Tasarımını işlevselliğin gücüne yaslayan derli toplu bir kapak. Rafta görünürlüğü ve okunaklılığı yüksek. Kapak görseli olarak Darwin’in araştırmalarına gönderme yapacak şekilde bir ispinoz kuşu kullanılmış. İspinozun kuyruğunun ve ağacın bir kısmının sırta dönmesi gibi detaylar kapağı bir bütün olarak daha da güçlendiriyor. Arka kapakta ispinoz gagası çizimleri ve bir tanıtım yazısı var. Sırt olması gerektiği gibi.


İÇ SAYFA TASARIMI // 4 yıldız


İç sayflar da aynı işlevsellikten nasibini almış. Kolay okunan, tırnaklı bir yazıtipi ve isabetli satır araları, ideale yakın kenar boşlukları ve temiz bir baskı iç sayfaların kalitesini artırıyor. Bir de ara başlıklar ve resim altlarında kullanılan yazıtiplerinin ana metinle uyumu sağlanabilseymiş çok daha iyi olacakmış.
Pek çok kitapta rastlayamadığımız bir şekilde, giriş sayfaları da derli toplu. Kapak ve arka kapakta kullanıan görsellerin kaynağının belirtilmemesi dışında künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 


 

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM REHBERİ
Scott Kellog, Stacy Pettigrew
Sinek Sekiz Yayınevi, Çeviren: Egemen Özkan (18 cm x 26 cm)

 

BASKI // 3,5 yıldız


Oldukça düzgün bir kitap. Kapak takma daha özenli yapılabilseydi, ayrıca köşelerde yuvarlanma ve sırt düzgünlüğü sağlansaydı söyleyecek söz olmazdı. Zaten kitap, tasarımı gereği mücellitin korkulu rüyası değil.


KAPAK TASARIMI // 4,5 yıldız


Dokusu ile doğallığı çağrıştıran kapak kağıdı, isabetli renk seçimleri, sağlam illüstrasyonu ve dokunma duyusunu önemseyen çizim üzeri kabartmasıyla tipik bir Sinek Sekiz kitabı kapağı. Arka kapaktaki görece uzun sırt yazısı için seçilen yazıtipi isabetli ancak ön kapak ve sırtta yer alan başlığın yazıtipindeki farklılık iyi bir duygu yaratmıyor.


İÇ SAYFA TASARIMI // 3 yıldız


Büyük boy ve siyah beyaz da olsa resimli bir kitabın yazıtipi seçminin daha isabetli olmasını beklerdik. Ana metin için seçilen yazıtipi isabetli ancak satır araları biraz sıkışık kalmış. Bölüm başlıkları, ara başlıklar ve çerçeveler için kullanılan yazıtipi setleri ana metin yazıtipi ile uyumsuz. Bu duruma sayfa kenarı boşlukları ve farklı kaynaklardan derlendiği
için uslup birliği olmayan çizim ve grafikler de eklenince ortaya pek de iyi bir mizanpaj çıkmamış. Kullanılan kağıt kısmen arka verse de rengi ve dokusu olumlu hisler bırakıyor. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.