Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Sonbaharın vazgeçilmezi: İstanbul Kitap Fuarı




Toplam oy: 1021

İstanbul’da sonbaharın vazgeçilmezleri arasına giren İstanbul Kitap Fuarı, bol konukları, yenilikleri ve yüzlerce etkinliğiyle cumartesi günü başlıyor. Bu yıl 29’uncusu düzenlenen fuar, 7 Kasım’a kadar yerli yabancı birçok yazar, çizer, şair, yayıncı ve kitapseverleri ağırlıyor. Mimar, bilim adamı ve yazar Doğan Kuban’ın ‘Onur Yazarı’ olduğu fuarın teması ‘İstanbul’u Yazmak’, mekanı ise yine Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi.

Bu yıl birçok yenilikle ziyaretçilerini karşılayan fuarın yeniliklerinden biri ‘Onur Konuğu’ yani ‘Konuk Ülke’ uygulaması, diğeri ise ‘Telif Ajansları Özel Bölümü’. İlk kez bir ülkeyi edebiyatı ve kültürüyle ağırlayacak fuarda İspanya ve İspanyol edebiyatının en gözde yazarları ilk kez ‘Konuk Ülke’ uygulamasıyla İstanbullu okuyucularıyla buluşacak. İlk dört gün (30 Ekim – 2 Kasım) İspanyol panoramasının farklı temaları söyleşiler, paneller, müzik ve dans performansları eşliğinde İstanbullulara sunulacak. Uluslararası Salon’da düzenlenecek ‘Onur Konuğu’ etkinlikleri kapsamında Julio Llamazares, Soledad Puertolas Villanueva, Angeles Caso, Juan Jose Armas Marcelo, Luis del Val Velilla, Fernando Sanchez Drago fuara İspanya’dan konuk olacak önemli isimlerden bazıları.

Söyleşilerin yanı sıra ‘Onur Konuğu’ İspanya fuarın ilk günü açılış töreni sonrasında Flamenko’nun önemli temsilcilerinden Manuel Reina ve grubu Tato Bato ile İspanyol müziğini Türkiye’den ezgilerle buluşturan bir konser verecek.

Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ilk kez yurt dışından telif ajanslarını ağırlayan fuarın ‘Telif Ajansları Özel Bölümü’nün konukları ise İspanya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerden sektörün önde gelen telif ajansları.


İSTANBUL'U KALEME ALAN YAZARLAR



Ana teması ‘İstanbul’u Yazmak’ olan fuar İstanbul’u yazan yazarları da konuk ediyor. Üç büyük imparatorluğa mekan olmuş, çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri olan İstanbul’u kaleme alan yazarlar, ‘İstanbul’u Yazmak’ temasıyla düzenlenen etkinliklerle okuyucularla buluşacak. Bu kapsamda baba-kızın birlikte katılacağı ekinlikte John Freely ve Maureen Freely ilk kez bir söyleşide bir araya gelmiş olacak. İstanbul’un kedilerine ve sokaklarına Catherine Pinguet ile bakacak, Petros Markaris ile de eski İstanbul ve polisiyeleri konuşulacak.


İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Word Express ‘Balkanlar’dan İstanbul’a Edebi Bir Yolculuk’ projesi kapsamında da Türkiye, Romanya, Yunanistan ve Galler’den genç şairler İstanbul’da buluşacak.


Tabii konuklar bu kadarla sınırlı değil. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen fuar sonuna kadar, yurt içinden ve dışından toplam 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu, yurt dışından 51 yazar, çizer, çevirmen okuyucularla buluşmuş olacak.


Yaklaşık 300 etkinliğin düzenleneceği fuar yazarları arasında Kiran Desai, David Boratav, Mark Crick, Fanny Joly, Mel Kene, Derick Mattern, Jan Kjaer, Merlin P. Maan gibi isimler yer alırken, yurt dışından gelen konuklar arasında Yolando Catano (Galiçya), Amaia Gabantxo (Bask Ülkesi), Ned Thomas (Galler) ve Ahmet Hamdi Tanpınar çevirmenleri Hanneke Van der Heijden, Abdulkadir Abdelli ile Ingrid Iren de bulunuyor.


Tabii fuarın önemli konukları arasında yer alan ‘Zagor’un yaratıcısı, efsanevi çizer Gallieno Feri, Fransa’da yayınlanışının ardından Türkçeye de çevrilen çok satan kitapların yazarı Jean Christophe Grange, birkaç sene önce aynı isimle Türkçeye de çevrilen ve filmi çekilen ‘Limon Ağacı’nın yazarı Sandy Tolan’ı da unutmamak gerek.


Fuar ayrıca bu yıl anlamlı bir ödül törenine de ev sahipliği yapacak. 2005’ten beri dünyanın herhangi bir yerinde yayınlama özgürlüğünün savunulması ve teşvik edilmesi bağlamında önemli katkılarda bulunmuş bir kişi ya da kurumu onurlandırmak üzere verilen ‘Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’. Ödül 2 Kasım’da Uluslararası Salon’da düzenlenecek törenle sahibine verilecek.


BİR ALIŞVERİŞ YERİ



Fuarın genel çerçevesi böyle. Gelelim, son iki yıldır yapılan yeniliklere…

Tüm dünyada birçok ülkeden yayıncıları, okuyucuları, yazarları ve farklı kültürleri buluşturan kitap fuarları maalesef, köklü bir edebiyat geleneğine sahip olan ülkemizde sadece bir alışveriş yeri olarak görüldü. Fuar organizasyonundan tutun da konuklara hatta katılımcılara kadar herkes bu görüşte olduğu için İstanbul Kitap Fuarı’nın etkinlikleri, konukları ve sunduğu yelpaze açısından kimseyi bir şekilde tatmin edemiyor, hep eleştiriliyordu. Gerek profesyonel kitap fuarlarından, gerekse satış fuarlarından evrensel anlamda başarıyı yakalamış örnekler referans gösterilerek, bu fuarının düzenlendiği ülkenin kültürünü ve edebiyatını tanıtma, yeni kültürler tanıma konusundaki işlevi tartışılıyordu. Hatta geçen yılki fuar öncesinde Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın kitap fuarının uluslararasılığının zayıflığı yönündeki eleştirileri basına yansımıştı.

Tüm bunların ardından, İstanbul Kitap Fuarı’nın geçen yıldan itibaren kabuğunu kırmaya başladığı gözle görünür. Fuar, 2009’dan bu yana ‘Uluslararası Salon’ adıyla yeni bir salon açarak yurt dışından gelen konuklarını ağırlamaya başladı. Bu nedenle geçtiğimiz yıl fuara katılan yabancı konukların sayısında epey bir artış oldu. Bu Uluslar arası yenilikler bu yıl da artarak devam edecek. Fuar, artık her yıl bir ülkeyi edebiyatı, kültürü ve sanatıyla ağırlayacak. İlk ‘Onur Konuğu’ ise İspanya. İspanyol edebiyatı meraklıların pek sevindiren uygulama kapsamında İspanya sadece yazarlarıyla değil, müziği dansı ve çeşitli sergilerle İstanbul’da olacak.


BİR AKDENİZ ÜLKESİ



Avrupa’nın güneybatısında bir Akdeniz ülkesi olan İspanya acılarla dolu bir tarihe ve çokkültürlü bir edebiyat geleneğine sahip. İspanya’yı inim inim inleten Franco’nun 1975’te ölmesinin ardından üzerindeki ölü toprağı kalkan İspanya’nın bu tarihten sonra siyasi olarak özerk bir yapıya kavuşmasıyla kültürel yaşamı canlılık kazandı. Yeni gazeteler, televizyon kanalları, radyolar, yayınevleri, iletişim kanalları açılmaya başlandı. Özerk toplulukların kendi resmi dillerinin tanınması İspanya’nın kültürel yaşamına katkıda bulunan en önemli özellik olarak biliniyor. Tabii tüm dünyada beğeniyle takip edilen ve İspanya çingenelerinin dansı olarak ortaya çıkıp, bütün İspanya’ya malolmuş Flamenko’yu da unutmamak gerek.

1986’dan beri Avrupa Birliği ülkesi olan İspanya daha çok çağdaş romanın ilk örneklerinden sayılan Miguel de Cervantes’in ‘Don Kişot’u, Lope de Vega’nın ustalıklı bir teknik ve çapraşık olay örgüleriyle kaleme aldığı tiyatro oyunları ve Federico Garcia Lorca, Jorge Guillen, Rafael Alberti gibi çağdaş dönem şairleriyle biliniyor. Fuar kapsamında İstanbul’da olacak Angeles Caso, Julio Llamazares, Soledat Puertolas Villanueva İspanyol edebiyatının son yıllarda verdiği, eserleri birçok dile çevrilmiş önemli yazarlardan bazıları.

İki yıldır uluslararasılık yönünü kuvvetlendirme çabasında olan İstanbul Kitap Fuarı’nın önümüzdeki yıllarda çıtayı daha da yükseltmesi bekleniyor.


ONUR YAZARI: DOĞAN KUBAN


Kitap Fuarı Danışma Kurul tarafından 29. İstanbul Kitap Fuarı’nın ‘Onur Yazarı’ olarak belirlenen Doğan Kuban önemli bir mimar, bilim adamı ve yazar. 1926 Paris doğumlu Kuban, 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1952’de aynı kurumun Mimarlık Tarihi ve Rölöve Kürsüsü’ne asistan olarak atandı ve burada Türkiye’de ilk restorasyon dersini veren Paolo Verzone’nin çevirmenliğini yaptı. Daha sonra da bu dersi kendisi üstlendi. Türkiye’de Batılılaşmayı ‘Osmanlı Barok Mimarisi Hakkında Bir Deneme’ adlı teziyle ilk kez mimarlık ya da sanat tarihi sorunsalı olarak ele alan Kuban, 1965’te de ‘Anadolu Türk Mimarisinin Kaynak Sorunları’ teziyle profesör oldu. Öğretim programında ‘Modern Mimarlık Tarihi’nin ayrıntılı olarak yer almasını sağlayan Kuban, mimarlık alanında pek çok esere imza atmıştır.

Fuar süresince Doğan Kuban’ın çalışmaları, projeleri ve eserleri üzerine söyleşi ve panel gibi çeşitli etkinliklerle birlikte çalışmalarından ve yaşamından kesitlerden oluşan özel bir sergi de kitapseverlerle buluşacak.

Girişin öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz olduğu fuarı diğer ziyaretçiler için uygulanan giriş bedeli 5 TL. Fuar ziyaret saatleriyse şöyle; 30 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında 11.00 – 20.00, 7 Kasım’da 11.00 – 19.00, Uluslar arası Salon ise 30 Ekim – 2 Kasım arasında 11.00 – 18.00 saatleri arası.

ETKİNLİK PROGRAMI

 

30 EKİM 2010 CUMARTESİ


ULUSLARARASI SALON (5.HOL) FORUM ALANI

Saat:13.00
Sergi: “Avrupa Çizgi Roman Kahramanları” sergisi açılışı Uluslararası Salon/İspanya

Saat:13.00-13.45
Okuma-Söyleşi: “A Man From the East” Romanından Okuma
Konuşmacılar: Ioan Grosan, Yusuf Nevzat
Düzenleyen: Romanya Kültür Bakanlığı

Saat: 14.00-15.00
Söyleşi/Diyaloglar: “İspanyol ve Türk Yazarların Perspektifinden 21. Yüzyılı Yazmak
Yöneten: Miguel Grajales Pedrosa
Konuşmacılar: Soledad Puertolas, Julio Llamazares, İnci Aral
Düzenleyen: İspanya-TÜYAP
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat: 15.15-16.30
Panel: “Yayıncılıkta Yeni Arayışlar ve Gelişmeler
Yöneten: Onur Bilge Kula
Konuşmacılar: Çetin Tüzüner, Alain Gründ, Rogelio Blanco, Münir Üstün
Düzenleyen: Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:17.30
Açılış Konseri: Flamenko Dinletisi ve Dans Performansı
Düzenleyen: İspanya
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)



30 EKİM 2010 CUMARTESİ
INTEREXPO SALONU

Saat:13.45-14.45
Söyleşi: "29 Mayıs 1453: Dünyanın İlk Günü; 21. yy. Doğu, Batı ve Fatih"
Konuşmacı: Beyazıt Akman
Düzenleyen: Epsilon Yayınevi

Saat:15.00-16.00
Söyleşi: “Tarih Boyunca ve Türkiye’de Dincilik”
Konuşmacı: Yaşar Nuri Öztürk
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Saat:16.15-17.15
Söyleşi: “2010 yılı Türkiye’si”
Konuşmacı: Mehmet Altan
Düzenleyen: Nesil Yayınları

Saat:17.30-18.30
Panel: “İstanbul’da İlmek İlmek Anadolu ve Müziğe Yansımaları”
Yöneten: Mine Ergen
Müzik: Doğan Uğurlu
Konuşmacılar: Birol Topaloğlu, Erol Parlak, Vedat Yıldırım, Gülten Madenli, Okan Murat Öztürk
Düzenleyen: Mitos-Boyut Yayınevi

Saat:18.45-19.45
Panel: “Yaşayan Efsaneler ve Futbol Endüstrisine Katkıları”
Yöneten: Uğur Önver
Konuşmacılar: Cem Kurel, Tuğba Dural, Sabri Ugan, Coşkun Türk, Adil Demirçubuk
Düzenleyen: Çizmeli Kedi Yayınları



30 EKİM 2010 CUMARTESİ


MARMARA SALONU

Saat: 13.45-14.45
Söyleşi:"Medya ve Demokrasi"
Konuşmacı: Mustafa Mutlu
Düzenleyen: Doğan Kitap

Saat: 15.00-16.00
2010 TUDEM EDEBİYAT ÖDÜL TÖRENİ
Yaz-Çiz-Boya Kitaba Merhaba! Resimli Kitap Yarışması
Konuşmacılar: Mavisel Yener, İlke Aykanat Çam, İsa Aykanat
Düzenleyen: TUDEM

Saat: 16.15-17.15
Panel: “Fransız Yazarların Penceresinden İstanbul”
Yöneten: Oya Baydar
Konuşmacılar: Timour Mouhiddine, Enis Batur, Nora Şeni
Düzenleyen: Notre Dame de Sion’lular Derneği

Saat: 17.30-18.30
Söyleşi:“ Medya”nın Ağzı
Yöneten: İbrahim Dizman
Konuşmacılar: Sevgi Özel, Işık Kansu, Attila Şenkon
Düzenleyen: Dil Derneği -Cumhuriyet Kitapları

Saat:18.45-19.45
Şiir- Müzik Dinletisi: "İçinden İstanbul Geçen Şarkılar"
Müzik: İkbal Kaynar, Ali Gurlu
Şiirler: Mehmet Gözen, Ali Rıza Kars, Nuri Taner, Metin Fındıkçı, Volkan Bekdemir, Gökhan Cengizhan, Halil İbrahim Özcan, Tekin Gönenç, Ali Karagöz, Arzu Karadağ, Atilla Oğuz
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği


30 EKİM 2010 CUMARTESİ

KARADENİZ SALONU

Saat: 13.30-15.00
Panel: “Köprü Kitaplarla Gençliğe Kurulan Yeni Köprüler”
Konuşmacılar: Turgay Fişekçi, Necati Tosuner, Müge İplikçi, Semih Gümüş
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat:15.15-16.45
Panel: “Hasan Ali Toptaş’a Söyleyeyim”
“Yalnizliklar” oyunundan ve “Golgesizler” filminden Gösterim
Yöneten: Mesut Varlık
Konuşmacılar: Handan İnci, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Ethem Baran
Düzenleyen: İletişim Yayınları

Saat: 17.00-18.00
EVEREST YAYINLARI İLK ROMAN ÖDÜL TÖRENİ
Düzenleyen: Everest Yayınları

Saat:18.15- 19.15
Söyleşi: “Türk Demokrasi Tarihi”
Konuşmacı: Kemal Karpat
Düzenleyen: Timaş Yayınları



30 EKİM 2010 CUMARTESİ

BÜYÜKADA SALONU

Saat: 13.45-14.45
Panel: “Yeni Yüzyılın Eşiğinde: Kemal Tahir”
Yöneten: Ahmet Öz
Konuşmacılar: Kurtuluş Kayalı, Sezgin Çevik
Düzenleyen: İthaki Yayınları

Saat:15.00-16.00
Başlık: “Bir Çizgi Roman Efsanesi Tarkan ve Yaratıcısı Sezgin Burak”
Konuşmacılar: Türkay Burak, Tan Burak
Düzenleyen: Turkuvaz Kitap

Saat:16.15-17.15
Panel: “Sanat Cephesi Dergisi Şairleriyle Neden Sosyalist Gerçekçi Sanat?
Yöneten: İsmail Hardal
Konuşmacılar: İsmail Hardal, Kemâl Kök, Nevzat Oğuz
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi

Saat:17.30-18.30
Panel: “Dünyayı Sarsan On Gün: 1917 Sovyet Devrimi”
Konuşmacılar: Haluk Yurtsever, Metin Çulhaoğlu
Düzenleyen: Yordam Kitap

Saat:18.45-19.45
Panel: “Darbelerde Kadın Olmak”
Konuşmacılar: Sevim Belli, Mukaddes E. Çelik, Arzu Torun, Sema Mis Horoz, Çiçek Otlu, Hülya Gerçek, Cemile Çakır
Düzenleyen: Akademi Yayınları



30 EKİM 2010 CUMARTESİ

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat: 13.45-14.45
Söyleşi: " E- Kitap Basılı Kitapların Sonunu Getirir mi?"
Konuşmacılar: İshak Reyna, Faruk Duman, Can Öz
Düzenleyen: Can Yayınları

Saat: 15.00-16.00
Söyleşi: “ 29. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Doğan Kuban’”
Konuşmacılar: Semra Germaner, Nur Akın, Ayla Ödekan, Coşkun Karadeniz
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları

Saat: 16.15-17.15
Panel: “Ergenekon ve Resmi İdeolojinin Yeni Yüzü”
Yöneten: Ahmet Öz
Konuşmacılar: Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Şık
Düzenleyen: İthaki Yayınları
Saat: 17.30-18.30
Panel:”İstanbul’da Yaşayan Batılı Şairlerin İstanbul’u”
Yöneten: Jeffrey Kahrs
Konuşmacılar: Mel Kene, Derick Mattern
Düzenleyen: TYS- Ç. N. Dergisi – Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi

Saat:18.45-19.45
Panel: “Yaşar Kemal’in Dünya Edebiyatındaki Yeri”
Konuşmacılar: Nedim Gürsel, Levent Yılmaz, Semih Gümüş
Düzenleyen: BEKSAV

31 EKİM 2010 PAZAR


ULUSLARARASI SALON (5.HOL) FORUM ALANI

Saat:11.00-12.30
Panel:"Telif Ajanslarının Çalışma Yöntemleri ve İşbirliği"
Yöneten: Kezban Akçalı
Konuşmacılar: Astrid Poppenhausen, Anna Jorata, Laure Pecher, Antonia Kerrigan, Eva Schubert, Laura Susijn, Loredana Rotundo
Düzenleyen: Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:12.45-13.45
Söyleşi/Diyaloglar: "Medya ve Edebiyat’ın Karşılıklı Etkileşimi
Yöneten: Cem Erciyes
Konuşmacılar: Juancho Armas Marcelo, Fernando Sanchez Drago, Yekta Kopan
Düzenleyen: İspanya-TÜYAP
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:14.00-15.15
Panel: "Uygarlıkları Birleştirmenin Yolu Çeviri: TEDA ve Çeviri Projeleri Üzerine"
Yöneten: Ümit Yaşar Gözüm
Konuşmacılar: Hanneke Van der Heijden, Maureen Freely, Abdulkadir Abdelli, Ingrid Iren
Düzenleyen: Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:15.30-16.30
Söyleşi/Diyaloglar: "Gazetecilikten Yazı’ya "
Yöneten: Buket Aşçı
Konuşmacılar: Angeles Caso, Luis del Val, Ece Temelkuran
Düzenleyen: İspanya-TÜYAP
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:16.45-17.45
Söyleşi: "Istanbul`u Yazmak"
Konuşmacılar: John Freely, Maureen Freely
Düzenleyen: LAF
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)



31 EKİM 2010 PAZAR

INTEREXPO SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “Limon Ağacı”
Konuşmacı: Sandy Tolan
Düzenleyen: Info USA-Amerikan Başkonsolosluğu-Pegasus Yayınevi

Saat:13.15-14.15
Panel: “ “Batı’nın Deli Gömleği’nde Türkiye”
Konuşmacı: Banu Avar
Düzenleyen: Remzi Kitabevi

Saat:.14:30-15.30
Söyleşi: “Türkiye’nin Siyaset Alemi”
Konuşmacı: Osman Pamukoğlu
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Saat: 15.45-16.45
Söyleşi: “Kültür ve Medeniyet”
Konuşmacı: İskender Pala
Düzenleyen: Kapı Yayınları

Saat:17.00-18.00
Söyleşi “Yakın Tarihin Kara Delikleri”
Konuşmacı: Mustafa Armağan
Düzenleyen: Timaş Yayınları

Saat:18.15-19.15
Söyleşi:“Cemalnur ile Söyleşi”
Konuşmacı: Cemalnur Sargut
Düzenleyen: Nefes Yayıncılık



31 EKİM 2010 PAZAR

MARMARA SALONU

Saat:11.00-11.45
Söyleşi:” Tarih ve Edebiyat”
Konuşmacı: Yusuf Ziedan
Düzenleyen: Epsilon Yayınları

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: “Tuluhan Tekelioğlu’yla 40 Yaş Kadını Üzerine”
Konuşmacı: Tuluhan Tekelioğlu
Düzenleyen: Turkuvaz Kitap

Saat: 13.15-14.15
Panel: “A`dan Z`ye Yüksel Pazarkaya”
Yöneten: Hikmet Altınkaynak
Konuşmacılar: Egemen Berköz, Cevat Çapan, Deniz Kavukçuoğlu, Ayşe Sarısayın
Düzenleyen: Cem Yayınevi

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Peki Şimdi Ne Olacak? Ergenekon, Referandum, Yeni Türkiye”
Konuşmacılar: Osman Can, Mehmet Altan
Düzenleyen: Timaş Yayınları
Saat: 15.45-16.45
Söyleşi:” Benim İstanbul’umu Yazmak”
Konuşmacılar: Deniz Kavukçuoğlu, Adnan Özyalçıner, Enver Ercan
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın-Türkiye Yazarlar Sendikası

Saat:17.00-18.00
Söyleşi:”Türkiye Sosyalist Hareketi ve Hikmet Kıvılcımlı”
Konuşmacılar: Gürdal Çıngı, Pınar Akbina
Düzenleyen: Derleniş Yayınları

Saat:18.15-19.15
Panel: “70. Yılında Köy Enstitülerine Bakış”
Yöneten: Mehmet Saydur
Konuşmacılar: Mehmet Başaran, Adnan Binyazar, Mehmet Sazak
Düzenleyen: Ulusal Eğitim Derneği


31 EKİM 2010 PAZAR

KARADENİZ SALONU

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: "Behice Boran 100 Yaşında"
Behice Boran Yazılar-Konuşmalar-Söyleşiler-Savunmalar Kitabı Üzerine
Konuşmacılar: Cem Eroğul, Semih Gümüş, Abdurrahman Atalay
Düzenleyen: TÜSTAV-Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Erkek Acı Çeker Kadının Ruhu Duymaz: Dünya Dillerinden Atasözleriyle Kadınlar”
Konuşmacı: Mineke Schipper
Düzenleyen: NTV Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi:"Bir Kenti Yazmak"
Konuşmacılar: Nedim Gürsel, Mario Levi, Rüknü Özkök
Düzenleyen: Doğan Kitap

Saat: 15.45-16.45
Söyleşi: “Cumhuriyet Tarihi Yalanları”
Konuşmacı: Sinan Meydan
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Elli Yıldır İstanbul’u Yazmak “
Konuşmacı: Adnan Özyalçıner
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

Saat:18.15-19.15
Söyleşi: “Vatan Kitap Okurlarıyla Buluşuyor”
Yöneten: Buket Aşçı
Konuşmacılar: Ahmet Tulgar, Hakan Günday, Müge İplikçi, Ahmet Ümit
Düzenleyen: Vatan Kitap


31 EKİM 2010 PAZAR

BÜYÜKADA SALONU

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: “ David Boratav ile Söyleşi”
Konuşmacı: David Boratav
Düzenleyen: Can Yayınları

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Referandumdan Sonra Türkiye”
Konuşmacı: İlhan Taşçı
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları

Saat:14.30-15.30
Açıkoturum: “Harf Devriminin 82. Yılını Kutluyoruz”
Yöneten: Gülsen Tuncer
Konuşmacılar: İlhan Gülek, Sevgi Özel, Yusuf Çotuksöken
Gösteri: Harf Marşıyla Dans
Düzenleyen: Dil Derneği- Troya Folklor Araştırmaları Derneği

Saat: 15.45-16.45
Söyleşi:”Mark Crick ile Söyleşi"
Konuşmacı: Mark Crick
Düzenleyen: Can Yayınları

Saat:17.00-18.15
Panel: “İlahiyatın Solu Olur mu?”
Yöneten: Ahmet Öz
Konuşmacılar: Burhan Sönmez, Kazım Özdoğan
Düzenleyen: İthaki Yayınları

Saat:18.30-19.45
Panel: “Hangi Gençlik, Hangi Gelecek?”
Yöneten: Bülent Karadaş
Konuşmacılar: Ahmet Çakmak Deliorman, H. Can Dolgun, Hüseyin Hizmetçi
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi


31 EKİM 2010 PAZAR

KINALIADA SALONU

Saat:14.00-15.30
Panel:”Bizans’tan Günümüze İstanbul Şiirleri”
Yöneten: Enver Ercan
Şairler: Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen, Metin Cengiz, Yavuz Özdem, Gülce Başer, Deniz Durukan, Altay Öktem, Mahir Karayazı, Fırat Demir, Tozan Alkan
Düzenleyen: Türkiye Yazarlar Sendikası- Yasakmeyve Dergisi


31 EKİM 2010 PAZAR

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi:"Geçmişten Günümüze İlyada ve Odise”
Konuşmacı: Muhsine Helimoğlu Yavuz
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları

Saat: 13.15-14.15
Panel: “ Ölümünün 25.Yıldönümü’nde Abdülkadir Bulut ”
Yöneten: Mehmet Atay
Konuşmacılar: Ataol Behramoğlu, Saadet Bilir, Ali F. Bilir
Düzenleyen: E Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Zeynep Cemali, Çocuklar ve İstanbul”
Konuşmacılar: Mavisel Yener, Ayfer Gürdal Ünal, Necdet Neydim, Mine Soysal
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat:17.00-18.00
2010 MELİH CEVDET ANDAY ŞİİR ÖDÜLÜ TÖRENİ
”Melih Cevdet Anday’dan Metin Cengiz’e Şiirimizde Birey ve Toplumsal Tavır”
Şairler: Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen, Yavuz Özdem, Enver Ercan
Düzenleyen: TYS-Ören Belediyesi –TÜYAP

Saat:18.15-19.15
Panel:”Yasaklı Kültürlerde Simge Dili”
Yöneten: Mehmet Atay
Konuşmacı: Esat Korkmaz
Düzenleyen: E Yayınları

1 KASIM 2010 PAZARTESİ


ULUSLARARASI SALON (5.HOL) FORUM ALANI

Saat:12.00-12.45
Sunum:"Avrupa Fonlarından Nasıl Çeviri Desteği Bulabilirim?
Konuşmacı: Alexandra Büchler
Düzenleyen: LAF (Literature Across Frontiers)
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:13.00-13.30
Sunum: "İspanyol Edebiyatı Çeviri Destek Fonları
Konuşmacı: Rogelio Blanco
Düzenleyen: İspanya
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:14.00-15.30
Panel:"İspanyolca ve Edebiyat Çevirisi"
Konuşmacılar: Rafael Carpintero, İnci Kut,Ovidi Carbonell
Düzenleyen: İspanya
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:15.45-16.45
Panel:" Azınlık Dilleri Edebiyatı "
Yöneten: Robyn Marsack
Konuşmacılar: Yolanda Cataño (Galiçya), Amaia Gabantxo (Bask Ülkesi), Ned Thomas (Galler)
Düzenleyen: LAF
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:17.00-18.00
Sunum" Ortadoğu ve Körfez Ülkelerinde Türk Yayıncılar İçin İş Olanakları"
Konuşmacı: Beatrice Stauffer (Uluslararası Abu Dhabi Kitap Fuarı Satış Direktörü)
Düzenleyen: Uluslararası Abu Dhabi Kitap Fuarı
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)



1 KASIM 2010 PAZARTESİ

MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “Eğitim Yayıncılığında Elektronik Yayıncılığın Altyapısı ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar”
Konuşmacı: Erkan Yüksel
Düzenleyen: Zambak Yayınları

Saat: 13.15-14.15
HAYATIN RENKLERİ: Yemek
Söyleşi:" Türk Mutfak Kültürü - Ritüeller ve Yemekler "
Konuşmacılar: Yemek ve Kültür Dergisi Yayın Kurulu
Düzenleyen: TÜYAP-Çiya

Saat: 14.30-15.30
Panel: “Quresma ve Yeni Beşiktaşlılık Ruhu”
Konuşmacılar: Alen Markaryan, Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Ali Gültekin, Quaresma (katılımı maç durumuna bağlı)
Düzenleyen: Çizmeli Kedi Yayınları

Saat: 15.45-16.45
HAYATIN RENKLERİ: Yaşam
Söyleşi:"Sağlıklı Yaşam İçin Bitkiler ve Unuttuğumuz Bedenimiz"
Konuşmacılar: Filiz Meriçli, Cihan Aksoy, Hüseyin Nazlıkul
Düzenleyen: TÜYAP

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Hızlı Okuma Teknikleriyle Kitap Okumak…”
Konuşmacı: Murat Tunalı
Düzenleyen: Yakamoz Yayınları



1 KASIM 2010 PAZARTESİ

KARADENİZ SALONU

Saat: 12.00-13.00
Okuma-Söyleşi: “Fantastik Dünyalar, Çocuklar ve Felsefe”
Konuşmacı: Aslı Der
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat: 14.30-15.30
Tiyatro: “Okul öncesi Çocuklar İçin Kukla Tiyatro”
Düzenleyen: Zambak Yayınları

Saat: : 15.45-16.45
Söyleşi: “Salak mısın Kitap Okuyorsun?”
Konuşmacılar: Zübeyde Seven Turan, Veli Başak, Mesut Tim
Düzenleyen: Atatürk Çocukları Kütüphanesi

Saat: 17.00-18.00
Panel: “ Egeden, Kadınların Kaleminden, Öznesi Kadın Yaşamlar”
Yöneten: Zübeyde Seven Turan
Konuşmacılar: Feyza Hepçilingirler, Gülsüm Cengiz, Ayşe Yamaç, Esma Zafer Ertan
Düzenleyen: EKYAZ

Saat:18.15-19.30
Belgesel Gösterimi-Söyleşi: Üçüncü Nesilden İki Yönetmen İki Belgesel “Onların Anısına”
Film: “Kepirtepe’den Üstün’ler Geçti”
Yönetmen: Mehmet Hakyemez, Yapımcı: Güler Yalçın
Film: “Village Institutes (Self Suffecıency )”
Yönetmen: Sencer Yalçın, Yapımcı: VFS Digital Design
Düzenleyen: Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği (KAVEG)


1 KASIM 2010 PAZARTESİ

BÜYÜKADA SALONU

Saat: 13.00-14.00
Söyleşi: “Seminer”
Konuşmacılar: Oğuz Manas, Tuğba Yıldırım
Düzenleyen: Elma Yayınevi
Saat:14.15-15.15
Söyleşi: “Holistik Düşünce İle Öğrenme”
Konuşmacı: Aydın Arıtan
Düzenleyen: Arıtan Yayınevi

Saat:15.30-16.30
Söyleşi: “Dil Sorunu En Duru Kimlik Sorunudur”
Konuşmacı: Doğan Kuban
Düzenleyen: Ulusal Eğitim Derneği-Öğretmen Dünyası

Saat:16.45-17.45
Söyleşi: “Başka Alanlarda Kurmaca Yazı Yazanlar Nasıl Oyun Yazarı Olabilir?
Konuşmacılar: Erhan Gökgücü, Dinçer Sümer, Haşmet Zeybek, Tarık Günersel, Hasan Erkek
Düzenleyen: OYCED

Saat:18.00-19.00
Panel: “ Sağlıklı ve Etkili Kilo Vermenin Yolları”
Konuşmacı: Çağatay Demir
Düzenleyen: Say Yayınları


1 KASIM 2010 PAZARTESİ

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat:12.00-13.00
Panel: “Cemal’in İzinde Kar Taneleri”
Yöneten: Niyazi Yaşar
Konuşmacılar: İhsan Topçu, Ahmet Özer, Ahmet Saraçoğlu.Yusuf Çotuksöken, Nalan Çelik, H.Avni Dede, İsmail Biçer, Ruhan Mavruk,Mehmet Doğan, Dilruba Nuray Erenler, Gülderen Canyurt, Sevim Yazar, Melahat Babalık, Arzu Karadağ, Nursen Ural
Düzenleyen: Kar Dergisi

Saat:14.00-15.00
Söyleşi: “Yeni Nesil Yayıncılık: Dünyada ve Türkiye’de e-kitap”
Konuşmacılar: Civan Özseyhan, Mehmet İnhan, Murat Bahadır
Düzenleyen: İdefix

Saat: 15.15-16.30
Söyleşi: “Elektronik Kitap Yayıncılığında Son Gelişmeler”
Konuşmacılar: Rifat Çölkesen, Osman Ali Efendioğlu, Yasin Kaplan
Düzenleyen: Papatya Yayıncılık Eğitim

Saat:16.45-18.00
Söyleşi: “Tükiye’de Kitap Dağıtım Sorunları”
Konuşmacılar: Mehmet İnhan, Murat Bahadır
Düzenleyen: İdefix

2 KASIM 2010 SALI


ULUSLARARASI SALON (5.HOL) FORUM ALANI

Saat:12.00-13.00
Okuma: "Balkanlar`dan İstanbul`a: Edebi Bir Yolculuk"
Yöneten: Barış Müstecaplıoğlu
Konuşmacılar: Katerina Iliopoulou (Yunanistan), Sian Melangell Daffyd (Galler), Radu Vancu (Romanya), Milan Dobricic (Sırbistan), Gökçenur Ç (Türkiye), Efe Duyan(Türkiye)
Projeksiyon Sunum ve Müzik: Yannis Isidorou (Yunanistan)
Düzenleyen: Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi-LAF-Delta Yayınevi
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:13.15-14.15
Söyleşi/Diyaloglar:"Yakın Tarih ve Edebi Yaratıcılık "
Yöneten: Adnan Özer
Konuşmacılar: Luisge Martin, Rafael Chirbes, Oya Baydar
Düzenleyen: İspanya-TÜYAP
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:14.30-16.00
Kapanış Konseri: Fernando Espi/ Klasik Gitar Dinletisi
Düzenleyen: İspanya
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)

Saat:16.15-17.00
Ödül Töreni: IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödül Töreni
Yer: FORUM ALANI (5 Nolu Hol)



2 KASIM 2010 SALI

MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi:" Su ve Tuzun İnsan Sağlığındaki Mucizesi"
Konuşmacılar: Yücel Aydemir, Ünal Güner
Düzenleyen: Yaşamın Gizemi Yayıncılık

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Ruhun Deşifresi”
Konuşmacı: Mehmet Ali Bulut
Düzenleyen: Hayat Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Hayalden Gerçeğe- Arda Turan”
Konuşmacılar: Sabri Ugan, Gökmen Özdenak, Ahmet Genç, Suat Kaya, Ali Yavaş, Arda Turan(katılımı maç durumuna bağlı)
Düzenleyen: Çizmeli Kedi Yayınları

Saat: 15.45-16.45
Panel: “Devrimler ve Siyasal Görevlerimiz”
Yöneten: Ali Işık
Konuşmacılar: Sönmez Targan, Gökalp Eren, Mehmet Ulusoy
Düzenleyen: 68’liler Birliği Vakfı

Saat:17.00-18.00
Söyleşi:"Süpermen Türk Olsaydı… "
Konuşmacı: Ahmet Şerif İzgören
Düzenleyen: Elma Yayınevi

Saat:18.15-19.15
Söyleşi: “Türk Siyasetinin Yapısal Analizi ve Bugün “
Konuşmacılar: Hasan Bülent Kahraman, Erdem Öztop
Düzenleyen: Agora Kitaplığı


2 KASIM 2010 SALI

KARADENİZ SALONU

Saat: 12.00-13.00
Okuma-Söyleşi: “Çocuk Edebiyatından Hınzır Bir Ses: İstanbul’u Çalıyorlar!”
Konuşmacı: Gülsevin Kıral
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat:13.15-14.00
Söyleşi: “Etkileşimli ve Eleştirel Okuma Teknikleri”
Konuşmacılar: Oya Adalı, Yusuf Çotuksöken, Betül Çotuksöken
Düzenleyen: Papatya Yayıncılık Eğitim

Saat: 14.15-15.15
Söyleşi: “Masallar ve Çocuklar”
Konuşmacılar: Filiz Tosyalı, Zübeyde Gazanker, Ecem Tüfekçi, Mehmet Tatoğlu
Düzenleyen: Bu Yayınevi

Saat:15.30-16.30
Söyleşi-Şiir Dinletisi: “Silinsin Diye Yeryüzünden Savaş Sözcüğü”
Konuşmacılar: Gülsüm Cengiz, Müge Gürsoy Sökmen
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

Saat:16.45-17.45
Sinevizyon-Söyleşi: “Yaylaların Özgür Çocukları Yürükler”
Saydam Gösterisi: Zeki Oğuz
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği

3 KASIM 2010 ÇARŞAMBA


INTEREXPO SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: Niçin Kitap Okumalıyız?
Yöneten: İshak Reyna
Katılımcılar: Arel Koleji Öğrencileri
Düzenleyen: Kelime Yayınları

Saat:14.00-15.00
Söyleşi: “Yazmak En Az Okumak Kadar Eğlencelidir”
Konuşmacı: Fanny Joly
Düzenleyen: Erdem Yayınları



3 KASIM 2010 ÇARŞAMBA

MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Piyano Resitali: “Onların Anısına /Üçüncü Nesilden Bir Besteci Hande Akkan”
Düzenleyen: Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği (KAVEG)

HAYATIN RENKLERİ: Yemek ve Kültür
Saat: 13.15-14.15
Söyleşi:" Yermek ve Kültür Dergisi Mutfağı "
Konuşmacılar: Yemek ve Kültür Dergisi Yayın Kurulu
Düzenleyen: Yemek ve Kültür Dergisi-TÜYAP

HAYATIN RENKLERİ: Sağlık
Saat:14.30-15.30
Söyleşi: “100 Yaşı Devirmenin Sırları”
Konuşmacılar: Esra Tüzün, Eren Eroğlu, Serdar Dağ
Düzenleyen: Turkuvaz Kitap-TÜYAP

Saat: 15.45–16.45
Panel:"Behice Boran 100 Yaşında/Behice Boran Üzerine Araştırma, Kitap ve Belgesel Çalışmaları’’
Konuşmacılar:Gökhan Atılgan, Emel Koç, Güzella Bayındır, Soydan Keneş, Kaya Özkaracalar
Düzenleyen: TÜSTAV-Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı

Saat:17.00- 18.00
Söyleşi: “Öykünün Değişen Yüzü ve Öykü Yazımında Yeni Eğlimler”
Konuşmacılar: Mustafa Albayrak, Zeynep Sönmez, Murat Darılmaz, Mine Hoşcan Bilge
Düzenleyen: Kanguru Yayınları

Saat: 18.15 - 19.15
Söyleşi: "Cafer Hergünsel Öykülerinde Emirgan Portreleri"
Konuşmacılar: Ayhan Şahin ,Cafer Hergünsel
Düzenleyen: Yazın-Sanat Kooperatifi
Yazın-Sanat Kooperatifi Tiyatro Fabrikası Oyuncuları "Öykülerde Emirgan Portreleri "



3 KASIM 2010 ÇARŞAMBA

KARADENİZ SALONU

Saat:11.15-12.00
Okuma-Söyleşi: “Uzayda Bir Yatılı Okul ve Ötesi Yok Üzerine”
Konuşmacı: Suzan Geridönmez
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat: 12.15-13.00
Okuma-Söyleşi: “ Ebru Sanatıyla Çocukluğun Buluşması: Padişahın Ebrusu”
Konuşmacı: Aysel Gürmen
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “İstanbul`la Saklambaç Yazarı Mina Tansel`le Söyleşi ”
Konuşmacı: Mina Tansel
Düzenleyen: Can Çocuk

Saat:14.30-15.30
Söyleşi: “Bir Saatte İngilizce’de Tüm Zamanlar”
Konuşmacı: Murat Kurt
Düzenleyen: MK

Saat:15.45-16.45
Panel: “Türk Milliyetçiğinin Ekonomi Politiği”
Yöneten: Hacı Orman
Konuşmacılar: Ali Sait Çetinoğlu, İbrahim Okçuoğlu, Nevzat Onaran, Gülçiçek Günel Tekin
Düzenleyen: Ceylan Yayınları

Saat: 17.00-18.00
Söyleşi:“İstanbul’da Alevi Dergahlarının Tarihi”
Konuşmacılar: Cemal Şener, Mustafa Cemil Kılıç, Namık Kemal Boya
Düzenleyen: Etik Yayınları

Saat:18.15-19.15
Panel: “Tanıklıklarla 12 Eylül- Kadınlar Anılarını Paylaşıyor”
Yöneten: Sevim Korkmaz Dinç
Konuşmacılar: Nevzat Suer Sezgin, Kızbes Aydın, Ayşen Göreleli Kaypak, Aynur Seyrek, Meral Bekar
Düzenleyen: Kadın Yazarlar Derneği


3 KASIM 2010 ÇARŞAMBA

BÜYÜKADA SALONU

Saat:12.00-12.45
Söyleşi: “Mobingle Karşı Karşıya: Birey ya da Kurum Olmak”
Konuşmacı: Çağlar Çabuk
Düzenleyen: Elma Yayınevi

Saat:13.00-14.15
Panel: “Çocuk Kitaplarında Resimleme”
Konuşmacılar: Serpil Ural, Oya Abacı, Sibel Demirtaş
Düzenleyen: Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği

Saat:14.30-15.30
Panel: “Öykülerde İstanbul”
Konuşmacılar: Jale Sancak, Makbule Aras
Düzenleyen: İkaros Yayınları

Saat:15.45-16.45
Söyleşi:”Toplum Önünde Güzel Konuşmanın Sırları”
Konuşmacı: Sırrı Er
Düzenleyen: Hayat Yayınları

Saat:17.00-18.00
Panel: “Emeğin Başkenti İstanbul”
Konuşmacılar. Ragıp Zarakolu, Hacı Orman, Mukaddes Erdoğdu Çelik
Düzenleyen: BEKSAV

Saat:18.15-19.15
Panel: “Şiirin Son Kişotları”
Yöneten: Süreya Köle
Katılımcılar: Yüksel Pazarkaya, Bahrem Yıldız,Yetkin Aröz, Elif Sorgun, Gökçen Göksal, Ahmet Erdem, Leyla Şahin, Ahmet Ada, Hüseyin Haydar, Nur Saka, İsmail Toksoy, Dursun Özden, Süheyla Taşçıer, Yaşar İliksiz, Mehmet Esat, Gülseli İnal, Ünal Karahasan, İsmet Alıcı, Aynur Yalçınkaya, Cafer Yıldırım, İbrahim Tığ, Evin Okçuoğlu, Seyyit Nezir, Mustafa Işık, Yelda Karataş, Zafer Yalçınpınar.
Düzenleyen: Broy Yayınları



4 KASIM 2010 PERŞEMBE



INTEREXPO SALONU

Saat:13.30-14.30
Atölye:” İstanbul Elim Sende”
Konuşmacı: Simla Sunay
Düzenleyen: Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği


4 KASIM 2010 PERŞEMBE

MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “Yusuf’un Rüyası-Semih Kaplanoğlu”
Konuşmacı: Semih Kaplanoğlu
Düzenleyen: Timaş Yayınları

HAYATIN RENKLERİ: Sinema
Saat:13.30-15.00
Panel: “İstanbul’da Yüreğimin Orta Yeri Sinema”
Yöneten: Mine Ergen
Konuşmacılar: Erden Kıral, Agah Özgüç, Ümit Efekan, Ümit Elçi, Yavuz Özkan
Düzenleyen: Mitos-Boyut Yayınevi

HAYATIN RENKLERİ: Yaşam
Saat:15.15-16.15
Söyleşi:"Yaşam"
Konuşmacı: Esra Ceyhan
Düzenleyen: Alfa Yayınları-TÜYAP

Saat:16.30-18.00
Söyleşi: “20 Yılda Edebiyatımızın Kilometre Taşları ve Tanığı: Dünya Kitap”
Ödül Töreni: DÜNYA KİTAP ÖDÜL TÖRENİ


4 KASIM 2010 PERŞEMBE

KARADENİZ SALONU

Saat:11.00-11.45
Karikatür Çizme Atölyesi:“İbrahim Sarı Pijama Ailesi’ni Çizmeyi Öğretiyor”
Konuşmacı: İbrahim Sarı
Düzenleyen: Genç Turkuvaz

Saat: 12.00-13.00
Okuma-Söyleşi: “Mizah Ustasının Yeni Kitabı: Pat Karikatür Okulu”
Konuşmacı: Behiç Ak
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat:13.15-14.15
Söyleşi-Belgesel Gösterimi: “Muazzez İlmiye Çığ Belgesel Gösterimi
Konuşmacı: Muazzez İlmiye Çığ
Düzenleyen: Kaynak Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Sessiz Yürek, Çocuklar ve Öyküler”
Konuşmacı: Necati Güngör
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
Saat: 15.45-16.45
Söyleşi: “Edebiyatta İlk Gençlik”
Konuşmacılar: Sennur Sezer, Gülsüm Cengiz
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Sol ve Din Tartışması: Ağzı Açık Kuyu”
Konuşmacılar: Tanıl Bora, Sırrı Süreyya Önder, Burhan Sönmez
Düzenleyen: Ayrıntı Yayınları

Saat:18.15-19.15
Söyleşi:“İstanbul’u Anlamak, İstanbul’u Yazmak”
Konuşmacılar: Melisa Gürpınar, Ebuzer Saray, Bilge Öngöre
Düzenleyen: Edebiyatçılar Derneği


4 KASIM 2010 PERŞEMBE

BÜYÜKADA SALONU

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: “Anılarımdaki Türkiye”
Konuşmacı: Yavuz Bahadıroğlu
Düzenleyen: Nesil Yayınları

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Üç Devir Bir Şehir: İstanbul”
Konuşmacı: Önder Kaya
Düzenleyen: Küre Yayınları

Saat:15.45-16.45
Söyleşi: “Yazınımızda Cemal Süreya”
Konuşmacılar: Ahmet Saraçoğlu, Niyazi Yaşar, Ertan Mısırlı, Engin Turgut, Koray Feyiz
Düzenleyen: Cemal Süreya Kültür Derneği

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Referandum Sonrası Türkiye”
Konuşmacı: Yılmaz Dikbaş
Düzenleyen: Asyaşafak Yayınları

Saat:18.15-19.15
Söyleşi: Kürt Kimliği Demokrasi ve Özerklik
Konuşmacı: Abbas Vali
Düzenleyen: Avesta Yayınları



5 KASIM 2010 CUMA



MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “ Öğrenci Koçluğu Üzerine”
Konuşmacı: Filiz Tosyalı
Düzenleyen: Sistem Yayıncılık

HAYATIN RENKLERİ: Yemek ve Kültür
Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: "Mutfağın Sırları"
Konuşmacılar: Deniz Kavukçuoğlu, Faruk Şüyün, Emrullah Gümüştaş, Gülhan Kara
Düzenleyen: Ehli Keyif Dergisi

Saat: 14.30-15.30
Panel:”Bir Dil Niye Kanar?”
Yöneten: Ahmet Öz
Konuşmacılar: Ömer Laçiner, Muhsin Kızılkaya
Düzenleyen: İletişim Yayınları

Saat:15.45-16.45
Söyleşi:"Ahmet Uluçay Sineması"
Konuşmacılar: İhsan Kabil, Mustafa Preşeva, Yeşim Ustaoğlu, Serkan Çakarer
Düzenleyen: Küre Yayınları

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Bin Yılların İstanbul’u”
Konuşmacı: Ümit Meriç
Düzenleyen: Nesil Yayınları

Saat:18.15-19.15
Söyleşi: “Ezberbozan Romanlar”
Konuşmacılar: Can Eryümlü, Handan Gökçek, Nevzat Süer Sezgin
Düzenleyen: Pupa Yayınları


5 KASIM 2010 CUMA

KARADENİZ SALONU

Saat: 12.00-13.00
Okuma-Söyleşi: “İzmirli Sıradışı Bir Kitap: İzmir’de Üç Çocuktuk”
Konuşmacı: Hacer Kılcıoğlu
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Şiirler ve Çocuklar”
Konuşmacı: Necdet Neydim
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı
Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “ Çöl, Deniz ve Siret-i Meryem”
Konuşmacı: Sibel Eraslan
Düzenleyen: Timaş Yayınları

Saat: 15.45-16.45
Belgesel Film Gösterimi: "Tekel İşçileri"
Yönetmen: Engin Ayça

Saat: 17.00-18.00
Söyleşi: “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet”
Konuşmacılar: Özlem Sezer, Medine Sivri
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın
Saat:18.15-19.30
Panel: “Liberalizm ve Sosyalizm “
Yöneten: Mehmet Akkaya
Konuşmacılar: Metin Kayaoğlu, Yener Orkunoğlu, Ömer Laçiner, Ertuğrul Kürkçü.
Düzenleyen: Belge Uluslararası Yayıncılık


5 KASIM 2010 CUMA

BÜYÜKADA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “Japon Yapmış”
Konuşmacı: Onur Ataoğlu
Düzenleyen: Çınar Yayınları

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: “Şiir ve İstanbul”
Konuşmacı: Müslim Çelik
Düzenleyen: Cem Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Şiir Dinletisi ve Söyleşi
Konuşmacı: Ahmet Telli
Düzenleyen: Everest Yayınları
Saat: 15.45-16.45
Söyleşi: “Aydınlanmada Halk, Örgütlü Aydın İlişkisi”
Konuşmacılar: Namık Boya, Mehmet Atay, Gökalp Eren
Düzenleyen: CUMOK

Saat:17.00-18.00
Şiir-Dinleti
Şiirler: Nevzat Çelik
Müzik: Uğur Karataş
Düzenleyen: İmge Kitabevi

Saat:18.15-19.30
Söyleşi: “Hıfzı Topuz’un İstanbul Yazıları”
Yöneten: Aydın Ergil
Konuşmacı: Hıfzı Topuz
Düzenleyen: Ekin Yazın Dostları


5 KASIM 2010 CUMA

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat:12.00-12.45
Panel:”İnsan Hakları Panoraması”
Konuşmacılar: Ercan Kanar, Abdulbaki Boğa, İrfan Bilgin
Düzenleyen:İnsan Hakları Derneği

Saat:13.00-14.00
Panel: “Sivil Toplum Kuruluşlarının Okuma Alışkanlığı Kazandırmadaki Rolü”
Konuşmacılar: Oya Adalı, Nurdan Şahin, Hüseyin Vural
Düzenleyen: Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği

Saat:14.15-15.15
Söyleşi: “Dünden Bugüne Yeşilçam”
Konuşmacı: Fikret Hakan
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Saat:15.30-16.30
Söyleşi: “ Lacan ve Psikanaliz”
Konuşmacı: Nami Başer
Düzenleyen: Say Yayınları

Saat:16.45-18.00
Söyleşi: “12 Eylül’ün 30. Yılında 30 Yıl 30 Hayat”
Konuşmacılar: Çiğdem Sezer, İbrahim Dizman, Öner Yağcı, Ali Sirmen, Eşber Yağmurdereli,Celalettin Can, Şenal Sarıhan, Süleyman Çelebi, Ahmet Telli, Aydın Ilgaz, Kemal Anadol, Turgut Kazan, Ahmet İsvan
Düzenleyen: İmge Kitabevi

Saat:18.15-19.30
Panel: “Sinop Zindanı’ndan F Tiplerine Hapishaneler”
Konuşmacılar: Sırrı Süreya Önder, Eşber Yağmurdereli, Sezai Sarıoğlu
Düzenleyen: Kibele Yayınevi



6 KASIM 2010 CUMARTESİ



INTEREXPO SALONU

Saat:11.00-11.45
Söyleşi: “Cem Yılmaz ile Söyleşi”
Konuşmacı: Cem Yılmaz
Düzenleyen: Okuyanus Yayınları

Saat: 12.00-13.00
Panel: “Bir İhtimal Daha Var”
Konuşmacı: Enver Aysever
Düzenleyen: Remzi Kitabevi

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi:" Can Dündar ile Söyleşi"
Konuşmacı: Can Dündar
Düzenleyen: Can Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Türkiye’deki Son Gelişmeler”
Konuşmacı: Hulki Cevizoğlu
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Saat: 15.45-16.45
Panel: “Romanların Kahramanları ve Kahramanların Romanları”
Konuşmacılar: Üstün Dökmen
Düzenleyen: Remzi Kitabevi

Saat: 17.00-18.15
Panel: “İfade Özgürlüğü Önündeki Engeller”
Yöneten: Mine Ergen
Konuşmacılar: Metin Celal, Orhan Erinç, Okay Gönensin, Sedat Ergin
Düzenleyen: Gerçek Sanat Yayınları

Saat:18.30-20.00
Söyleşi: “Türkiye’de Çizgi Roman- İtalyan Fummettisi”
Konuşmacılar: Gallieno Ferri, Gianfranci Manfredi, Moreno Burattini, Marcello Toninelli, Laura Scarpa,Diego Cajelli, Riccardo Burchielli, Marcello Toninelli, Ersin Burak
Düzenleyen: 1001 Roman


6 KASIM 2010 CUMARTESİ

MARMARA SALONU

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi:“Modern Dünyada Değer Kayması”
Konuşmacı: Erdal Atabek
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları

Saat:13.15-14.15
Panel:"Edebiyatımızın Kalemleri Yeterince Özgür mü?"
Yöneten: Arife Kalender
Konuşmacılar: Enver Aysever, İnci Aral, Hami Çağdaş
Düzenleyen: PEN

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Edebiyatçı Gözüyle Tarih”
Konuşmacı: Ahmet Ümit
Düzenleyen: Everest Yayınları

Saat:15.45-17.00
Panel: “Korkut Boratav’ın Yarım Yüzyıllık üretiminden Damıttığı Eser: Emperyalizm, Sosyalizm ve Türkiye”
Konuşmacı: Korkut Boratav, Oktar Türel, Gökhan Atılgan,
Düzenleyen: Yordam Kitap

Saat:17.15-18.15
Söyleşi:”İstanbul’u Yazmak-İstanbullular Romanı”
Konuşmacı: Buket Uzuner
Düzenleyen: Everest Yayınları

Saat:18.30-19.30
Söyleşi:”Solun Tarihine Nasıl Yaklaşmalı?”
Konuşmacı: Aydemir Güler
Düzenleyen: Yazılama Yayınevi


6 KASIM 2010 CUMARTESİ

KARADENİZ SALONU

Saat:11.00-11.45
Söyleşi: “Meta Secret`la Her Şey Mümkün”
Konuşmacı: Mel Gill
Düzenleyen: Epsilon Yayınları

Saat:12.00-13.00
Panel: “Günlük Hayatta Sanatın Yeri ve Aydın Olmak”
Konuşmacı: Kenan Işık
Düzenleyen: Kırmızı Yayınları

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi: "Grangé Okurlarıyla Buluşuyor"
Konuşmacı: J. C. Grangé
Düzenleyen: Doğan Kitap

Saat:14.30-15.30
Panel: “Referandum Sonrası Yeni Anayasa Arayışları”
Yöneten: Aydın Cıngı
Konuşmacılar: İbrahim Kaboğlu
Düzenleyen: SODEV

Saat: 15.45-17.00
Panel:“Aydınlanma Bilgesi İlhan Selçuk”
Yöneten: Deniz Kavuçuoğlu
Konuşmacılar: Doğan Hızlan, Alev Coşkun, Ionna Kucuradi
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları-TÜYAP

Saat: 17.15-18.15
Söyleşi: “Kendi Everest’inize Tırmanın”
Konuşmacı: Nasuh Mahruki
Düzenleyen: Alfa Yayınları

Saat:18.30-19.45
Okuma Tiyatrosu: "Hollywood Kara Bir Sayfa."
Sahneleyen ve Oynayan: Gülsen Tuncer
Düzenleyen: TÜYAP


6 KASIM 2010 CUMARTESİ

BÜYÜKADA SALONU

Saat: 11.00-11.45
Söyleşi:” İnsan ?”
Konuşmacı: Süleyman Diyaroğlu
Düzenleyen: His

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: “Kadınların İstanbul’unu Yazmak”
Konuşmacılar: Sennur Sezer, Semra Aktunç, Gülsüm Cengiz
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın

Saat: 13.15-14.15
Panel: “ Ulusalcılık ve Sosyalizm”
Yöneten: Mehmet Akkaya
Konuşmacılar: Sungur Savran, Haluk Yurtsever, Ragıp Zarakolu
Düzenleyen: Belge Uluslararası Yayıncılık

Saat: 14.30-15.30
Panel: “Neden İşçi Sınıfının Siyasal – Sendikal Birliği?”
Yöneten: Çelik Sezer
Konuşmacı: Sırrı Öztürk
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi

Saat: 15.45-17.00
Panel: "Göç ve Edebiyat"
Konuşmacılar: Turhan Günay, Pınar Uyan,Osman Şahin
Düzenleyen: İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi

Saat:17.15-18.15
Panel:"Sonsuzun Uçları: Birkaç Söz, Birkaç Şiir"
Yöneten: Aydın Şimşek
Konuşmacı: Şükrü Erbaş
Düzenleyen: Kanguru Yayınları

Saat:18.30-19.30
Söyleşi: “ Şeytanlaşan İnsanlar”
Konuşmacı: Adnan Nur Baykal
Düzenleyen: Sistem Yayıncılık


6 KASIM 2010 CUMARTESİ

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat:11.00-11.55
Panel: “Ahmet Ümit Romanında İstanbul”
Yöneten: Aydın Ergil
Konuşmacı: Ahmet Ümit
Düzenleyen: Ekin Yazın Dostları

Saat: 12.00-13.00
Söyleşi: "İstanbul"
Konuşmacılar: Catherine Pinguet, Korkut Erdur
Düzenleyen: YKY-TÜYAP

Saat: 13.15-14.15
Söyleşi:" İstanbul ve Polisiyenin Geleceği”
Konuşmacılar: Petros Markaris, Esmahan Aykol, Celil Oker
Düzenleyen: Turkuvaz Kitap-TÜYAP

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi:”29. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Doğan Kuban”
Konuşmacılar: Doğan Kuban, Faruk Şüyün
Düzenleyen: TÜYAP

Saat:17.00-18.00
Panel: “Doğumunun 100. Yılına Doğru Rıfat Ilgaz”
Konuşmacılar: Erol Şadi Erdinç, Doğan Hızlan,Aydın Ilgaz
Düzenleyen: Çınar Yayınları

Saat:18.15-19.45
Söyleşi:” Ve Şeytan Yeraltını Yarattı”
Konuşmacılar: Şenol Erdoğan, İnan Mayıs Aru, Rafet Aslan, Kerem Koç
Düzenleyen: 6.45 Yayınları


6 KASIM 2010 CUMARTESİ

KINALIADA SALONU

Saat:15.00-16.30
Cevdet Kudret 2010 Edebiyat Ödülleri Töreni
Okumalar: Tijen Par ve Ersan Uysal
Dia Gösterisi: İsa Çelik
Konuşmacılar: Efnan Dervişoğlu, Seda Işık
Düzenleyen: Cevdet Kudret Ailesi ve TÜYAP

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “İlhan Berk’te İstanbul”
Konuşmacı: Yüksel Pazarkaya
Düzenleyen: TÜYAP


7 KASIM 2010 PAZAR



INTEREXPO SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi:“Türk Toplumunda Anayasaların Geçirdiği Evreler”
Konuşmacılar: Alev Coşkun,Süheyl Batum
Düzenleyen: Cumhuriyet Kitapları

Saat: 13.15-14.45
Atölye Çalışması-Söyleşi: “Queenie Chan Manga Atölyesi”
Konuşmacı: Queenie Chan
Düzenleyen: Desen Yayınları

Saat: 15.00-16.00
Söyleşi: “ Göç ve Şiir”
Konuşmacılar: Mehmet Günyeli, Bejan Matur
Düzenleyen: Timaş Yayınları

Saat: 16.15-17.15
Söyleşi: “Siyasi Tarih ve Hafıza”
Konuşmacı: Orhan Miroğlu
Düzenleyen: Everest Yayınları

Saat:17.30-19.00
Panel: “Kültür Okyanusunda İstanbul Mozaiği”
Yöneten: Mine Ergen
Konuşmacılar: Aydın Çubukçu, Ragıp Zarakolu, Mihail Vasiliadis, Pakrat Estukyan
Düzenleyen: Mitos-Boyut Yayınevi



7 KASIM 2010 PAZAR

MARMARA SALONU

Saat:12.00-13.00
Söyleşi:” Osmanlıdan Günümüze Türkiyede Polisiye Edebiyatı”
Konuşmacı: Erol Üyepazarcı
Düzenleyen: E Yayınları

Saat: 13.15-14.15
Panel: “Koç Üniversitesinde Sosyal ve Beşeri Bilimler: Toplumun ve Bireyin Refahına Katkılar”
Konuşmacılar: Çiğdem Kağıtçıbaşı, Dikmen Bezmez, Scott Redford, Hülya Durudoğan, Elif Batuman
Düzenleyen: Koç Üniversitesi Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Barışa Köprü Ol”
Konuşmacı: Cezmi Ersöz
Düzenleyen: Tekin Yayınevi

Saat: 15.45-16.45
Panel: “Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye: “Teğetin Yıkımı”
Konuşmacılar: Mustafa Sönmez, Erinç Yeldan, İzzettin Önder
Düzenleyen: Yordam Kitap

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Dil Hurafeleri”
Konuşmacı: Kemal Ateş
Düzenleyen: İmge Kitabevi

7 KASIM 2010 PAZAR KARADENİZ SALONU

Saat:11.00-11.45
Panel: “Köy Enstitüsü Uygulamasından Nasıl Yararlanabiliriz?”
Yöneten: Ömer Karabulut
Konuşmacılar: Zeki Sarıhan, Adil Türkoğlu, Güler Yalçın
Düzenleyen: Ulusal Eğitim Derneği

Saat:12.00-13.00
Panel: “Edebiyat ve Hastalık”
Konuşmacılar: Haydar Ergülen, Baki Asiltürk
Düzenleyen: İkaros Yayınları

Saat: 14.30-15.30
Söyleşi: “Dil ve Sosyal Değişim: Rüyalarımda Bile Dilimi Kaybetmeyeceğim”
Konuşmacı: Séchu Sende
Düzenleyen: Avesta Yayınları

Saat: 15.45-16.45
Panel: “Hayatın ve Aşkın Şairi: Nazım Hikmet”
Konuşmacı: Mehmet Özer
Düzenleyen: Hayal Dergisi Yayınları

Saat: 17.15-18.30
Panel: “ 12 Eylül Sonrası Sürgün Edebiyatı”
Yöneten Ragıp Zarakolu
Müzik: Mansur Bildik
Konuşmacılar: Cezmi Ancil, Nuray Bayındır, Mansur Bildik,Hasan Bildirici, Erdal Boyoğlu, Fikret Güneş, Sebuktay Kaan, Fevzi Karadeniz
Düzenleyen: Belge Uluslararası Yayıncılık
7 KASIM 2010 PAZAR

BÜYÜKADA SALONU

Saat:12.00-13.15
Panel: “12 Eylül Sonrası Cezaevi’nde Yazınsal Direniş”
Yöneten: Ragıp Zarakolu
Katılımcılar: Nuri Akalın, Azimet Ceyhan, Erol Dündar, Memik Horuz, N. Mehmet Güler, Abdullah Kanat, A. Kadir Konuk, Hüseyin Şimşek, Edip Yalçınkaya, Aytekin Yılmaz.
Düzenleyen: Belge Uluslararası Yayıncılık

Saat: 13.30-14.30
Panel: “Maviden Yeşile Naci Girginsoy”
Konuşmacılar: Mustafa Küpçü, Güngör Gençay, Öner Yağcı
Düzenleyen: Gerçek Sanat Yayınları

Saat: 14.45-15.45
Panel: “ Sanat Cephesi Dergisi Şairleriyle Sınıf Mücadelesinde Yazarın Sorumluluğu”
Konuşmacılar: Asım Gönen, İrfan Ünal, İsmail Hardal
Düzenleyen: Sorun Yayınları Kolektifi

Saat: 16.00-17.00
Panel:"Yabancılaşma ve Şiir"
Konuşmacılar: Şükrü Erbaş, Sezai Sarıoğlu, Şeref Bilsel, Aydın Şimşek
Düzenleyen: Kanguru Yayınları

Saat:17.15-18.30
Şiir-Dinleti: “Abdullah Rıza Ergüven/Berfin Bahar Şiirleri”
Katılımcı Şairler: İdris Atmaca, Mahmut Baycan, Veysel Boğatepe, Nalan Çelik, Seher Duman, Arzu Karadağ, Ceylan Koryürek, Hüsam Kurt, Ahmet Selçuk İlkan, Sabri Kuşkonmaz, Ali Narçın, Seyyit Nezir, Evin Okçuoğlu, Ümit Öztürk, Hakan Sevin, Mehmet Gözen, Mihai Maxim
Düzenleyen: Berfin Bahar Dergisi
7 KASIM 2010 PAZAR

HEYBELİADA SALONU-TÜYAP DOĞAN HIZLAN KİTAPLIĞI

Saat:11.00-11.45
Söyleşi: “Hiç Kimsenin Kenti: Galata”
Konuşmacılar: Tolga Gümüşay, Murat Görgülü
Düzenleyen: Altın Kitaplar

Saat:12.00-13.00
Söyleşi: “İstanbul’u Neden Sevmeliyiz?”
Konuşmacı: Haldun Hürel
Düzenleyen: Kapı Yayınları

Saat: 13.15-14.15
YILIN ÇOCUK KİTAPLARI ÖDÜL TÖRENİ
Düzenleyen: Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği
Saat: 14.30-15.30
Panel: “Şeyh Bedrettin’den Demirtaş Ceyhun’a Aydın Mayası”
Yöneten: Süreyya Köle
Konuşmacılar: Yüksel Pazarkaya, Merdan Aslan, Hüseyin Erdem, Yüksel Gür, Seyyit Nezir
Düzenleyen: Sis Çanı Yayıncılık

Saat:15.45-16.45
Şiir-Dinleti: “İstanbul Üzerine Şiirler ve Şiir Okumaları”
Katılımcı Şairler: Tozan Alkan, Şeref Bilsel, Betül Dünder, Özcan Erdoğan, Cenk Gündoğdu, Nilay Özer, Şükrü Sever, Gonca Özmen, Faris Kuseyri, Zeynep Köylü, Bâki Ayhan T., Gökhan Arslan, Engin Özmen.
Düzenleyen: İkaros Yayınları

Saat:17.00-18.00
Söyleşi: “Söyleşi: “ Türkiye ve Fransa’da Mayıs 68 Rüzgarı”
Konuşmacılar: Şehmus Güzel, Eşber Yağmurdereli
Düzenleyen: Kibele Yayınevi

Saat:18.15-19.00
Söyleşi: “İstanbul Notları”
Konuşmacı: Erk Acarer
Düzenleyen: İnkılap Kitabevi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.