Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

16 yaşındaki yazardan 3. roman



Toplam oy: 726

14 yaşında yazdığı ''Gölgedeki Işıklar'' adlı kitabı ile ''Türkiye'nin en genç roman yazarı'' unvanına sahip olan lise öğrencisi Rana Demiriz'in 3'üncü romanı ''Donmuş Ateş'' yayımlandı.



Demiriz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri şiir ve hikaye yazdığını, kaleme aldığı hikayelerinin internet sitelerinde yayınladığını kaydetti.



Çok uzun olan hikayeleri bir kitapta toplama ihtiyacı duyduğunu ifade eden Demiriz, ''Yazdıklarım hikaye niteliğinden çıkmıştı. Dolayısıyla ilk kitabımı 14 yaşında çıkartmış oldum. 20 yaşındaki bir genç kızın Amerika'da devam eden fantastik bir aşk hikayesini yazmıştım. Çocuk kitabı olarak düşünülmemesi lazım. Çünkü kurgu açısından 18 yaş üstüne daha çok hitap ediyor. Okuyanlar 'da vinci şifresi' gibi diyorlar'' diye konuştu.



Demiriz, 2'nci romanının ''Yüzleşme'' olduğunu, 3 kitabın toplam 1150 sayfa ve 65 bölümden oluştuğunu, serinin devamı olan 4'üncü kitabını da yazmaya başladığını kaydetti.



Şu ana kadar yazdığı bütün kitaplarda, baş karakterde genç bir kızın olduğunu anlatan Demiriz, şöyle konuştu:



''Bir genç kızın fantastik maceralarını anlatıyorum. Aynı zamanda bir aşk hikayesi. Kitabımda uçan arabalar falan yok. Mitolojiyle beslenen, okurken insanların 'Gerçekten böyle bir şey olur mu?' diyeceği bir kitap. Mantığa dayandırılmış fantastik bir roman. Aslında kurgu en kolay şey. Çünkü o karakterler aslında beynimde zaten var. Film sahnesi gibi. Ben o sahneyi yazmadan önce, beynimde görüyorum ve onu sadece kağıda dökmem gerekiyor. 20 yaşında bir kızın yaşadıklarını anlatırken zorlanmadım. Çünkü çok kitap okuyan bir insanım. Kitaplarımı okuyanlar, benim yazdığıma inanmıyor. Kitabımı profesörler de okudu. İnanılmaz bir kurgusu var. Her şey birbirinin devamı. Okuyanlar 'Çok ustaca kurgulanmış' diyorlar.''

 

 

"2 bine yakın kitap okumuşumdur''

 


Sınıfta okuma ve yazmayı öğrenen ilk kişi olduğunu, çok kitap okuduğunu bildiren Demiriz, ''Şimdiye kadar 2 bine yakın kitap okumuşumdur. Çok büyük bir kütüphanemiz var. Etrafımdakiler şaşırmadı. Böyle bir şey bekliyorlardı. Çok fazla okuyan bir insan olduğum için herkes destek verdi. 8 yaşında da kitabı çıkmış arkadaşlar var, 10 yaşında da kitabı çıkmış arkadaşlar var. Ancak taktir edersiniz ki roman çok ayrı bir kategori. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kitabımın bandrolünü aldığım sırada en genç roman yazarı olduğum söylendi. Bu bana güzel bir sürpriz oldu. Kitabımı yazdıktan sonra tesadüfen öğrendim'' dedi.

 

"Senaryo da yazıyorum''

 


Yaşıtlarına neler yapabileceklerini ve özellikle genç kızlara neler başarabileceklerini göstermek istediğini vurgulayan Demiriz, herkesin içinde bir cevher olduğuna inandığını, öğrencilere kendilerini keşfetmelerini ve daha çok kitap okumalarını tavsiye ettiğini kaydetti.


Boş zamanlarında resim yaptığını, üniversite eğitimini de bu alanda yapmak istediğini belirten Demiriz, ''Resim yapmak ve yazmak ikisi benim için aynı. Resim yapamadığımda yazıyorum, yazı yazamadığımda resim yapıyorum. Bu ikisi benim için çok önemli. Senaryo da yazıyorum. Aslında bu kitaplarımın da senaryoya çevrilmeye çok müsait bir kurgusu var. Hikayelerime çok güveniyorum. Yapımcıların kapısını çalacağım'' dedi.



Demiriz, çok severek okuduğu yazarların bulunduğu, ancak örnek aldığı bir yazarın olmadığını, kendine özgü bir tarzının bulunduğunu söyledi.

 

Fantastik romanlarından oluşan ''Gölgedeki Işıklar'' adlı ilk kitabından dolayı Başbakanlık dahil birçok kamu kuruluşu tarafından da ödüllendirildiğini belirten Demiriz, son kitabını yazarken kurguladığı sahneleri resmettiği 15 eserinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

 

Kaynak: AA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.