Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

350 maddede İstanbul



Toplam oy: 1112

Bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim, İstanbul'u anlattı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Ajansın desteğiyle NTV Yayınlarının hazırladığı 'İstanbul Ansiklopedisi'nin son derece özgün yazıldığını, maddelerin, kültür, bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim tarafından yazıldığını bildirdi. Kurt, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtımı gerçekleştirilen ansiklopedinin çok özel bir çalışma olduğunu ifade etti.

İstanbul'un, tarih boyunca inanılmaz renkli insan malzemesi ile bir megakent olma özelliğini gösterdiğini dile getiren Kurt, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan, her dilden çok sayıda insanı barındıran, kalabalık bir şehri yazmanın çok zor olduğunu vurguladı.

EN KAPSAMLISI


Bu zorlukları daha önceleri Tarih Vakfının, şimdilerde de NTV Yayınlarının üstlendiğini dile getiren Kurt, şöyle devam etti:

''İstanbul Ansiklopedisi, son derece özgün, maddeleri, kültür, bilim, sanat, edebiyat ve basın dünyasından tanınmış 150 isim tarafından yazılmıştır. Fotoğraflar, koleksiyonlardan seçilmiştir. Tam 1010 sayfa ile benzerlerinin en kapsamlısı olan ansiklopedide, sadece semtler, kurumlar, kişiler değil, kentin sosyo-ekonomik yaşamını doğrudan etkileyen toplumsal olaylara da yer verilmiştir. 6-7 Eylül olayları, 1 Mayıs 1977, azınlıklar, hatta kente yolu düşmüş siyasiler bile yer alıyor. Özetle, gönül rahatlığı ile artık İstanbul'un da bir ansiklopedisi var diyebiliriz.''

AYŞE KULİN'DEN HACI BEKİR ŞEKERLEMELERİ


NTV Yayınlarının hazırladığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının da desteği ile yayımlanan ansiklopedinin danışmanlığını Enis Batur, yayın koordinatörlüğünü de Sevin Okyay yaptı. Ansiklopedide, Ayşe Kulin'den Hacı Bekir Şekerlemeleri'ni, Ayfer Tunç'tan Sait Faik Abasıyanık'ı, Aydın Boysan'dan Çiçek Pasajı'nı, Murat Belge'den Siyaset ve İstanbul'u, Celal Şengör'den İstanbul'un jeolojisini bulmak mümkün oluyor.

'İstanbul Ansiklopedisi', tarih öncesinden Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet'e uzanan olaylar, kurumlar, semtler, mimari, doğa, müzik ve gösteri sanatları, mitoloji ve insanlar üzerinden İstanbul'u anlatıyor. Deprem, yangın, salgın hastalıklar gibi kentin sosyo-ekonomik yaşamını doğrudan etkileyen toplumsal olaylar da ansiklopedinin maddeleri arasında bulunuyor.

'İstanbul Ansiklopedisi'nde, semtlerin, kurumların yanı sıra Münevver Ayaşlı, John Freely, Haldun Taner gibi İstanbul'dan etkilenmiş, İstanbul'u etkilemiş isimler de yer alıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.