Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Albert Camus KGB tarafından öldürüldü mü?



Toplam oy: 859

Fransız edebiyatçı Albert Camus, Nobel ödülünü kazandıktan 3 yıl sonra, 1960 yılında araba kazasında öldü. Ölümünün ardından Fransız entellektüelleri yas tutmuş, yazar zamanın ünlü anarşistlerinden yerel futbol takımının oyuncularına dek geniş bir katılımlı cenazeyle uğurlanmıştı.



İtalyan gazetesi Corriere dele Sera ise Camus’nün ölümüyle ilgili yeni bir iddia ortaya atıyor.  İddiaya göre Fransız edebiyat dehasının ölümü kaza değildi. Gazetede yer alan iddiaya göre yazar, Sovyetler Birliğini eleştirdiği için KGB tarafından öldürülmüş olabilir.



Gazetenin iddası, Çek şair ve çevirmen Jan Zábrana’nın Celý život isimiyle basılmış günlüğündeki bir paragrafa İtalyanca çeviride yer verilmemesine dikkat çeken İtalyan akademisyen ve şair Givanni Catelli’nin yorumlarına dayanıyor.



Kayıp pragrafta Zábrana “Sağlam bir kaynaktan çok ilginç şeyler duydum. Kaynağımın söylediklerine göre Camus’nun hayatına mal olan kaza Sovyet ajanları tarafından organize edildi. Hızla dönen tekerleği kesen ya da  delen bir alet kullanarak arabanın bir lastiğine zarar vermişler. Camus’nun ölüm emrinin Sovyet Dışişleri bakanı Dmiti Trofimovic Shepilov tarafından verilmiş çünkü Albert Camus, 1957 yılınının Mart ayında  Franc-tireur adlı Fransız dergisine yazdığı makalede, Shepilov’a Macaristan’da olan olaylar yüzünden  açıkça saldırmıştı,” diye yazıyor.



Camus'nün Macaristan olaylarındaki tutumunun yanı sıra, Stalin döneminde yasaklanmış bir kitap olan Doktor Jivago'nun yazarı Boris Pasternak'a Nobel Edebiyat ödülü verilmesini desteklemesi de Moskova’yı kızdırmıştı.



Dönüş bileti aksini söylüyor



Ancak Camus’nün o gün arabayla dönmeyi planlamaması gazetenin iddialarını zayıflatıyor. Camus öldüğünde cebinden Provence’den Paris’e dönüş istikametinde olan kullanılmamış bir tren bileti çıkmıştı. 46 yaşındaki yazar, yeni yıl tatilinden sonra eşi Francine ve ikizleri Catherine ve Jean ile trenle dönmeye niyet etmiş ancak arkadaşı ve yayıncısı Michel Gallimard onu arabayla bırakmak konusunda ikna etmiş. Kazanın ardından Camus hemen, Gallimard ise birkaç gün sonra hayatını kaybetmişti.




“Albert Camus: Bir Hayat” isimli biyografinin yazarı ve eski BBC Paris muhabiri Oliver Todd da iddialara katılmıyor. Todd, Sovyet arşivelerini araştırırken Moskova’nın yazarın ölümünü emreden bir bilgiye rastlamadığını söyledi: “KGB dökümanları, Sovyetlerin Çeklere kirli işlerinin nasıl yaptırdığıyla ilgili belgelerle dolu olduğu doğru. Araştırmam sırasında hiçbir şeyin beni şaşırtmayacağını düşünsem de bu iddia beni hayrete düşürdü. Kendinize yazarın ölümünün ne işe yarayacağını sormanız gerek. KGB ajanlarının böyle bir şey yaptığına inanmıyorum.”

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.