Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Basın yoksa demokrasi olmaz"



Toplam oy: 475

Türkiye Yayıncılar Birliği bir bildiriyle Hürriyet'e yapılan saldırıyı kınadı. Sanat ve edebiyat dünyası da yapılan saldırılara tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

"Ülkemizin en çok okunan gazetelerinden Hürriyet’in yönetim binası ve matbaasına kalabalık saldırgan gruplarınca taş ve sopalarla saldırılmış, camlar kırılmış, çalışanlar tehdit edilmiştir. Kırşehir’deki Gül Kitabevi, terör olaylarını protesto ettiklerini iddia eden 150 kişilik bir grup tararından tekbir sesleriyle ateşe verilmiş, kitabevi çalışanlarının canlarına kastedilmiş, yaralananlar olmuş ve kitabevi, içindeki tüm kitaplarla birlikte yakılarak yok edilmiştir. Devlet ve hükümet yetkililerince kınama açıklaması yapılmaması, güvenlik önlemlerinin gecikmesi ve yetersizliğiyle, saldırganların şiddet gösterilerini kameraya çekip sosyal medyada gururla paylaşacak bir cesaret ve rahatlığa kavuştuklarını büyük bir endişeyle izliyoruz. Bilgiye ve kültüre erişim kaynaklarımız olan bu kurum ve mekanlara yapılan, hiçbir şekilde mazur gösterilemeyecek şiddetli, silahlı, fanatik saldırıları ‘vatandaşların hassasiyeti’, ‘birkaç kendini bilmez insanın aşırı tepkileri’ olarak yorumlamak ve sunmak, saldırılar kadar tehlikeli ve yanlıştır. Bu olaylar ülkemizde arttırılan kutuplaşma ve gerilimin kültür hayatımıza ne kadar ağır bir faturası olacağının açık işaretleridir. Kırşehir’deki kitapçının, Hürriyet gazetesi ve çalışanlarının can ve mal güvenliklerini korumanın yanı sıra onların anayasal hakları olan yayınlama özgürlüklerini de korumak bu devletin ve hükümetin görevidir."

 

ADALET AĞAOĞLU: BU BİR TERÖRDÜR

 

Benim de devamlı okuru olduğum Hürriyet gazetesinin 67’nci yılını sevinçle ve hayranlıkla kutlarken, art arda yaşadığı saldırılar demokrasi adına üzüntü vericidir. Hürriyet gazetesi tarihi boyunca, maruz kaldığı tüm saldırılara rağmen demokrasiden yana tavrını koruyabilmiştir. Böyle bir sistem içinde o demokratik duruşu savunabilmek hiç kolay değildir. Bu saldırı düşünce özgürlüğünü sınırlandırmak üzere yapılmış, başında bir siyasi parti vekilinin olduğu, planlı ve kötü bir harekettir. Basın özgürlüğüne yönelik şiddet eylemlerini, saldırıları öfkeyle kınıyorum. Bu bir terördür ve lanetliyorum! Tüm emekçilerine geçmiş olsun.

 

ZÜLFÜ LİVANELİ: GERÇEKLERİ SAKLAMA ÇABASI

 

Bütün dünyada, basın kuruluşlarına saldırılar yapılmaya başlanması haksızlık ve güçsüzlük işaretidir. Türkiye’de de böyle olmakta. Hürriyet gazetesine yapılan saldırılar gerçekleri saklamak çabasından başka bir amaca hizmet etmiyor. Ama bizi bütün dünyaya rezil etmeye yetiyor.

 

FAZIL SAY: UTANÇ VERİCİ

 

Hürriyet’e yapılan ilkel saldırılar utanç vericidir. İnsanları sükûnete, sağduyuya ve gerçekleri görmeye davet ediyoruz.

 

ELİF ŞAFAK: ORTAÇAĞ ENGİZİSYON ZİHNİYETİ

 

Artık Türkiye’de en yalnız meslek gazetecilik oldu. Hiç bu kadar zor olmamıştı kelimelerle var olmak, kelimelerle solumak. Tek bir cümle yüzünden insanların hedef gösterildiği, linç edilmek istendigi karanlık ve vahşi bir tünelden geçiyoruz. Demokrasimize, barışa ve basına sahip çıkmalıyız. Herkesin birbirine benzemesini dayatan ve farklı fikirleri ya ezmek ya kovmak isteyen zihniyet, ortaçağ engizisyon zihniyetidir. Coğulculuğa tahammül edilemeyen bir ortamda basın özgür olamaz. Basın yoksa demokrasi var olamaz. Bu şiddetin karşısında, Hürriyet’in ve tüm zorluklara rağmen haber alma hakkımız için didinen basın emekçilerinin yanındayım.

 

MEHMET AKSOY: HÜRRİYET ASLA VATAN HAİNİ OLMAMIŞTIR

 

İkna edilemeyen, olmayan, ikna olmak istemeyen insanlar kendilerinden farklı düşünen insanları zorla ikna etmeye çalışırlarsa buna demokrasi denmez. Bunun temelinde özgür düşünceye darbe vurmak vardır. Bir gazete haber alma özgürlüğünün simgesidir. Hürriyet de kurulduğu günden beri Cumhuriyet’in ve demokrasinin yanındadır. Görüşlerini beğenirsiniz beğenmezsiniz, aynı fikirleri paylaşmayabilirsiniz ama Hürriyet asla vatan haini olmamış, her zaman Cumhuriyet’ten ve Atatürk’ten yana olmuştur. Her gün 15-20 ölüm haberi alırken, basılacak, tepki gösterilecek yer Hürriyet değildir. Haber alma özgürlüğünün olmadığı yerde özgürlük ve demokrasiden söz edilemez.

 

MEHMET GÜLERYÜZ: HÜR İRADENİN KATLİ

 

Sözde, demokrasiyi koruyan ve korudukları için iktidara gelenler, tümüyle demokratik hakları ayaklar altına alan, tümüyle reddeden çiğneyen bir noktayı oluşturmada gayret göstermeleri dehşetle izlenecek bir şey. Birbiri ardına yaşanan ölümlerin yanında, mücadele ederek kazanmaya çalıştığımız özgürlük ve demokratik hakların bu derece göz göre göre ihlal edilişi gelecekle ilgili çok ciddi endişeler duymamıza sebep oluyor. 78 yaşındayım ve her noktada bu kadar ümitsiz, üzüntü içinde olduğum bir dönem olmadı. Hürriyet gazetesine yapılan saldırılar, dönüşü olmayan bir yola giriştir. Gerçekleşen baskınlar, Cumhuriyet’le beraber kurup inandığımız hür iradenin tümüyle katlidir.

 

 

 


 

 

* Kaynak: Hürriyet

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.