Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Beat Kuşağı ilk kez sahnede!



Toplam oy: 858

12 Mart 1922 yılında doğan ve bu sene 90. doğum günü kutlanan, yakın arkadaşları Allen Ginsberg ve William S. Burroughs ile birlikte Beat Kuşağı akımının kurucularından romancı, şair Jack Kerouac'ın yazdığı ilk uzun oyun, 55 yıl sonra ilk kez sahnede.

 




 

 

 

 

Yolda adlı romanıyla Beat Kuşağı'nın simgesi olarak kabul edilen yazarın Yolda adlı romanını yayınladıktan kısa bir süre sonra, 1957 yılında yazdığı Beat Generation (Beat Kuşağı) adlı oyun, ilk kez önümüzdeki Ekim ayında sahnelenecek.


3 perdelik oyun, Kerouac'ın alkolik ve uyuşturucu bağımlısı olan ikinci kişiliğini konu alıyor. Yazarın Yolda adlı kitabının yanı sıra, yarı otobiyografik bir nitelik taşıyan Vanity of Duluoz (Duluoz'un Beyhudeliği) adlı romanında da karşımıza çıkan Jack Duluoz adlı karakterinin bir gününü anlatan oyunda Beat Kuşağı yazarlarından Allen Ginsberg ve Neal Cassady de yer alıyor.






Oyun, 10 - 14 Ekim'de memleketi Massachusetts, Lowell'da yazarın 90. doğum yılında Lowell Celebrates Kerouac (Lowell Kerouac'ı Kutluyor) adıyla düzenlenen ve yazarın hayatının ve eserlerinin daha iyi anlaşılmasını amaçlayan Jack Kerouac Edebiyat Festivali kapsamında sahnelenecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 yıl önce New Jersey'deki bir evde bulunan oyunun tamamı daha önce hiç sahnelenmemiş.

 

 

Merrimack Repertory Tiyatrosu ve Massachusetts Üniversitesi tarafından sahnelecek olan oyun, "1950'lerdeki arkadaşlığı ve karmanın hikayesi" olarak nitelendiriliyor.





2010 yılında beyazperdeye uyarlanan yazarın en ünlü romanı Yolda'nın Mayıs ayındaki Cannes Film Festivali'nde gösterilmesi bekleniyor.


Marlon Brando dahil eserlerini birçok yapımcı ve oyuncuya gönderen ama geri çevirilen yazar, menajeri Srerling Lord'dan oyunu rafa kaldırmasını istemiş.




Yazarın biyografisini yazan Gerald Nicosia'dan edinilen bilgiye göre; Yolda romanı yayınladıktan sonra Florida'daki evine dönen yazar, oyunu bir gecede yazmış.


Off- Braodway* yapımcısı Leo Gavin, oyun için görevlendirilmiş ama 2005 yılında New Jersey'deki bir evin deposunda bulunan oyun bugüne dek ne sahnelenmiş ne de yayınlanmış.

 


 

Garo Kargıcı'nın çevirisi ile Siren Yayınları tarafından yayınlanan Beat Kuşağı adlı oyun, Kerouac'ın ve arkadaşlarının hayatından bir günü anlatıyor.


Daha önce hiç sahnelenmeyen oyunun üçüncü perdesinden uyarlanan Pull My Daisy (Papatyamı Çek) adlı 30 dakikalık kısa filmin senaryosunu yazan Kerouac, filmde hikaye anlatıcısı olmasının yanı sıra bütün karakterleri de seslendiriyor.

Kerouac'ın Pull My Daisy (Papatyamı Çek) adlı şiiri ile aynı ismi taşıyan film, Robert Frank ve Alfred Leslie tarafından yönetilmiş.

 

 


Başrol oyuncuları arasında Beat Kuşağı'ndan Allen Ginsberg, Gregory Corso ve Peter Orlovsky yer alıyor. David Amram'ın müziklerini yaptığı film, Beat'lerin gerçek hayatlarından bir kesiti sunuyor.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Off Broadway tiyatro, New York'ta, ancak Broadway tiyatrosu tanımı dışında sergilenen oyun, müzikal ve revüler için kullanılan kapsayıcı bir deyimi.

 

 

Filmi linkten izleyebilirsiniz:

 

http://www.youtube.com/watch?v=mYtfNu9O3dc


 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.