Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Behzat Ç. neden sevildi?



Toplam oy: 896
Suç ve adalet zaten belirsiz bir şeydir. Suçlunun ne kadar suçlu olduğu, polisin ne kadar iyi olduğu tartışmalı bir şey. Behzat Ç. o arada bir dengede durduğu için insanlar tarafından benimsenmiş olabilir.

 

 

NTV'de Yekta Kopan'ın sunduğu "Cumartesi" programında polisiye yazarları Ahmet Ümit, Esmahan Aykol, Emrah Serbes ve yönetmen Ümit Ünal konuk oldu.


Bu sezon ekranlara gelen ve bir fenomene dönüşen polisiye dizi Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi'nin yazarı Emrah Serbes, Behzat Ç.'nin filminin çekimlerinin bittiğini ve 28 Ekim'de gösterime gireceğini söyledi.

 

Serbes, "Behzat Ç. ne getirdi, ne katkı sağladı da böyle büyüdü?" sorusu üzerine de şunları söyledi:


"İnsanlar muhtemelen böyle bir hikayeye hazırdı. Çünkü, biz ışıklı caddelerden ziyade ara sokakların hikayesini anlatan bir yoldan devam ettik. "Erken Kaybedenler"de de esasında öyledir. Hep bir kaybetmişlik hali, oradan nasıl yürüyebiliriz ya da o insanın psikolojiisini nasıl anlatabilirizi düşündük.

 

 

"Şuç ve adalet belirsiz bir şey"


Behzat Ç. romanlarını beş sene önce yazmaya başlamıştım. Yayınlandı, çok güzel tepkiler aldı ama güzel bir dizi projesi oldu. İlk başta sinema projesiydi, senaryolarını yazmıştım. Dizi projesi olunca daha kaybetmiş, hayatın içinde kendisinin de kirlendiğini kabul eden bir polisin hikayesi öne çıktığı için öyle oldu. Yoksa suç zaten şöyle bir şey değil; iyi polisler kötü suçluluları yakaladı, biz de o zaman tatmin olduk. Polisiye öyle bir şey değil. Suç ve adalet zaten belirsiz bir şeydir. Suçlunun ne kadar suçlu olduğu, polisin ne kadar iyi olduğu tartışmalı bir şey. Behzat Ç. o arada bir dengede durduğu için insanlar tarafından benimsenmiş olabilir.

Örneğin, Hopa’da öğretmen Metin Lokumcu'nun öldürülüşünden sonra Ankara’da bir takım eylemler oldu. Polis, bizim arkadaşlarımızı gözaltına aldı. Polis otobüsünde 3 saat boyunca Ankara'nın göbeğinde işkence yaptılar, otobüs sallandı insanlara vurulduğu için. Orada polis amirleri, "tepki gösteren şerefsizleri de gözaltına alın" dedi. Türkiye'de polisin tutumu böyle bir şey. “Behzat Ç. gibi polis olur mu? Polis modernleşti. Kurallara uyuyorlar” diyorlar ama öyle değil."

 

"Seven"

 

"Benim polisiyem dediğiniz bir film var mı?" sorusuna "Seven" yanıtını veren Serbes, "Özellikle o finaline doğru hazırlanması kısmı. Zaten bir polisiyede önce finali belirlersin, geriye doğru yazarsın. Seven’da final belirlenmiş, geriye doğru yazıldığı için o son çok etkileyici olur. Kendi yazdığım kitaplarda da nacizane bunu uygulamaya çalıştım" şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: ntvmsnbc.com

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.