Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Cinsel Kitaplar'da son duruşma



Toplam oy: 768

 

Sel Yayıncılık’ın “Cinsel” dizisinden yayınlanan üç kitap için açılan davanın büyük olasılıkla son duruşması 7 Aralık Salı günü saat 11.00’de Sultanahmet Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülecek. Türkiye Yayıncılar Birliği ve Çevbir (Çevirmenler Meslek Birliği) temsilcileri tarafından yakından takip edilen davaya Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) adına Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi Anders Heger de katılacak. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA)’nin konuya ilişkin üyelerine yaptığı çağrı metni şöyle:

2010 IPA Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü kazanan yayıncı İrfan Sancı ve Guillaume Apollinaire’nin Genç Bir Don Juan’ın Maceraları adlı kitabın çevirmeni 7 Aralık günü İstanbul’da görülecek mahkemede bir kararın çıkmasını bekliyorlar. Türk Ceza Kanunu’nun 226. Maddesine (müstehcenlik) göre yargılanan Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı Apollinaire’nin kitabının yanı sıra Ben Mila’nın Perinin Sarkacı ve P.V’nin Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları adlı kitaplarını yayınlamaktan 9 yıl hapis cezası ile karşı karşıya."



IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Sözcüsü Bjørn Smith-Simonsen konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Eğer yayıncı İrfan Sancı ve çevirmeni yarın görülecek mahkemede mahkûm edilirse IPA Türkiye’yi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesini, Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin (ICCPR) 19. Maddesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (ECHR) 10. Maddesini ve Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın 11. Maddesini ihlal etmiş sayacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi Apollinaire’nin yasaklanmasından dolayı zaten mahkûm etmiş durumda. Bu sebeple İrfan Sancı ve çevirmenin 7 Aralık’ta beraatını talep ediyoruz” diyor.

Mayıs 2010’da Galatasaray ve Bahçeşehir Üniversiteleri’nin söz konusu kitapların “edebi eser” olduklarına ilişkin verdikleri bilirkişi raporuna rağmen, Mahkeme kitapların edebi ya da müstehcen olduklarına karar vermesi için 1927 yılında kurulan Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na gönderdi.

 

IPA’yı yarın görülecek duruşmada temsil edecek olan Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi Anders Heger: Sansürcü bir hava esiyor. Üstelik bütün bunlar Türkiye’nin daha Şubat 2010’da, 1999 yılında Rahmi Akdaş tarafından yayınlanan Guillaume Apollinaire’nin başka bir kitabı olan “On Bir Bin Kırbaç”ı yine 226. Maddeye dayanarak yasaklaması ve toplatması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10. Maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm olduğunu düşünürsek daha da şaşırtıcı.” dedi.

Şubat 2010’da Avrupa İnsan Hakları mahkemesi “On Bir Bin Kırbaç” hakkındaki sansüre ilişkin “Avrupa edebi mirasına ait bir esere kamu erişimini engellendiği” kararına vardı.

IPA hakkında:

Uluslararası Yayıncılar Birliği (The International Publishers Association-IPA) kitap ve dergi yayıncılığının tüm yönlerini temsil eden uluslararası bir meslek birliğidir. 1896’da kurulan IPA’nın misyonu yayıncılığı korumak ve teşvik etmek, ekonomik, kültürel ve politik gelişim için bir güç olarak yayıncılığa ilişkin farkındalık yaratmaktır. IPA; sansür, telif hakları ihlalleri, okuma-yazma oranının düşüklüğü ve yayınlama özgürlüğü gibi konularda tüm dünyada aktif olarak mücadele vermektedir. IPA insan haklarını temel alan mesleki bir kuruluştur. ”

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.