Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (28 Nisan 2015)



Toplam oy: 504

Başbakan Davutoğlu’na hakarete beraat

Başbakan Davutoğlu’nun Samsun ziyareti sırasında, 3 öğrenci bir üst geçide, “Davutoğlu defol. Karadeniz’den Kobani’ye sürüyor mücadelemiz. SDP, DEV-LİS” yazılı pankart astı ve bunun fotoğrafını sosyal medyada paylaştı. Olay üzerine haklarında dava açılan öğrenciler beraat etti.
Sanıklar hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme, yöneltilen fillin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle 3 sanığın beraatına karar verdi. 
Sanıklardan Mert Deniz Ö. daha önce de bir arkadaşı ile dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu, üzerinde ‘Atış serbest, hedef Tayyip’ yazılı fotoğrafa dart attıkları iddiasıyla hakim karşısına çıktı ve arkadaşı ile birlikte beraat etti.
28 Nisan 2015 / radikal.com.tr
Türkiye’de Yolsuzluk raporu açıklandı

Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de Yoksulluk: Neden, Nasıl ve Nerede? ” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Türkiye’nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların %67’si, son 2 yıl içerisinde yolsuzluğu arttığının, %54’ü ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde yolsuzluğun artacağını düşünüyor.
Yosuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık, katılımcıların %55’i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor. Sonuçlar, dokunulmazlık ve cezasızlığın yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirdiğine işaret ediyor.
Raporun tamamı için: http://t24.com.tr/files/20150427140820_arastirma-sonuçlari.pdf
27 Nisan 2015 / t24.com.tr
Tahliye kararı veren hakimler açığa alındı

Örgüt yöneticisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile birlikte tutuklanan ve aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu çoğu polis 70 kişi hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nce tahliye kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz ve İlamat Bürosu, 70 tutuklu ile ilgili tahliye müzekkerelerini mahkemeye iade etti. HSYK,  tahliye kararını veren iki hakimi açığa aldı ve kararla ilgili inceleme için iki başmüfettiş görevlendirdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında “tahliye kararının görevsiz ve yetkisiz mahkemeler tarafından, usul hükümleri hiçe sayılarak verildiği ve yok hükmünde olduğu" ifadelerine yer verildi.
32. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Tahliye kararları yerine getirilsin’ diyerek kararında ısrar etti. İstanbul İnfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu ise tahliye yazısını yine iade etti.
27 Nisan 2015 / antenna-tr.org
Basın açıklamasına katılan öğretmen açığa alındı

Eskişehir’de görev yapan Eğitim-Sen üyesi İngilizce öğretmeni Hatice Yüksel, hakkında yürütülen soruşturma sonucunda açığa alındı.
31 Mart Çağlayan Adliyesi eylemi ile ilgili yapılan basın açıklamasında gözaltına alınan arkadaşları için bir yürüyüşe katılmakla suçlanan Yüksel, polis tarafından gözaltına alındı, savcılığa ifade vermesinin ardından serbest bırakıldı. 
Yüksel, açığa alınmasının ardından bir mektup yazarak daha öncesinde de kendisine ve meslektaşlarına yönelik idareciler tarafından uygulanan baskıları dile getirdi. Yaşadıklarının, AKP’nin ‘Yeni Türkiye’ söyleminin somut karşılığına denk düştüğünü söyledi.
Yüksel’in açığa alınmasına karşı bir imza kampanyası başlatıldı. Ayrıca Yüksel, 8 Mayıs Cuma günü saat 17.00’da Valilik önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.
25 Nisan 2015 / sendika.org
‘Halay cezası’ onaylanırsa bebeğiyle hapse girecek

Dünya Barış Günü’nde Bursa’da düzenlenen mitinge katılan Semra Getiren Gören hakkında, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. 
Gören ile birlikte 16 arkadaşı “PKK/KCK’nin talimatıyla örgütsel içerikli marşlar eşliğinde halay çektikleri” iddiasıyla yargılandı. Gören, 10’ay hapis cezasına çarptırıldı, cezasının kesinleşmesi halinde 2 aylık kızı da kendisiyle birlikte hapse girecek. 
İç Güvenlik Yasası’nın ardından bu tür davaların açılacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Gören, "Ama daha 2 aylık çocuğa da cezaevi görüneceğini tahmin edemiyorduk. 2 aylık çocuğu cezaevine atmak, ne vicdana sığıyor, ne de merhametli bir durumdur” dedi.
24 Nisan 2015 / evrensel.org
Agos’a siyah çelenk ve tehdit

1915 Ermeni kıyımının 100. yıl dönümünde Milliyetçi Türkiye Partisi ve Turan Ocakları isimli gruplar Agos gazetesinin önüne siyah çelenk bıraktı. "Yurtta sulh yoksa cihanda sulh bırakmayacağız" sloganı ile yapılan eylemde, Agos gazetesinin kısa süre önce taşındığı ofisin önüne iki siyah çelenk bırakıldı. MTP ve Turan Ocakları adına iki kişi binanın önünde bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın videosu 'Bir gece ansızın Agos Gazetesi'ndeyiz’ başlığıyla grupların facebook sayfalarında paylaşıldı. 
24 Nisan 2015 / t24.com.tr
Berkin Elvan klibine soruşturma
Gezi olayları sırasında yaralandıktan 9 ay sonra ölen Berkin Elvan için Sanat Meclisi grubu üyesi sanatçıların “Berkin için 11 Mart’ta hayatı durdur” sloganı ile çektiği klibe soruşturma başlatıldı.
Video ile ilgili yapılan ‘Halkı sokağa çağırıyorlar’ şikâyeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu klibi inceledi.  İncelemenin ardından sanatçılar hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan soruşturma başlatıldı.
Savcılık 11 sanatçıyı ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne davet etti. Öte yandan klipte yer alan sanatçılar kendilerine hakaret edildiği ve hedef gösterildikleri gerekçesiyle bazı gazetecilerden şikâyetçi oldular.
24 Nisan 2015 / antenna-tr.org
RTÜK'ten 20 kanala Mehmet Selim Kiraz cezası
RTÜK, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adalet Sarayı’nda 2 DHKP-C'li tarafından rehin alınarak öldürüldüğü olaya ilişkin getiren yayın yasağını deldiği gerekçesiyle 20'ye yakın kanala ceza verdi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın ve savcıyı rehin alan 2 DHKP-C'linin öldürülmesiyle sonuçlanan rehine olayı sırasında Başbakanlık tarafından yayın yasağı getirilmişti. RTÜK ilgili yayın yasağını deldiği gerekçesiyle 20'ye yayın kanala oy çokluğu ile ceza verdi. RTÜK, bu kanalların geçen ayki reklam gelirlerinin yüzde ikisine el koyma kararı aldı. Karara CHP kontejanından seçilen Ali Öztunç, Süleyman Demirkan ve HDP kontejanından seçilen  Ersin Öngel muhalefet ettiler.
22 Nisan 2015 / t24.com.tr
Avukat Kılıç’a Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklama
Avukat Umut Kılıç, Adalet Bakanlığı’nda girdiği hakimlik mülakat sınavında yaşanan tartışma sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.
İddiaya göre Kılıç, “Siz zaten beni almayacaksanız neden boşuna yoruyorsunuz, Faşist Erdoğan’ın adamlarısınız” dedi.
Olay üzerine komisyon üyeleri tutanak tuttu ve avukat gözaltına alındı. Cumhurbaşkanının yanı sıra kamu görevini yapan kişilere de hakaret suçlamasıyla savcılığa sevk edilen Kılıç, savcılığın talebi üzerine Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.
22 Nisan 2015 /sendika.org
AYM’den iki önemli karar

Anayasa Mahkemesi (AYM) büyük itirazlara rağmen yürürlüğe sokulan İç Güvenlik Paketi’ne yönelik CHP tarafından açılan iptal ve yürütmeyi durdurma davası ile ilk kez Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek verilmesini öngören düzenlemenin iptali istemiyle açtığı iki ayrı davayı gündemine aldı.
AYM, iki başvurunun ilk incelemesini yaptı ve esasa geçilmesine karar verdi.
22 Nisan 2015 / sozcu.com.tr
‘Ampul Tayyip’ şarkısına soruşturma

Trabzon’da ‘Ampul Tayyip‘ şarkısını söyleyen 37 genç hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
Aynı şarkıyı söyledikleri için Bursa’da yargılanan dört genç, Fransa’da Cumhurbaşkanı için “Defol zavallı aptal” diye pankart açan protestocuyu suçsuz bulan AİHM kararı dayanak gösterilerek beraat etti.
Bursa’daki kararda, “Ampul, liboş, işbirlikçi, otobüse bin, YGS’ye gir’ şeklindeki sözlerin demokratik tahammül sınırları içerisinde kalması gerektiği…” belirtildi.
22 Nisan 2015 / diken.com.tr
AİHM’in Cemevleri kararı kesinleşti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cem Vakfı’nın cemevlerinin de cami, kilise ve sinagoglar gibi elektrik faturasından muaf tutulması talebini reddeden Türk mahkemesinin 'ayrımcılık' yaptığına karar verdi. Mahkeme şimdi de Türkiye’nin bu karara yönelik itirazını reddetti. 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın yasal eşitliği ele alan ve inanç özgürlüğünü koruma altına alan maddelerine atıfta bulunan AİHM, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevleri ve Alevilik yönünde açıklamalarına da değindi.
Davayla ilgili görüşlerini paylaşan Yargıç A. Sajo, "Elektrik faturalarının ödenmesi meselesi, aslında ‘devletin tarafsızlığı’ ilkesinin ihlal edilmesiyle yakından ilgilidir” dedi ve ihlalin faturaların ödenmesiyle onarılamayacağını söyledi.
22 Nisan 2015 / aljazeera.com.tr
Adana Valisi Zaytung haberini ciddiye aldı

Zaytung adlı internet sitesinin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’la ilgili haberini paylaşan üniversite öğrencisi Meral Tutcalı, 1 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 
Tutcalı, “Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, özerkliğini ilan etti. RTE’den daha forslu..” ifadesinin yer aldığı, Zaytung haberini paylaştı. Bu tweet’i nedeniyle iki kez evi polislerce basıldı ve hakkında, Coş’un şikayetiyle dava açıldı.
Mahkeme, Tutcalı’yı, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan 1 yıl hapse mahkum etti. Ceza iyi halden 10 ay hapse indirilirken, Tutcalı’nın sabıkası olmaması nedeniyle hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Tutcalı’nın avukatı Remzi Ümit Atay, karara itiraz edeceklerini belirtti. Meral Tutcalı da beraat beklediklerini ancak mahkeme kararını duyunca çok şaşırdığını söyledi. 
22 Nisan 2015 / diken.com.tr

Kaynak: Antenna
Görsel: Onur Aşkın

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.