Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Geçen haftanın düşünce özgürlüğü ihlalleri (1 Nisan 2011)



Toplam oy: 1038

Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı yayınlanmamış kitabı savcılık tarafından İthaki Yayınevi, Radikal gazetesi ve çeşitli yerler basılarak aranmış, kopyalandıktan sonra orijinalleri silinerek yok edilmişti. Savcılık henüz basılmamış kitabı “Örgütsel Doküman”, teslim etmeyenleri de “Suçlu”  ilan etmişti. Gelişmeler üzerine onbinlerce insan internet üzerinden “Ahmet Şık’ın kitabı ben de de var” diyerek kendini ihbar etti.

 

Düşünce Suçuna (!?) Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan, orijinali internette yayınlanan kitabı savcılığa yollamaya, bu “suçu” paylaşmaya ve sivil itaatsizlik eylemine katılmaya davet ediyor.

 

 


 

 

 
BDP’nin ‘Sivil itaatsizlik’ eylemlerinde tutuklama kararı

 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde BDP’nin başlattığı ‘sivil itaatsizlik’ eylemlerine katılan, aralarında İlçe Başkanı Ömer Turgay’ın da bulunduğu 12 kişi tutuklandı. BDP İlçe Örgütü Özgürlük Meydanı’nda “demokratik çözüm çadırı” kurmuş; çadıra yapılan baskında 12 kişi gözaltına alınmıştı. Kızıltepe Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla, BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Ömer Turgay ile Hakkı Turgay, Mehmet Salih Bışaroğlu, Reşit İpek, Ramazan Ay, Mehmet Sıraç Vural, Servet Turgay, Hayrettin Akansel, Celal Kurga, Hasan Aşa, Mehmet Siraç Koluman ve Fahri Doğan “terör örgütünün propagandası yapma” ve “polise mukavemet” suçlamalarıyla tutuklandı.

 

 



Orhan Pamuk tazminata mahkum edildi

 

 

Ergenekon davası sanığı Kemal Kerinçsiz ve şehit asker yakınlarının Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’a açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme Pamuk’u ''30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük" sözleri nedeniyle tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararına göre Pamuk, 6 kişiye toplam 6 bin TL tazminat ödeyecek.

 

 Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, daha önce davacıların suçtan zarar görmedikleri gerekçesiyle iki kere davayı reddetmişti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise "Her Türk vatandaşının dava açma hakkı bulunduğuna" karar vererek dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

 

 



8 Mart davası

 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü eyleminin tertip komitesi mahkemeye çıktı. 6 Mart 2010 günü İstanbul Kadıköy'de düzenlenen miting hakkındaki dava, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla açıldı. Komite üyeleri kutlamalar esnasında PKK lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atılmasına engel olmamakla suçlanıyor. Kadıköy 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tertip komitesi üyeleri Rahime İldemir Bayrak, Çiğdem İlker, Ezgi Üçkardeşler, Hacer Akar, Canan Ari, Gülistan Taşkıran ve Meliha Varışlı'nın, TCK'nın 53 ve 54. maddeleri uyarınca cezalandırılması isteniyor. Davanın bir sonraki duruşması 12 Temmuz’da görülecek.

 

 



Öykü ve karikatüre hapis cezası

 

 

Güney Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdür Aziz Özer, derginin 51. Sayısında yer verdiği öykü ve karikatür sebebiyle mahkum edildi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Özer’e “PKK propagandası yaptığı” gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.  İddianamede, Mehmet Söğüt’ün “İnanılmaz Bir Direnişin Üç Günlük Hikayesi” başlıklı öyküsünde yaralı bir örgüt üyesinin teslim olmamasından övgü ile bahsedildiği, Meray Ulgen’in karikatüründe de ay yıldızlı bir mezarın üstüne “Niyazi Şehit” ibaresi konarak insanların hiç uğruna öldüğünün ima edildiği ifade ediliyor; bu şekilde örgüt propagandası yapıldığı ileri sürülüyor.

 

 



İlk sayısı yasaklandı

 

 

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Özgür Halk ve Demokratik Modernite dergisinin Mart-Nisan-Mayıs 2011 tarihli ilk sayısı hakkında yasaklama, toplatılma ve el konulma kararı verdi. Kararda Cengiz Çandar'ın "Abdullah Öcalan'ın İmralı serüveni dikkatle, satır satır, sözcük, sözcük bu kitapta okunduğu vakit bir çok yerleşik kanaat sarsılacak, muhtemelen yerle bir olacak" ibarelerine yer verilerek yasadışı PKK örgütünün propagandasının yapıldığı ifade ediliyor. Ayrıca "PKK lideri Abdullah Öcalan" denilerek Öcalan'dan lider olarak bahsedildiği, Öcalan'ın fikir ve düşüncelerine yer verildiği, toplatma ve yasaklama kararı verilen yayınlardan alıntılar yapıldığı, Türkiye'nin Güneydoğusu'ndan Kürdistan olarak bahsedildiği belirtiliyor.

 

Derginin Yazı İşleri Müdürü Deniz Köken e-posta yoluyla yaptığı duyuruda kararın Anayasa’nın ifade özgürlüğünü güvence altına alan maddelerine aykırı olduğunu söylüyor. Hakkında herhangi bir mahkeme kararı bulunmayan “Öcalan'ın İmralı Günleri” adlı eserin yasak yayın kapsamında değerlendirildiğini söyleyen Köken, tüm yayın organlarında kullanılan “PKK lideri Öcalan” tabirinin keyfi yorumlandığını belirtiyor. Köken, Başbakan Erdoğan Kürdistan Federe Bölgesi’ne giderken Kürdistan teriminin yasaklama kararına gerekçe sayılmasına dikkat çekiyor ve kararı ifade özgürlüğünün açıkça ihlal edilmesi olarak değerlendiriyor. 

 

 



Berktaş davası kitap oldu

 

 

Nevin Berktaş’ın “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle yargılanmasına sebep olan “İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler” kitabının dava dosyası yayınlandı.

 

Hâlâ Bakırköy Cezaevi’nde tutulan yazar Nevin Berktaş’ın davası sebebiyle Türkiye, ifade özgürlüğü hakkını hukuka aykırı şekilde engellediği gerekçesiyle yazara ve yayıncı Elif Çamyar’a 15 bin avro (yaklaşık 30 bin TL) tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

 

AİHM, "silahlı örgüt propagandası yaptıkları" iddiasıyla mahkum edilen Berktaş’ın davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüne dair 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

 

 


 


Ayhan Çarkın serbest bırakıldı

 

Yaptığı itiraflar üzerine hakkında inceleme başlatılan ve gözaltına alınan eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın serbest bırakıldı. Çarkın basına verdiği demeçlerde görev yaptığı operasyonlar sırasında çok sayıda yargısız infaz yapıldığını söylemişti. Mahkeme, ''adam öldürmek'' suçundan tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Çarkın'ın serbest bırakılmasına karar verdi.

 

Çarkın operasyonlardan Özel Harekat Dairesi Eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Mehmet Ağar'ın sorumluluğu bulunduğunu belirtmiş; Hakikat Komisyonu kurulması halinde tanığı olduğu olayları anlatacağını ifade etmişti. Çarkın Susurluk davasında 4 yıl hapse mahkum olmuştu.

 

 


 

Dergi baskını kovuşturulmayacak

 

24 Aralık 2010’da saat 04:00 civarında Haftalık Yürüyüş dergisinin yayına hazırlandığı Ozan Yayıncılık bürosuna helikopter eşliğinde baskın düzenlenmişti. Baskın esnasında büroya verilen maddi zarar hakkında yapılan şikayet “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Şişli Cumhuriyet Savcısı Sait Kunt imzalı kararda işlemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına istinaden gerçekleşmiş olduğu ifade edildi. bianet'in yaptığı habere göre Avukat Oya Aslan, büro kapısının kirişlerinden söküldüğünü, bilgisayarların ve duvarların zarar gördüğünü ve kitaplara zabıt tutulmadan el konulduğunu söyledi. Kararda  "maddi delillerin yok edilmesi için" işyerinin kapısı kırılarak içeri girildiği ve iş yerine verilen zarar “hukuka uygun” olduğu belirtiliyor.

 

 



Hasip Kaplan mahkum oldu

 

 

Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" iddiasıyla 6 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. bianet’e konuşan Hasip Kaplan sözlerinin eleştiri özgürlüğü kapsamında olduğunu ve gerekirse AİHM’ye gideceğini belirtti. Kaplan, “Davacı Başbakan, yargıç Yarsav üyesi, davalı da BDP'li olunca sonuç budur” dedi.

 

Hasip Kaplan’ın mahkum olmasına sebep olan sözleri şunlardı:

 

“Başbakan nutuk atıyor ama iki otobüs üniversite öğrencisinin üstüne polisi biber gazıyla saldırtıyor, genç kadınlar düşük yapıyor. Biz böyle bir ülkeyi, böyle bir fotoğrafı İstanbul'da gördük, Siyasal Bilgiler'de gördük, Bugünde Silopi'de gördük. Ey Erdoğan! Yürekliysen, mertsen gel barajı kaldır, beraber seçime girelim."

 

 



ABD karikatür soruşturmasına yardım etmedi

 

 

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) Kanuni Kampüsü’nde Erdoğan’ın yüz portresi üzerine domuz resmi yerleştirilmiş karikatürler bulunması üzerine soruşturma başlatıldı. Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, dağıtılan bildirilerin üzerinde yer alan gmail uzantılı e-posta adresinin peşine düştü. Savcı Ömer Gündoğdu, e-posta adreslerinin IP numaralarının belirlenmesi için ABD Adalet Bakanlığı’ndan yardım istedi. Savcılığın ‘Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması’ hükümlerine dayanarak yaptığı isteği ABD Adalet Bakanlığı reddetti. ABD Adalet Bakanlığı bu isteği geri çevirdiği yazısında, hakaret soruşturmasına temel alınan talebin ABD Anayasası tarafından korunan ve asli haklar kabul edilen konuşma özgürlüğü ilkelerini töhmet altında bıraktığını belirtti.

 

 



Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 

 

Sanık                                           : Mehmet Tursun

Mahkeme ve duruşma tarihi : Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 4 Nisan 2011 Saat: 10:30

 Açıklama                                  : Mehmet Tursun TCK 301. maddeyi ihlal ettiği iddiasıyla Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sırasında yaptığı savunma nedeniyle yargılanıyor. Tursun duruşmada, "hukuk ve adaleti itibarsız hale getirmeye benim hakkım olmadığı gibi başkasının da haklı olmadığını düşünüyoruz, bu hakim olur, savcı olur, avukat olur fark etmez." demişti.

 

Sanık                                         : Orhan Miroğlu, Tuncer Bakırhan, Sedat Yurttaş, Leyla Zana ve 30 kişi

Mahkeme ve duruşma tarihi: Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 5 Nisan 2011 Saat: 09:00

Açıklama                                  : İlgili dava, kapatılan Demokratik Toplum Parti (DTP)'nin yöneticisi ve üyesi olan 34 kişi hakkında kapatma davasına konu yapılan olaylar nedeniyle açıldı. Orhan Miroğlu ise söz konusu davada 2007 Newroz mitingi sırasında yaptığı konuşma nedeniyle yargılanıyor.

 

Miroğlu, DTP Genel Başkan Yardımcısıyken 25 Mart 2007'de yaptığı ve bu davanın açılması için gerekçe olarak gösterilen konuşmadan dolayı 'örgüt propagandası' yaptığı gerekçesiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. 11 Nisan'da mahkeme, Miroğlu'nu iki yıl bir ay hapse mahkum etmişti. Dosya Yargıtay'da.

 

 


 

                                                               
Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 

Murat Karayılan'ın mayın açıklamasını "KCK yürütme konseyi başkanı Murat Karayılan: Gerillanın basmalı mayın kullanma yöntemi yoktur" başlığıyla haberleştiren Batman Gazetesi Yazı İşleri müdürü Ercan Atay hakkında açılan davaya Batman Sulh Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma ertelendi. Bir sonraki duruşmanın tarih ve saat bilgisine ulaşılamadı.

 

Akşam gazetesinin eski editörü Semra Pelek ve gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Dolu hakkında, gazetenin 5 Ocak 2010 tarihli sayısında yayınlanan "Fırtına'ya, Aydın Doğan, Rahmi Koç ve Akçakoca sorusu" başlığıyla başlayan ve 16. sayfada devam eden "Reddediyorum, lanetliyorum" başlıklı haberi nedeniyle açılan davaya Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma 11 Ağustos 2011, saat 11:00’e ertelendi.

 

Güney Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aziz Özer, derginin 51. Sayısında yer verdiği "İnanılmaz Bir Direnişin 3 Günlük Hikayesi" ve "Hakim" başlıklı öykü ile dergiye çizilen bir karikatür nedeniyle İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan “PKK propagandası yaptığı” gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

 

 

Sizlerden alacağımız bilgiler ÇeTeLe ( http://www.antenna-tr.org/Sites.aspx?SiteID=14 )  tutmak ve Türkiye’deki ifade özgürlüğü pratiğini gözler önüne sermek için çok önemli. Bize ifade özgürlüğü davalarına ilişkin bilgi aktarımınızı bekliyoruz…

 

 

İfade özgürlüğü ile ilgili olaylara ilişkin haberleri (http://www.antenna-tr.org/sites.aspx?SiteID=29) takip edebilir ve haftalık bültene ulaşabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.