Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Geçen haftanın düşünce özgürlüğü ihlalleri (8 Temmuz 2011)



Toplam oy: 864

Türkiye AİHM’de mahkum oldu

 
Burdur Cezaevi’nde güvenlik güçlerinin kötü muamelesinden şikayet eden sanıkların duruşmalara girmeyeceklerini söylemeleri üzerine 5 Temmuz 2000’de jandarma cezaevine operasyon düzenlemişti. Operasyonda, onlarca kişi işkence gördü, 60 kişi yaralandı. Veli Saçılık’ın kolu cezaevi duvarını yıkan kepçenin darbesiyle koptu. Avrupa İnsan Mahkemesi (AİHM), operasyon sebebiyle Türkiye’yi mahkum etti.  AİHM, Türkiye’nin ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “kötü muamelenin yasaklanması ve etkili soruşturma hakkıyla” ilgili 3. maddesini ihlal ettiği hükmünü verdi. Başvuruda bulunan 24 kişiye 20’şer bin Euro tazminat ödenmesini isteyen AİHM, operasyon sırasında kolu kopan Veli Saçılık’ın başvurusuyla ilgili kararını ise Türkiye’deki tazminat davalarının devam ettiği gerekçesiyle ileri bir tarihte vereceğini açıkladı.

 

 


 

 

 ‘İntihar eden asker’ davasında da mahkumiyet

 
Türkiye, 2004 yılında askerlik yaparken intihar ettiği söylenen oğullarının öldürüldüğünü savunan Abdurrahman Metin ile Remziye Metin’in açtığı davada da mahkum oldu. AİHM davada, yaşam hakkının ihlal edildiği ve etkin soruşturma eksikliği gerekçesiyle toplam 19 bin euro tazminat ödenmesine hükmetti.

 

 


 

 



Katliam anmasına sıfır tolerans

 
2 Temmuz’da, 37 kişinin yanarak öldüğü Sivas katliamının yaşandığı eski Madımak Oteli önünde anma yapmak isteyen gruba polis müsaade etmemiş, gruba gaz bombalarıyla müdahale edilmişti. Müdahalenin ardından etkinliği düzenleyenler hakkında soruşturma başlatıldı. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak, etkinliğin valilikçe yasaklanan bir alanda yapılması gösterildi. Etkinliği tertipleyen Demokrasi Platformu Başkanı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Temsilcisi Hidayet Yıldırım, komite üyeleri Hacı Bektaş Veli Derneği Şube Başkanı Cahit Albayrak, Alevi Kültür Derneği yöneticisi Niyazi Erden, Eğitim-Sen Şube Başkanı İbrahim Erdoğan, ÖDP İl Başkanı Muzaffer Deniz, EMEP İl Başkanı Cevat Aktaş ve CHP İl yöneticisi Hüseyin Erol hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Demokrasi Platformu üyeleri ifadelerinde anma etkinliğinden dolayı yürüyüş yapıldığını ve bunun anayasal bir hak olduğunu ifade etti. Tertip Komitesi üyeleri hakkında, 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 15 bin ile 30 bin liraya kadar ağır para cezası talep edilecek.

 

 


 

 

Toplatılma kararı bulunmayan kitaba el kondu

 
22 Haziran’da İstanbul'da İnsan Kitabevi'ne, ertesi gün de Iğdır'da Serhat Kitap Kırtasiye'ye giden polis memurları Cengiz Kapmaz’ın “Öcalan’ın İmralı Günleri” adlı kitabına el koydu. İnsan Kitabevi ve İthaki Yayınevi yetkilileri bianet'e verdikleri demeçte polisin, Kahramanmaraş 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı gerekçe gösterdiğini söylediler. Söz konusu karar Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü'nün Elbistan E tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan bir mahkuma yurtdışından gönderilen 15 kitabın sakıncalı olup olmadıklarına dair inceleme istemi üzerine verilmiş. Mahkeme, hakkında toplama kararı verilen sekiz kitabın yanı sıra, herhangi bir hüküm giymemiş, Kapmaz’ın kitabı dahil yedi kitap hakkında görüş bildirmiş. Kararda bu kitaplar için “Haklarında daha önceden toplatılma kararı bulunmayan, fakat içerik itibariyle PKK terör örgütünün propagandasını içeren” denilerek dağıtılmaları ve satışlarının engellenmesi, ayrıca mevcut kopyalarına el konulması kararı verilmiş.

 


 

 

Dernek haberine terör davası

 
Demokratik Kültür Sanat Derneği’ne ilişkin iki haber yapan Antakyalı gazeteci Murat Altınöz’e derneğe yönelik operasyon kapsamında dava açıldı. Gazeteci, ‘örgüt üyesi olmak’, ‘basın yoluyla suç ve suçluyu övmek’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla Adana Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
 

 


 

 

Haber olunca sergiden kaldırıldı

 

Aydınlık gazetesi, 23 Haziran’da, sergide yer alan Extramücadele’nin minareli Anıtkabir heykelini “1. İstanbul Yaz Sergisi'nde skandal” başlığıyla haberleştirince eser sergiden kaldırıldı. Radikal gazetesinin haberine göre, Galeri Non tarafından temsil edilen ve Extramücadele adıyla işler üreten Memed Erdener, eserinin kaldırıldığını sergi küratörünün galerisine attığı bir e-mail ile öğrendiğini söyledi. Galeri Non'un sahibi Derya Demir ise heykelin kaldırılmasını otosansür olarak nitelendirdi.

 


 

 

Konuşmakta zorlanan Akbay ‘örgüt propagandası’yla suçlanıyor

                                                         
Bitlis'in Tatvan ilçesinde 16 Nisan 1985'de Irak'ta hayatını kaybeden PKK mensubu oğlu Mehmet Rauf Akbay için mevlide katılan 102 yaşındaki Lalihan Akbay hakkında soruşturma açıldı. Bianet’e konuşan oğlu Tevfik Akbay annesine 16 Nisan 2011'de Tatvan'da bulunan Demokratik Çözüm Çadırı'nda düzenlenen mevlitte basın mensuplarına yaptığı açıklamalar nedeniyle soruşturma açıldığını, ancak annesinin çok zor konuştuğunu, neredeyse hiç işitemediğini ifade etti.

 


 

 

Askeri mahkemeye itiraz

 
24 Aralık 2009'da gözaltına alınan ve tutuklanan vicdani retçi Enver Aydemir'e askeri cezaevinde kötü muamele yaptığı iddiasıyla yargılanan Maltepe Cezaevi Müdürü Albay M.Ö. ile nöbetçi astsubay İ.S, 4 Temmuz’da görülen duruşmaya katılmadı. Adil yargılanma yapılmadığı gerekçesiyle mahkemeyi reddeden Aydemir’in avukatlarından Müşir Deliduman bianet’e verdiği demecinde sanık askerlerin mahkemede hazır bulunmalarını talep ettiklerini söyledi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesine göre, mahkemeye gelmeleri durumunda kendilerinin sanıklara soru sorma haklarının olduğunu ifade eden Deliduman, sanıkların mahkemeden kaçırıldığını iddia etti. Deliduman, askeri mahkemede komutanın astları tarafından yargılandığını belirterek bunun eşitlik ilkesini bozacağını söyledi. Ayrıca, sanıkların ‘asta fena muamele’ suçlamasıyla yargılandıklarını, halbuki ‘işkence’ ithamıyla yargılanmaları gerektiğini savundu. Tarafsızlık ilkesinin bozulduğunu ileri süren Aydemir'in avukatları, mahkemeyi reddettiler. Konuyu Kuzey Saha Deniz Komutanlığı'na gönderen mahkeme buradan çıkacak kararı bekleyecek.

 

 


 

 

 

 Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 
·         Şebnem Korur Fincancı ve Adnan Demirci’nin www.taraf.com sitesinde yapılan röportaj nedeniyle, TCK 125 ile 131’den yargılandıkları dava Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, sitenin editörüne tebligat yapılamadığı için 27 Ekim, saat 11:55’e ertelendi.


·         28- 30 Ekim 2010 tarihleri arasında Radikal gazetesinde yayınlanan Murat Karayılan röportajı sebebiyle TMK 7/2. maddeden, ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla yargılanan Ertuğrul Mavioğlu ile Hasan Kılıç’ın davasının ilk duruşması Beşiktaş 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların savunma yapmasının ardından duruşma 26 Ekim 2011, saat 09:30’a ertelendi.

·         ‘Yumuşak Makine’ kitabının yayıncısı İrfan Sancı ile çevirmeni Süha Sertabiboğlu hakkında TCK 226’dan, kitabın müstehcen içeriği olduğu gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Sultanahmet 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların savunma yapmasının ardından duruşma 11 Ekim 2011, saat 09:30’a ertelendi.

·         Şebnem Korur Fincancı ve Barış Yarkadaş’ın  www.gercekgundem.com adlı sitede yapılan röportaj nedeniyle TCK’nın 125 ve 131. maddelerinden yargılandıkları dava Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakimin olmaması sebebiyle duruşma 14 Eylül, saat 15:30’a ertelendi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.