Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Google'a Adli Engel



Toplam oy: 982

 

Google’ın  milyonlarca kitabı çevrimiçi olarak kullanıcılara sunacağı Book Search davası ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yazarlar Sendikası ve Amerikan Yayıncılar Birliği’nin açtığı davaya bakan Yargıç Denny Chin Google’ın gelen tepkiler üzerine yeniden düzenlediği sözleşmesinin “yeterli, adil ve makul olmadığını” söyledi. 

 

 

Google, daha önce milyonlarca kitabın taranarak internete koyulacağı bir çevrimiçi kütüphane projesine girişmiş, bunun telif hakları konusunda yaratacığı sorunlar ve güvenlik açıkları eleştirilerinin ardından hazırladığı yeni sözleşmede yazarlara başvuru ile uygulamanın dışında kalma hakkı tanımıştı. Başvuru için bir son tarih olan 2010 sonuna kadar 6500 yazar bu hakkı kullandı. Ancak Yargıç Chin’e göre sözleşme yine de “Google’a tüm kitaplardan telif hakkı sahiplerinden izin almasına gerek olmadan kullanma yetkisi” verdiği için “yeterli, adil ve makul” değil. 

 

 

Yazar Temsilcileri Kuruluşu’nun başkanı Anthony Goff “Google yazarların uygulamadan çıkmak değil katılmak için başvurusuna dayalı bir sistemin mümkün olmadığını söylüyordu. Şimdi blöf yapıp yapmadıklarını görmek eğlenceli olacak” yorumunu yaptı. 

 

 

Yazar Ursula La Guin kendisinin başlattığı ve pek çok yazarın katıldığı imza kampanyası dilekçesinde konuyla ilgili olarak,  “Bilginin ve edebiyatın halk kütüphanelerinde olduğu gibi parasız ve herkese açık şekilde yayınlanması elektronik medyada da mümkündür ve olmalıdır. Bütün yazarlar bunu umut eder. Fakat yazılı materyalin kullanımının onu yazan ya da hak sahibi tarafından kontrol edilmesini sağlamadan bunu elde edemeyiz” diyordu.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.