Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

IMPAC Dublin’in sahibi McGregor



Toplam oy: 881

Britanyalı romancı Jon McGregor, Köpekler Bile adlı kitabıyla çağdaş dünya edebiyatının en saygın ödülleri arasında gösterilen Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü ve 100 bin avro tutarındaki para ödülünün sahibi oldu.



2002’de ilk romanı Önemli Şeylerden Kimse Söz Etmezse ile Booker Ödülü’ne aday gösterilerek edebiyat dünyasına sağlam bir giriş yapan McGregor, Köpekler Bile’nin ilham kaynağı olarak James Kelman ile William Faulkner’i gösteriyor. Kelman ile Faulkner’in anlatım tekniğine sunduğu yeniliklerden faydalanan McGregor, pek çok acıya tanıklık eden yarı soyut manzara ile ayakları tarihî tecrübelerle bezeli yere sağlam basan karakterler arasındaki dengeyi ustalıkla kotarıyor.

 

Mike McCormack, Tim Parks ve Elizabeth Nunez gibi isimlerden oluşan seçici kurul, Köpekler Bile için “gözü kara bir deney” ve “anlatım teknikleri bakımından başyapıt” ifadelerini kullandı. McGregor’un kitapları Türkiye’de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor. Bu arada McGregor Twitter hesabından çok mutlu olduğunu yazdı.

 

 

 

 

 

Orhan Pamuk da almıştı

 

 

IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü’nün adayları 45 ülkedeki 162 halk kütüphanesinin önerdiği romanların değerlendirilmesiyle belirleniyor ve eserler uluslararası seçici kurulun dikkatine sunuluyor. Uluslararası Dublin Impac Edebiyat Ödülü'nü 2003 yılında Benim Adım Kırmızı ile Orhan Pamuk almıştı.

 

Kaynak: Taraf

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.