Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İşte en çok çalınan kitaplar



Toplam oy: 993

Publisher Weekly, Tarihçi ve yazar Barry H. Landau'nun Maryland Tarih Kurumu'ndan milyon dolar değerindeki 60 adet belge hırsızlığı yaptığı gerekçesiyle tutuklanması, edebiyat ile ilintili başka tür bir hırsızlık üzerine bir araştırma yayınladı. En çok çalınan ve bu yüzden tezgâh arkasında sergilenmek zorunda kalan kitaplar. İşte kitapçılardan en çok çalınan yazarlar:

 

 

  

 


 

 

Charles Bukowski ve bütün kitapları


 

Bukowski açık ara en çok çalınan yazarlar listesinin başını çekiyor. The New York Observer gazetesinde yer alan bir haberde şu anekdota yer alıyor: "Aradığım birkaç Bukowski kitabınının ellerinde olup olmadığını sormak için Barnes & Noble kitabevini aradım. Konuştuğum kişi, kasa görevlilerinden biriyle konuşmam gerektiğini, çünkü bütün Bukowski kitaplarının hırsızların erişiminden uzakta olsun diye raflardan kaldırılıp, kasa arkasına dizildiğini söyledi."

 

 

 

 


 

 

William S. Burroughs ve bütün kitapları


 

 

Burroughs, Bukowski'den sonra en çok çalınan yazarlar listesinde ikinci sırada. Yazar Ron Rosenbaum ikili için 'katil arılar', ikilinin kitaplarını çalan kişilere ise 'Bukowski adamı' diyor. Rosenbaum, On the Media'da konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Kanımca, bu kitaplardaki yenilgiye uğramış, meteliksiz kahramanlarla kendilerini özdeşleştiriyorlar. Böylece, kitap çalma güdülerini bir şekilde meşru kılıyorlar.”

 

 

 

 

 


 

 

 

Jack Kerouac ve Yolda

 

En çok çalınan kitapların ortak noktası, bir tür seks ve uyuşturucu temaları etrafında şekillenen bir tür ‘özgürleşme’ ruhu taşıyor olmaları. Bu listeden sosyolojik olarak, kitap hırsızlarının büyük ihtimalle genç erkekler olduğu ve çalma ediminin kendisi ile bu kitapların konuları arasında bir bağlantı olduğu çıkarılabilir. Diğer bir deyişle, pervasız eylemler işlemek isteyen kişilerin pervasız eylemler hakkında yazılmış kitapları okumayı yeğlediği söylenebilir.

 

 

 


 

 


Paul Auster ve New York Üçlemesi

 

Auster, listedeki yazarlar arasında hala hayatta olan tek kişi. New York Üçlemesi, suç üzerine bir roman. Kitabevi sahibi Tom Cushman, “Bir rafta, 20- 30 tane New York Üçlemesi bulunuyordu. Gün sonunda raftaki bütün kitapların çalındığını fark ettik” diyor.

 

 

 


 

 

 

Martin Amis ve bütün kitapları


 

 

Arka tezgahlarda sergilenmeye mahkum olan bir diğer yazar ise Martin Amis. New York Times gazetesinde yer alan bir haberde şu yorum yer alıyor: “Bazen bir kitabın çalınacak kadar popüler olup olmadığını, ön raflara yerleştirene dek bilemezsiniz. Martin Amis kitapları ne zaman ön raflarda yerini alsa, bir anda dükkânlardan toz oluyor.”
 

 

 

 

 


 

 

 

Kütüphanelerden de İncil çalınıyor

 

Kütüphanelerde yaşanan kitap hırsızlıkları ise bütünüyle farklı nitelikler taşıyor. Brooke Gladstone, On the Media’da kütüphane hırsızlıkları ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Kütüphane hırsızlıklarında, popular kitaplardan ziyade araba tamirinden yemek yapımına kadar pratik kullanımı olan kitaplar rağbet görüyor. Bunun yanı sıra, büyücülük, UFO ve astroloji hakkındaki kitaplar da sıklıkla çalınıyor. İlgi çekici bir diğer nokta ise, İncil’in kütüphanelerden en çok çalınan kitaplar arasında yer alması.”

 

 

Kaynak: TARAF

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.