Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Joyce’un meşhur bilmecesi çözüldü: Bir pub’ın önünden geçmeksizin Dublin turu nasıl yapılır?



Toplam oy: 647

 

James Joyce’un klasikleşmiş romanı Ulysses’in başkahramanı Leopard Bloom, şehirdeki pub’ların önünden geçmeden Dublin’i bir uçtan bir uca nasıl dolaşabileceğini kara kara düşünürdü. Zaman içinde, bu ilginç muamma, yalnızca Bloom’un değil, edebiyatseverlerin de kafasını kurcalayan, eğlenceli bir soru halini almıştı.

 

 

Bu meşhur bilmece nihayet yazılımcı Rory McCann tarafından çözüldü. Rory McCann, Dublin sokaklarında pub’sız bir rota belirleyebilmeyi başardı. Şehrin kanalları üzerinde otuz nokta belirleyen McCann, Dublin’i Ulysses’in yayımlandığı yıldaki boyutunu temsil eden bir kroki hazırlamakla işe başladı. İnternet üzerinden düzenlenebilen OpenStreetMap haritasındaki verileri kullanarak, Dublin’deki binden fazla pub’ın yerini tespit etti. McCann, bu pub’ların en az 35 metre uzağından geçen dolambaçlı bir patika oluşturarak meşhur bilmecenin çözüm yolunu bulmuş oldu. Haritada bulunmayan pub’ların da gün yüzüne çıkmasıyla rotada birkaç değişiklik yapıldı ama Rory McCann Bloom’un 89 yıldır çözülemeyen bilmecesini tam da Bloomsday Festivali günleri içerisinde çözmüş olmaktan oldukça gururlu.

 

 

İrlanda’da dinmeyen Ulysses rüzgârı


 

James Joyce’a adanan Bloomsday Festivali Dublin’de kutlandı. Adını Joyce’un başyapıtı Ulysses’in kahramanı Leopold Bloom’dan alan ve 6 gün boyunca süren festival, 16 Haziran’da dünya çapında kutlanmasıyla sona erdi.

 

 

Kutlamalar dahilinde, geleneksel Bloomsday kahvaltıları, kentin tanınmış park ve meydanlarında okuma ve müzik etkinlikleri düzenlendi. Ayrıca, ünlü yazarın yaşadığı, romanlarında bahsettiği mekânları kapsayan bisiklet ve otobüs turları da gerçekleştirildi.

 

 

Bloomsday Festivali, edebiyat dünyasına önemli isimler kazandırmış İrlanda’nın en önemli festivali olarak biliniyor. Festival organizatörleri ise daha kapsamlı etkinlikler düzenleyebilmek için Ulysses’in telif hakkı süresinin dolacağı 2012 yılını bekliyor. Festival koordinatörü Stacey Herbet’in Irish Times gazetesine yaptığı açıklamaya göre, telif haklarını elinde bulunduran torun Stephen Joyce’un kısıtlayıcı tutumu yüzünden, festival organizatörleri her yıl birçok zorlukla karşı kaşıya kalıyor. Kitabın telif hakkı süresinin sona ermesiyle, daha renkli Bloomsday Festivalleri edebiyatseverleri bekliyor.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.