Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kitap kapağını bilgisayar tasarlıyor



Toplam oy: 832
Tekrar işi makineler içindir, tasarımcılar için değil

 

Hollandalı yayıncı Octavo Publicaties’in yeni piyasaya sürdüğü cep boy kitapların dikkat çeken kapak tasarımlarının tüm işini bir bilgisayar yapıyor. Kitapların yaratıcıları ve Atelier Carvalho Bernau’nun sahipleri Susana Carvalho ve Kai Bernau, “Tekrar işi makineler içindir, tasarımcılar için değil,” diyorlar. Kitabın bilgilerini (yazar, tür, konu, yayım tarihi dahil olmak üzere) tasarım parametrelerine dönüştüren bir algoritim yaratan ikili, estetik anlayışlarını her seferinde farklı ve özel bir kapak üretebilecek bir matematik hesabına dönüştürdüklerini iddia ediyorlar cesurca. Bu bilgiler kitap ve yazar adının nereye yerleştirileceğine, şekillerin koordinasyonuna ve ana renklere karar veriyor. Her kitap farklı ama birbirleriyle bağlantılı da, böylece rafınızda görsel bir bütünlük oturmuş oluyor.

 

Dizide sanattan felsefeye on farklı disiplini içeren klasik ve çağdaş metinler var. Carvalho ve Bernau’nun bu çalışmayla “daha iyi tasarım ve biraz daha iyi kalite, kötü tasarım ve baştan savma üretimden çok daha fazla para gerektirir” savını çürütmek istemişler. Kapak tasarımını otomatikleştirmek, üretim masrafını azaltmak için tercih edilen bir yöntem olmuş. Sonuçta ortaya çıkan kitap karışık bir data sisteminin nasıl birkaç görsel elemente indirgenebileceğini ve tamamen doğal bir izlenim vermek için nasıl sonsuz bir düzene oturtulabileceğini gösteriyor. Göze çarpan estetik oluyor, otomasyon değil. Carvalho ve Bernau’nun dediği gibi, “ortaya çıkan iş basit ve kısa gibi gözükse de yaklaşımımız dogmatik bir tavır ya da bir tasarım tercihi değil, her zaman içeriğe ve şekillendirdiğimiz fikirlere karşı bir etkileşim.” 

 

(The New Yorker, The Book Bench)

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.