Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kültür sanatın ağır abileri geldi: Kültür Mafyası



Toplam oy: 444

Nurtopu gibi bir kültür sanat dergimiz daha oldu: Kültür Mafyası. İki yılı aşkın süredir web sitesi olarak yayın hayatını sürdüren dergi, bu işin başında üç kişi ile başladıkları serüvene, zaman içinde zenginleşerek 25 kişilik yazar kadrosu ile kağıda dökülme hayalinin peşinden gitti ve Ekim ayında ilk sayısı kitapçılarda yerini aldı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Turgay Özçelik, derginin çıkış noktasının medyadaki yaygın baskıcı, belirleyici ve köşeli yayın politikasına karşı durmak olduğunu söylüyor. Derginin ismini Kültür Mafyası koymalarının nedeni de bu; bahsedilen anlayışı hicvetmek, eleştirmek, onun alternatifinin olabileceğini göstermek.

 

 

Kollektif bir topluluk olmalarının tartışmaya açık bir yapının oluşmasında önemli olduğunu söyleyen Özçelik, bir sanat eserini değerlendirirken veya güncel bir meseleyi ele alırken farklı değerlendirmelerin çıkabildiğini ve bunun zenginleştirici olduğunu ve bunun önüne geçmeyi düşünmediklerini belirtiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Peki, Kültür Mafyası'nda her ay neler okuyacağız? İnternette de en ilgi çeken başlıklardan biri olan Sorgu Odası daha ilk aydan iddialı bir başlangıç yaptı bile. Bedia Ceylan Güzelce'nin Slavoj Zizek röportajı Ekim ayının Sorgu Odası'nda. Bunun yanısıra Gizli Celse ismindeki bölümde medyadaki mevcut gündemden ziyade, kendi dert edindikleri konuları gündeme getirmek amacıyla hazırladıkları dosya haberler bulunuyor. Yeraltı Röportajları, Sayfalar ve Haneler, Sine- Mafya gibi bölümlerin de içerikleri hayli özgün ve ilgi çekici.

 

 

Kültür Mafyası aslında hem aşina olduğumuz, hem de artık kağıtla temas halinde okura ulaşacağı için merak ettiğimiz bir dergi. Duvar, Altyazı, SabitFikir, Bir+Bir gibi dergilerin varlığından da cesaret aldıklarını söyleyen Turgay Özçelik, eleştiriye tahammül göstermekte zorlanan bir toplumun içinde, tam da bu nedenle basılı bir dergi olarak varlığını ortaya koymakla çok iyi yaptı.Yapıcı eleştirileri baş tacı eden, kötü niyetli eleştirilerin ise nereden geldiğinin farkında olan Kültür Mafyası ekibinin web sayfasının da ihmal edildiğini sanmayın. Oradan da haberlere ve dosyalara güncel olarak ulaşmak mümkün.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.